2

jan

IMG_7339
In Food \Redactie

Passiescore:

Spa: terug naar de natuur van de bron

Door Redactie

Op naar de Belgische Ardennen. Een prachtig natuurgebied op een paar uur rijden van Nederland. Ik ging op ontdekkingsreis naar het gebied waar het lekkere bronwater van Spa vandaan komt. Van bron tot fles. Het is een schitterend gebied waar de bronnen van Spa worden beschermd om zuiver en natuurlijk mineraalwater te waarborgen. Ook is er een speciaal kuuroord om de heilzame werking van het water te ondergaan. Het water wordt niet alleen gebruikt in kuuroorden, maar ook om van te drinken. 

Spa Monepole en Bru-Chevron zijn de twee gebieden in België waar het bronwater vandaan wordt gehaald. Spadel is gespecialiseerd in het bottelen en verkopen van het mineraalwater en de frisdranken. De natuur, de bronnen, de producten: het zuiver water is essentieel voor het leven. Ook vindt Spadel het belangrijk om het milieu te beschermen en te garanderen dat natuurlijk bronwater zuiver en kwalitatief is voor toekomstige generaties.

SPA 1

Het ontstaan 

De natuurlijke mineraalwaters komen tot stand door een uniek samenspel van de geologie en de optimale bescherming. In een ruim 13.000 hectare groot natuurgebied in het hart van de Ardennen ontstaat het natuurlijke mineraalwater van Spa. In Spa regent het gemiddeld 1,5 keer zoveel als in de rest van België. Er ligt per jaar een gemiddelde sneeuwlaag van 50 cm en de gemiddelde jaarlijkse temperatuur schommelt rond de 7,6 C. Door de relatieve koude is er een lichte vochtverdamping en de jaartemperatuur ligt gemiddeld rond de 10,5 graden.

De reis van het water 

Het regenwater en de sneeuw sijpelt in een ondergrondse reis van soms wel tientallen jaren door verschillende lagen die als filter fungeren en er voor zorgen dat het water door de natuur wordt gezuiverd. De eerste laag is het veenmos. Dee plant (veenmos) is een soort spons, die wel tot 25 keer van haar gewicht in het water kan opnemen. Door het water kan het veenmos voor een trage doorsijpeling van het water naar de ondergrond gaan. Zo start de filtering van het water. De volgende laag is de turflaag en daar wordt het water weer gefilterd. Deze turflaag is enkele meters dik en 7.000 tot 10.000 jaar oud. De volgende laag is het zand. Meer dan 50 miljoen jaar oud en een belangrijke filter. Het water eindigt in de vierde laag: de kleilaag. De rots filtert het water en beschermt dat het 100 miljoen jaar oud is. Het water sijpelt langzaam door de spleten van het rotsmassief, kwartsfyllieten van meer dan 500 miljoen jaar oud.

SPA 4

Het water sijpelt heel traag, druppel voor druppel, door de spleten van de rotsen en baant zich zo een weg door de ondergrond om natuurlijke waterlagen te vormen. Het water bevindt zich in de spleten van de rotsen en en bevinden zich op 10 tot 100 meters onder de grond. De hoogste bron is de Reine bron, de laagst gelegen bron is de Marie Henriëtte. In totaal kan dit twee tot 50 jaar duren.

SPA 5

Bottelarij

In het waterwingebied van Spa heb je een aantal opvangplaatsen van het mineraalwater. Deze zijn beveiligd en volledig afgesloten. Het ijzer wordt eerst uit het water gefilterd via een natuurlijk en ingenieus systeem voordat het de bottelarij bereikt. Alleen het zand en de druk van het water wordt bereikt. Daarna gaat het via ondergrondse leidingen rechtstreeks naar de plaats van de botteling. Er is op geen manier fysiek contact met het vervoerde water. Natuurlijk mineraalwater moet bij de bron worden gebotteld om elke vorm van verontreiniging tegen te gaan. Het natuurlijke product gaat zo de fles in! Het mineraalwater wordt vervolgens verdeeld over de verschillende productielijnen voor onmiddellijke botteling. Het was erg interessant om in de bottelarij rond te lopen en meer te leren over het mineraalwater, de omgeving.

SPA 9

SPA 10

Water drinken 

Zelf probeer ik twee liter water per dag te drinken, maar dat lukt niet altijd. Eigenlijk is water een essentieel onderdeel van onze voeding en nodig om je eten te verteren. En goed om je afvalstoffen uit je lichaam via je urine te scheiden en om je lichaamstemperatuur constant te houden. Zonder water kunnen we slecht een paar dagen overleven. Water zit in elke cel van ons lichaam. Eigenlijk “baden” we dus in water. Volgens het Voedingscentrum bevat water geen calorieën en is het de beste dorstlesser. Super interessant om meer te leren over de wereld van het bronwater en twee dagen te verblijven. Misschien ene goed voornemen voor 2019 om écht elke dag 2 liter water te drinken?

Op aarde heb je 1.385 miljoen km3 water. Ongeveer 70% van onze planeet wordt bedekt door water. Maar uiteindelijk is maar 0,26% drinkbaar voor de mens. Er bestaan drie soorten water om te drinken: kraan- of leidingwater, bronwater en natuurlijk mineraalwater. Wist je dat de Nederlander 120 liter kraanwater per dag verbruikt? 99% is om te douchen, om eten te bereiden, om het toilet door te spoelen  en maar 1% wordt gebruikt om te drinken. Bronwater is onbewerkt water en is afkomstig uit erkende en onderaardse bronnen. Natuurlijk mineraalwater moet beschikken over een stabiele minerale samenstelling die wordt vermeld op het etiket.

De natuur in 

Van Instagram expert Eelco Roos kregen we een paar handige tips voor Instagram. Hoe maak en bewerk je nu de mooiste foto? Ik ging gezellig met Claudia van Beautytag aan de slag en het was leuk om te experimenteren. Binnenkort schrijf ik een aparte blog over de leukste tips!

SPA 11

Adressen om te verblijven in Spa 

Ik ben enorm fan van dit gebied in België. Tijdens deze persreis logeerden we in het Radisson Blu in Spa, een heerlijk hotel met uitstekende wellness faciliteiten. Je gaat zelf met de kabelbaan naar het wellnessoord en kunt ook verschillende behandelingen boeken. De kamers zijn lekker ruim opgezet en hebben ook nog een fijn loungegedeelte. Het is dat we nu kort de tijd had in de wellness, maar voor mij zou dit zeker nog een reden zijn om terug te gaan! Met 800m2 om te zwemmen en te ontspannen!

SPA 6

Een aanrader is het restaurant L’Art de Vivre. We hebben daar heerlijk gedineerd met goede wijnen en mooie gerechten. Het dessert vond ik werkelijk een plaatje met de kleuren.

SPA 7

SPA 8

Voor mij zijn wellness, rust, natuur en een mooie omgeving de ideale gelegenheid om lekker te ontspannen. En je bent er zo vanuit Nederland. Het was super interessant om te horen, te proeven en te zien hoe wij dit lekkere bronwater van Spa in Nederland drinken en waar het vandaan komt. En in het kader van mijn goede voornemens om twee liter water per dag te drinken, is dit een mooi begin van het nieuwe jaar! Hoeveel water drink jij per dag?

Deze persreis is aangeboden door Spa Nederland via P.R.-bureau Happy Life P.R. Dit artikel bevat mijn mening en is een weergave zoals ik dit heb ervaren. Ik wil Spa Nederland en Happy Life P.R. bedanken voor de leuke uitnodiging. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.