12

jan

Slapen 2
In Lifestyle \ Lifestyle, Musthaves

Passiescore:

Goede voornemens: tips voor een goede nachtrust

Door Tamara Schellekens

De laatste tijd vind ik dat het best lang duurt voordat het weer lichter wordt in de winter. Rond 8.00 uur ‘s ochtends is het nog steeds donker. Op zich heb ik een goede nachtrust en slaap tussen 23.00 uur en 7.00 uur. De laatste tijd probeer ik me wat meer bewust te zijn van mijn slaapritueel en niet meer tot laat in de avond te werken. Wat zijn jouw tips voor een goede nachtrust? 

Structurele nachtrust

Gemiddeld slaap ik zeven tot acht uur per dag en dat is luxe! Regelmaat is belangrijk. Ik probeer iedere avond rond 23.00 uur te gaan slapen met uitzondering van het weekend. Dan wordt het meestal iets later. Gewoontes zijn belangrijk en een slaapgewoonte kan je lichaam helpen. Uitslapen moet je echter vermijden. Een keertje bijtanken is geen probleem, maar een ritme is beter. Als ik een enkele keer ga stappen en laat in bed lig, kan ik de avond moeilijker in slaap komen.

Slapen 1

Koffie is niet handig

Sinds ik naar de mesoloog ben geweest, heeft hij me geadviseerd om geen koffie meer te drinken. Ik denk dat ik de afgelopen maand de kopjes koffie op één hand kan tellen. Thee, chocolade, nicotine en cola stimuleren de hersenen dus dat kun je beter niet meer laat op de avond drinken.

Bewegen

Ik heb als goede voornemen om veel te bewegen. Op school en in mijn appartementencomplex loop ik zoveel mogelijk trappen. Ook probeer ik zoveel mogelijk te fietsen. Als je veel hebt bewogen, kun je gemakkelijker inslapen.

Vast ritueel

Voordat ik ga slapen, lees ik in een tijdschrift. De Flair is mijn favoriet. Als je voordat je gaat slapen een vast patroon hanteert, gaat je lichaam dat herkennen en maakt stofjes aan. Ook een kopje thee drinken doe ik regelmatig.

Mijn slaapkamer

Mijn slaapkamer is redelijk donker. Ik heb gekozen voor blauwe en grijze gordijnen zodat ik in de zomer niet wakker word om 5.00 uur van het licht. Licht zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine regelt je stemming en dat je wakker bent. Serotonine wordt als het donker wordt omgezet door de pijnappelklier in melatonine, het slaaphormoon. Fris gewassen beddengoed zorgt er ook voor dat ik lekker slaap. Ook heb ik twee topdekmatrassen waardoor ik gemakkelijk van de ene naar de andere kant rol en het gemakkelijk kan verschonen. De slaapkamer is om te slapen en voor maximale ontspanning. De slaapkamer is bedoeld voor rustgevende activiteiten. Je lichaam weet dat het moet slapen als je in de slaapkamer bent en went eraan. Als je niet lekker ligt in je bed of op je kussen, kun je beter kiezen voor eentje die voor jou heel comfortabel is. Welgeteld lig je 1/3e van je leven op bed en waarom zou je niet kiezen voor het beste? Ik ben erg blij met mijn matras en boxspring van Lusanna.

Mobiele telefoon weg

Ik denk dat het vanzelf spreekt dat je de prikkels moet vermijden. Je krijgt tegenwoordig zoveel informatie te verwerken door alle sociale media. Soms is het goed om je mobiele telefoon gewoon een nachtje en dagje weg te leggen.

En verder probeer ik mijn gedachten te staken en niet te piekeren, niet te veel te eten voor het slapen gaan, geen dutjes te doen overdag en vooral weinig alcohol te drinken. Wat is jouw naar bed gaan ritueel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.