31

dec

Niven uitgelicht
In Food \Redactie

Passiescore:

Mijn favoriet op culinair gebied: Niven

Door Redactie

De laatste maanden ben ik er toch wel achter gekomen dat ik misschien toch wel traditioneler en klassieker ben dan ik mezelf had voorgesteld. Ik hecht veel waarde aan feestdagen. Op Sinterklaasavond ging ik met de liefde naar één van mijn favoriete restaurants in Nederland. Vorig jaar had ik op mijn verjaardag al een sublieme ervaring met Silvia. Was dit te evenaren? Ja, nu weet ik weer wat bijzonder eten is. En dat Niven in mijn favoriete top 3 staat. 

Het begon bij binnenkomst. Je krijgt een 10-gangen verrassingsmenu geserveerd, maar toch zit je aan het einde van de avond niet vol. Het zijn eigenlijk 30 kleine hapjes. Smullen! Als eerste amuse krijg je een zakje studentenhaver. Ook het plastic kun je gewoon opeten. De tweede amuse is van ananas met kokos, pandan en kaviaar. De sponzige textuur van ananas en kokos geeft een fijne combinatie op je tong.

Niven

Rechtsboven zie je de erwtensoep met roggebrood. Je krijgt dus ook traditionele Nederlandse gerechten met een twist van Niven. Smaakvol en afwisselende texturen. De volgende gangen worden gecombineerd: een cocktail van sake, nori en grapefruit en een spongecake van sesam. Hoe kun je dit verzinnen? Ook de volgende gang heeft een aantal gerechten met een Indische insteek. Shiso met sambal, aubergine en miso, sperzieboon met tofu, komkommer en makreel, krab en XO, chawamnmushi van haring en een cornetto van zalm.

Niven 2

De klassieke carpaccio van watermeloen, enkele dagen gegaard. Een pizza van courgette, boerenkool op de traditionele manier met kaantjes, shitake van whiskey en een flensje van shitake. Als afsluiting voordat het dessert krijgen we een proceruer van aardappel, vacherin met vij, lever met rode kool en een donut van violet.

Niven 3

Je krijgt verschillende desserts: rode biet met blauwe bes, een marshmellow met gekarameliseerde olijf, een cocktail à la minute, kokos met limoen en pornstar martini. Ook deze samken zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd en verdienen de schoonheid van de mooiste pareltjes op je tong.

Niven 4

De presentatie van de gerechten was formidabel. Ik heb wederom genoten. De presentatie is mooi, de texturen zijn op elkaar afgestemd en je hebt een avondvullend programma. De volgende keer kan er meer aandacht worden geschonken aan de bijpassende wijnen. Dit vond ik dit keer iets minder. Voor mij zijn dit soort avonden ultiem genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.