29

mrt

73144557_a08f6bb08c_o
In Sport \ Geen categorie

Passiescore:

Een ode aan het vetpercentage

Door Redactie

Eerlijk is eerlijk, wij vrouwen hebben allemaal in ons leven wel eens een dieet geprobeerd. Helaas hebben die niet altijd evenveel zin en blijft de strijd tegen de kilo’s vervelend. Want de weegschaal liegt niet. Of toch wel? Dit is waarom je dat stomme ding het raam uit moet gooien!

Mijn trainer in de sportschool opende bruut mijn ogen toen ik zeurde dat er wel weer wat kilo’s af mochten. “Ga maar even op die weegschaal staan”. Nou is publiekelijk wegen al helemaal de grootste nachtmerrie van elke vrouw, toch? Ik deed het toch. Vervolgens kreeg ik niet mijn gewicht, maar mijn vetpercentage te horen. “En daar gaan we nu aan werken!”

Wij vrouwen zijn natuurlijk sowieso meer dan een cijfertje op de weegschaal. Iedereen is anders gebouwd. Iedereen kent de plaatjes van internet wel waarop twee vrouwen van hetzelfde gewicht en dezelfde lengte zijn afgebeeld, en toch hebben ze een totaal ander lichaam. Waarom blijven we ons dan toch zo vastklampen aan wat de weegschaal ons wijs probeert te maken? De sleutel tot echt fit zijn, zit inderdaad in het vetpercentage. Maar hoe zit dat nou?

Je vetpercentage is de hoeveelheid vet ten opzichte van je totale lichaamsgewicht. Een te hoog vetpercentage kan gevaren voor je gezondheid opleveren. Dat is uiteindelijk ook wat zou moeten tellen: hoe gezond je bent. Werk daarvoor! Een gezond vetpercentage ligt bij vrouwen tussen de 21% en de 33%. Spieren wegen bijvoorbeeld ook zwaarder dan vet, daarom zegt je gewicht hier helemaal niks over. Tijd om dat kreng bij het grofvuil te zetten en je alleen nog maar te focussen op lekker fit en gezond leven. Je kan je vetpercentage laten meten bij de meeste sportscholen (zelfs bij de goedkope varianten, zelf zit ik bijvoorbeeld bij Basic Fit).

Het krijgen van een gezond vetpercentage zal een combinatie zijn van gezond eten (en een dieet is dus helemaal niet nodig) en veel sporten. Cardio is hartstikke goed natuurlijk, maar voor spieropbouw zal je toch echt ook wat krachttraining moeten gaan doen. Dat klinkt misschien eng, maar dat is het niet. Als vrouw hoef je je namelijk sowieso al geen zorgen te maken dat je door twee maanden wat krachttraining in je work-out te stoppen er als bodybuilder uit gaat zien.

ba60b9f87a49197a1fecfc57f42b2e92

Ik strijd in elk geval niet meer tegen de kilo’s. Wel tegen mijn vetpercentage. Hoewel ik dat getalletje omhels omdat het veel meer over mijn gezondheid zegt dan hoeveel kilo ik met me meedraag, betekent dat niet dat ik helemaal niet meer met getalletjes bezig mag zijn. Als ik me hierdoor gezonder en lekkerder ga voelen, is dat het enige wat telt.

Heb jij de weegschaal ook al afgezworen?

Door: Linda van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.