21

dec

spaarpot
In Lifestyle \ Musthaves

Passiescore:

Echt waar: het leven is nu goedkoper dan tien jaar geleden

Door Tamara Schellekens

Och, och, och, wat is het leven toch duur geworden. Althans, dat zou je denken als je al het gemopper om je heen voor waar aanneemt. Veel producten en diensten zijn inderdaad anno 2016 ook prijziger dan in 2006. Maar gelukkig zijn er ook veel voorbeelden van dalende prijzen. Die presenteren we hier in onze goednieuwsshow.

spaarpot

Communicatie

Weet je nog, hoe je vroeger in het buitenland alleen berichtjes kon versturen via telegrafie en moest betalen per letter? Oké, vermoedelijk zijn alle lezers ver na dat tijdperk geboren. Maar voor prijsklagers is het nuttig om even terug te denken aan die periode. En pak dan eens je mobiele telefoon en zie hoeveel handige en goedkope communicatiemiddelen er nu zijn.

Wie familie heeft in het buitenland, betaalde vroeger een rib uit het lijf voor telefonisch contact. Tegenwoordig zijn ze een druk op je app verwijderd. Skype is opgericht in 2003, WhatsApp in 2010. Het jaar 2006 ligt daar dus middenin en tien jaar na die revoluties hoeft niemand nog zijn telefoonrekening op te laten lopen.

Supermarkten

Baf. Daar valt weer een pakket reclamefolders op je deurmat. De pakketten lijken steeds dikker te worden. Winkels trachten je naar binnen te lokken met spectaculaire aanbiedingen. Tweede pak gratis, drie voor de prijs van twee, een krat pils zo goedkoop als water. En consumenten happen gretig toe. Een steeds groter deel van de supermarktomzet, berust op artikelen die in de aanbieding zijn.

Dat wordt de zogeheten promotiedruk genoemd. Uit cijfers van marktonderzoeker IRI blijkt dat de promotiedruk is opgelopen van iets meer dan tien procent tien jaar geleden naar tegen de twintig procent vorig jaar. En juist omdat winkel A de prijsstunter uithangt, zal winkel B daarin mee moeten gaan.

Reizen

Diverse zaken die met reizen en vakantie te maken hebben, zijn in de laatste tien jaar in prijs gedaald. Neem bijvoorbeeld een reisverzekering. Uit een overzicht van koopjesjager Kortingbox.nl blijkt dat de gemiddelde jaarprijs van een reisverzekering, is afgenomen van 60 naar 20 euro. Bekijk dit en ook andere voorbeelden op de Kortingbox infographic.

Eenmaal aangekomen op je reisbestemming, ben je niet meer afhankelijk van het hotelaanbod. Via internet kan je veel goedkopere plekken voor de overnachting vinden. In 2006 kostte een overnachting in een Amsterdams B&B 75,50 euro per persoon. Anno 2016 kan je via AirBNB een nachtje Amsterdam beleven voor 45 euro.

Wonen

Wat dacht je van de sinds 2008 stevig gedaalde huizenprijzen? Door de historisch lage hypotheekrente, zijn de maandlasten ook nog eens betaalbaarder. In 2006 was het percentage voor een tienjarige hypotheeklening 4,5 procent, nu is dat drie procent. In 1991 tikte de hypotheekrente zelfs de tien procent aan, zo blijkt uit dit overzicht van De Hypotheker.

Kleine voordeeltjes

Dan zijn er nog kleine voordeeltjes, die niet voor iedereen gelden of relevant zijn. Bijvoorbeeld dat in 2017 voor inwoners van Amsterdam het drinkwater goedkoper wordt. Of dat weekendkaarten voor Formule 1-races vermoedelijk gaan zakken van 600 naar 150 euro. Kortom, wie goed om zich heen kijkt en zich laat helpen door vergelijkingssites, ziet overal het voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.