27

jan

Allecondooms.nl
In Lifestyle \ Musthaves, Special

Passiescore:

Verschillende vormen van anticonceptie

Door Tamara Schellekens

De gemiddelde lezer van Passievrouwen is iets boven de dertig en heeft kinderen. Maar toch ook nog een leuk seksleven. Hoe bescherm je jezelf tegen nog een kindje? De kans dat een zwangerschap optreedt na je dertigste is nog steeds groot. Al jaren slik ik de pil. Gewoon omdat het gemakkelijk is en omdat ik er aan ben gewend. 

Verschillende vormen van anticonceptie 

Een anticonceptiemiddel wordt gebruikt om een mogelijke zwangerschap te voorkomen. Welke vorm van anticonceptie je het beste kunt gebruiken, verschilt per persoon. In Nederland is de anticonceptiepil het meest gebruikt. De pil is handig. Geen overgangsklachten, geen ongewenste zwangerschap, geen onverwachte bloedingen. Eigenlijk is er weinig bekend over de risico’s van het pilgebruik op latere leeftijd. Maar stoppen vanaf je 50ste is het beste. Je kunt ook kiezen voor het anticonceptiestaafje. Dit laat je een keer per drie jaar inbrengen.

Allecondooms.nl

Pleisters en pillen

Maar tegenwoordig heb je ook de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het anticonceptiestaafje, het spiraaltje, de barrièremethode en sterilisatie. Al deze vormen hebben specifieke eigenschappen en kenmerken. Voor iedere vrouw voelt dit weer anders.

De prikpil is er op twee manieren, met een injectie in de spier en met een injectie onder de huid. Een keer per drie maanden hoef je maar te worden geprikt dus dat betekent dat je maar een keer in de twaalf weken aan anticonceptie hoeft te denken. Het anticonceptiestaafje biedt drie jaar bescherming tegen zwangerschap. Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat deze continu een lage dosering afgeeft aan je lichaam. Dit is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen.

Het spiraaltje bestaat in de vorm van een koperspiraaltje en en een hormoonspiraaltje. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en is daarmee geschikt als je geen hormonen wilt. Het hormoonspiraal bevat progestageen en geeft dit hormoon geleidelijk af aan je baarmoederwand.

Vrouwencondoom

Steeds meer voorkomende anticonceptiemiddel zijn vrouwencondooms. Het is een ring die je om je vagina plaatst. Het inbrengen van de ring is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Het inbrengen kan met je handen, maar ook met de bijgeleverde applicator. Eenmaal geplaatst, vormt de ring zich volgens de contouren van de vaginale wand. De ring is gemaakt van zacht en flexibel materiaal. Allecondooms.nl geeft je bovendien alle informatie over de verschillende voor- en nadelen van de voorbehoedsmiddelen.

Bij mijn persoonlijke situatie past de pil. Ik zou er niet aan moeten denken om een spiraaltje te nemen.Toch ga ik me eens verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Welke anticonceptie gebruik jij en wat vind je ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.