22

sep

Verbouwing
In Lifestyle \ Interieur, Lifestyle

Passiescore:

Waar je op moet letten bij een aanbouw

Door Redactie

We zitten er toch over na te denken om van ons spaargeld een stuk te gaan aanbouwen om een extra woonruimte beneden te creëren. Het voordeel van een aanbouw is dat je meer ruimte krijgt, maar ook de waarde van je woning verhoogt. Maar wat kost een aanbouw of verbouwing nu? Het is natuurlijk helemaal afhankelijk hoe je de aanbouw wenst, maar we zetten in dit artikel een aantal tips op een rijtje om je een inzicht te geven in wat het gaat kosten. Wat is de investering van aanbouwen

Aanbouw versus uitbouw

Er wordt ook gesproken over een uitbouw, verbouwing en aanbouw. Wat is het verschil aanbouw en uitbouw? Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen een aanbouw en uitbouw, alleen wordt het in de volksmond vaak als één begrip gebruikt. Voor een aanbouw creëer je eigenlijk een complete nieuwe ruimte aan je huis en bij een uitbouw maak je gebruik van de bestaande ruimte. Daar zit het verschil juist in. Bij een aanbouw maak je extra ruimte, bijvoorbeeld aan de gevel van een huis. Het is een volledig nieuwe constructie van een bestaande muur. Een uitbouw zorgt er voor dat je een bestaand keuken of woonkamer vergroot.

Tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat klinkt cliché, maar is ook echt zo. Het is goed om vooraf de uitgangspunten op papier te zetten en het beoogde eindresultaat. Ook is het goed om een mood board te maken zodat het ook visueel wordt hoe je het wilt. Pinterest is een mooi hulpmiddel daarvoor. Als je namelijk tijdens een verbouwing gaat veranderen, kan dat veel geld kosten. Ook is het handig om een wensenlijst per ruimte te maken en dit in te delen op basis van “noodzakelijk”, “belangrijk” en “het zou leuk zijn”. Je hebt nu een goed beeld wat je wilt.

Financiële plaatje

En dan kom je bij de volgende stap om te zorgen dat je financiën op orde zijn. Wat kun je besteden? Je kunt contact opnemen met de hypotheekadviseur en eventueel kijken of je spaargeld aan wilt wenden voor de verbouwing. Niet iedere verbouwing is meteen een waardevermeerdering, maar kan wel jouw kwaliteit van jouw woning verbeteren en dat is misschien minstens net zo belangrijk! Ook is het handig om 10% te reserveren aan onverwachte kosten, want als de verbouwing hoger uitvalt, heb je altijd nog een potje over om deze kosten te dekken.

Verbouwing

Alle investeringen

Handig is om een begroting te maken met alle kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bouwkosten, maar ook sloopwerkzaamheden kan een investering met zich mee brengen of een aanleg van een elektrische installatie. Soms wil je de ruimte ook aankleden met nieuwe gordijnen, meubels en/of verlichting? Bij sommige verbouwingen moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente en moet je ook nog kosten reserveren voor de wijzigingen in je hypotheek. Handig is om een globaal kostenplaatje te maken in excel of een ander boekhoudschema. Soms is het handig om een deskundige in de hand te nemen, zoals een architect, aannemer die voor jou verschillende offertes uitwerkt en/of opvraagt. Vaak is het belangrijk om een goede bouwtekening te hebben met goede afmetingen en omschrijvingen.

Tijd

Vaak zie je dat een verbouwing meer tijd in beslag neemt dat je vooraf hebt gepland. Ook moet je misschien je meubels tijdelijk even in een andere ruimte zetten of ergens anders gaan wonen tijdens de verbouwing. Ook zou je tijdens deze verbouwing kunnen overwegen of je energie kunt besparen.

En wanneer ga jij aan de slag met verbouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.