Friesland is niet een provincie waar ik snel naar toe ga. Een aantal jaren geleden gingen we een weekendje naar Sneek of een ander Fries dorpje en ook in Heerenveen ben ik al vaker geweest door het schaatsen in Thialf. Maar Leeuwarden? Ik kan me alleen maar herinneren dat ik daar een nachtje heb geslapen bij de overstap naar Ameland waar we de volgende dag naar toe gingen. Leuk om in deze stad te bezoeken en te genieten van de culinaire en culturele hotspots.
In Leeuwarden begonnen we met de een heerlijke food tour door de stad. Dit is echt super leuk! Je loopt langs allerlei leuke, authentieke, Friese winkeltjes met heerlijke lekkernijen. We begonnen ons tripje in Leeuwarden met een lekker kopje koffie, de Friese lekkernij Oranjetaart (je kunt kiezen met room of slagroom!) en kregen een plattegrond voor een tourtje door de stad bij We Are Grutsk (aanrader). Wat zijn de mensen toch allemaal aardig hier. Aangezien ik erg van delicatessen houd, was de food tour erg leuk om te doen. Ik had dit nog niet eerder in een andere stad gezien. Wandelen door het prachtige en sfeervolle centrum en op iederen hoek een lekker, culinair winkeltje bezoeken.
Ga op culinaire ondekkingsreis door Leeuwarden! Tijdens deFriese Food Tour van WEareGRUTSK staan de leukste adresjes en lekkerste Fryske specialiteiten centraal, zoals sûkerbôle (suikerbrood: daar ben ik dol op!) en Beerenburg. Je begint met een hartelijk ontvangst met koffie bij het Oranje Hotel Leeuwarden-Hampshire Eden (tegenover het station) en krijgt vervolgens een stempelkaart van de stad met historische hotspots. En als afsluiter een echte Friese Boomsma Beerenburg op een wel heel bijzondere en gezellige locatie! De culinaire tour van WEareGRUTSK is € 12.50 per persoon, voor kinderen betaal je tot 14 jaar maar €5,-. Je kunt starten vanaf 10.00 uur van dinsdag tot en met vrijdag en om 18.00 uur sluiten de winkeltjes en op zaterdag vanaf 11.00 uur.
Ik ben dol op kaas. Dit is echt een toffe kaaswinkel! Unieke Fryske Tssis, Blue de Wolvega, Friese Nagelkaas met komijn en kruidnagel, de Riperkrite, een frisse kruidenkaas met selderij bieslook en knoflook. Het was zo’n lieve kaasboer bij de Zuivelhoeve. We kregen heel veel lekkere kaasjes te proeven! En we kregen nog een lekker kaasje mee naar huis, de absolute Friese topper: Tynjetaler. Kaas van Friese grond, romig en ietsje zoet. Op zondag had ik hem al helemaal op.
En het suikerbrood bij de Broadstje Bakker is ook echt een aanrader!
Ook gingen we naar het Fries Museum wat midden in het centrum ligt. Alles ligt op loopafstand van elkaar. Het Fries museum had op dat moment ook een tentoonstelling over Oud Geld met Jort Kelder (dit weekend was het echter het laatste weekend!), maar het verzetsmuseum maakte nog meer indruk op mij. Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Hier ontmoet je de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen. Ik vind dit museum zeker de moeite waard als je in Leeuwarden bent.
Fries Museum, Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden, 058-255 55 00
Het Keramiek museum is ook leuk om te bezoeken. Als ik aan keramiek denk, denk ik niet meteen van “daar moet ik naar toe”. Er zijn heel veel leuke dingen te zien met de tentoonstelling de 20ste eeuw, keramiek als spiegel van de tijd. De roaring twenties, de suikerspinkapsels van de jaren ’60 en de eerste mensen op de maan: maatschappelijke ontwikkelingen werken door in kunst en design. Neem zeker een kijkje.
Keramiek museum, Grote Kerkstraat 11, 8911 DZ Leeuwarden, 058-2948958
Ben jij wel eens in Leeuwarden geweest? Wat zijn jouw hoogtepunten? Als je er nog niet bent geweest, is dit absoluut leuk voor een weekendje weg!
Totaal 2 reacties