24

mrt

Slapen 3
In Lifestyle \ Musthaves

Passiescore:

De invoering van de zomertijd

Door Tamara Schellekens

Sommige mensen moeten wennen als de zomertijd wordt ingevoerd. Dit weekend is het ook weer zover. Vannacht wordt de tijd een uurtje teruggezet. De zomertijd brengt lange, lichte avonden maar soms ook slaapproblemen met zich mee. Waarom is de zomertijd ingevoerd en hoe komt het dat je eraan moet wennen? 

Het idee achter de invoering van de zomertijd is dat we er energie mee zouden besparen. Als we de zomertijd niet verzetten, dan wordt het nog vroeger licht en word je nog sneller wakker. Dankzij de zomertijd blijft het ‘s avonds langer licht en hoef je de lampen nog niet aan te doen. Het scheelt geld en energie. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, in het najaar gaat de klok een uur achteruit.

Biologische klok

Het zal op zondag wel een beetje lastig zijn om in slaap te vallen omdat je dan een uur vroeger naar bed gaat. Daarentegen zal uitslapen op zondagochtend gemakkelijk kunnen. Naast de klok en wekker op je nachtkastje heb je ook de biologische klok. Vanuit het gebied in je hersenen reguleert de hypothalamus de bloeddruk en de lichaamstemperatuur door hormonen af te geven. Zo zorgt je biologische klok voor allerlei processen in jet lichaam om dit via een vast ritme te laten verlopen. Denk aan je hartslag en het slaap- en wekritme.

Licht overdag en ‘s nachts

Je biologische klok heeft licht nodig om in het juiste ritme te blijven. Hierbij spelen allerlei hormonen een rol, zoals melatonine. De pijnappelklier produceert melatonine zodat je slaperig wordt. Licht remt de productie van melatonine juist af. Cortisol en adrenaline houden je wakker en alert.

Tips voor een goede nachtrust

Meestal ben je binnen enkele dagen wel gewend aan het nieuwe ritme, maar sommigen slapen nog weken slecht.

  1. ‘s Avonds moet je proberen om op dezelfde tijd naar bed te gaan. Als je kleine kinderen hebt, kun je drie tot vier dagen voor de zomertijd al beginnen en iedere dag een kwartiertje eerder naar bed gaan.
  2. Snoozen blijft verleidelijk. Maar van dutten word je niet fitter. Als je uitslaapt, wordt het alleen maar erger. Meteen opstaan is het beste. Zet je wekker aan de andere kant van de slaapkamer want dan moet je wel uit bed.
  3. Van de zon word je goed wakker. Neem goede gordijnen die de zon verduisteren. Als ik echt uit wil slapen, slaap ik met een masker op mijn ogen. Ik merk dat dit écht beter werkt.
  4. Kijk voor het naar bed gaan niet meer naar tv, tablet en lees en lekker boek.
  5.  En een goed matras is het allerbelangrijkste. Zorg dat je lekker kunt slapen. Lusanna.nl heeft een aantal heerlijke matrassen.

Slaap lekker! 
Slapen 4

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.