1

sep

parigidd
In Travel \ Reizen

Passiescore:

Paris! Montmartre

Door Redactie

Montmartre is een hoge heuvel en een wijk in Parijs, gelegen in het 18e arrondissement. Als je het over de heuvel hebt, wordt er vaak gesproken over la Butte Montmartre. In tegenstelling tot wat vaak vermeld wordt, is het niet het hoogste punt van Parijs; dat ligt in de rue du Télégraphe, in het 20e arrondissement. Op de heuvel van Montmartre staat de grote witte Basilique du Sacré-Cœur.

De heuvel is zo’n 134 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre is er een mooi uitzicht op de stad. De wijk Montmartre trekt al heel lang veel kunstenaars en vooral schilders. Op de Place du Tertre, boven op de heuvel, worden speciaal voor toeristen gemaakte schilderijen verkocht. Ik ben een paar weken geleden in de wijk geweest en ben er echt verliefd op geworden.

Sacre-Coeur-630x405-C-Thinkstock

Montmartre is ook bekend vanwege zijn vele en vaak steile trappen. Bij metrohalte Anvers vindt men de Funiculaire de Montmartre; de daaraan parallel gelegen rue Foyatier bestaat uit een 222 treden tellende trap die naar het bordes van de Sacré-Cœur leidt.

In de buurt van de wijngaard staat een van de bekendste cabarets van de buurt, de Lapin Agile. De meeste theaters vindt men aan de zuidkant van de heuvel, aan de rue des Martyrs en de aan Pigalle grenzende Boulevard de Clichy. Montmartre heeft twee kerkhoven; het bekendst is het Cimetière de Montmartre dat in 1795 in gebruik genomen werd. Er liggen veel bekende Franse kunstenaars begraven. Een kleiner kerkhof, het Cimetière Saint-Vincent, ligt aan de Rue Caulaincourt.

ppp

Oorspronkelijk was Montmartre een dorp op een heuvel buiten Parijs. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Mons Martis (“Marsberg”), omdat er in de Romeinse tijd een aan Mars gewijde tempel stond. Een tweede oorsprong van de naam kan le mont du martyr (“martelaarsberg”) zijn, omdat volgens de overlevering Dionysius, de eerste bisschop van Parijs, hier onthoofd werd. Hij vond dit echter geen leuk plekje, dus nam hij zijn hoofd onder zijn arm en liet zich wat verderop begraven, in de huidige voorstad Saint-Denis. Een van de straten die naar Montmartre leidt heet Rue des Martyrs.

Wat is jullie favoriete stukje Parijs?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.