Reisverhaal: de slimste oplichtingtrucs
Een armbandje dat snel om je pols wordt geknoopt waar je vervolgens veel geld moet betalen. Of een lokale lekkernij die je écht even moet proeven maar waar je daarna ook flink wat voor neer mag tellen. Dat toeristen vaak worden geprobeerd op te lichten terwijl ze op reis zijn is een feit. We denken allemaal dat het ons nooit zal overkomen. Rick Franssens (24) is een echte reiziger. Tijdens een van zijn reizen werd ook hij door een slim opgezette organisatie toch de dupe van oplichting.
“Toen ik op dinsdag 10 december op het strand in Palolem (Goa) gitaar zat te spelen, ontmoette ik een jongen, Sam (21). Er was ook nog een andere jongen bij. We raakten aan de praat. Niet veel later nodigden ze mij uit voor die avond. In hun appartement maakte ik toen muziek in ruil voor een lekkere maaltijd.”
En inderdaad, zoals Rick’s gevoel hem al zei, werd het een gezellige avond. Rick werd weer uitgenodigd voor de dag erna. Ze wilden samen gaan lunchen met Sony, de neef van de jongens en tevens de eigenaar van de appartementen waar ze die avond doorbrachten. Het leek Rick een leuk plan en hij zei ja.
“Sony kwam op mij over als een intens fijn persoon met een prachtige energie. Hij vertelde al snel dat hij in de antiek en sieradenhandel zit. Deze sieraden werden in India gemaakt en moesten geëxporteerd worden. Daar moet veel belasting over worden betaald. Wanneer je deze exporteert met een toeristenvisum zou dit bedrag veel lager zijn. Na tien minuten heeft Sony mij al veel mooie verhalen verteld waarmee hij mijn vertrouwen won. Hij vroeg me toen of ik het idee van sieraden versturen zag zitten. Ik antwoordde dat ik dit misschien wel zou willen doen. Even later moest ik echt antwoord geven. Door de vertrouwensband die inmiddels was opgebouwd, was nee zeggen erg moeilijk. Ze gaven me veel vertrouwelijke informatie. Ik zei ja.”
In het Noorden van Goa wachtte ‘een grote baas’ op Rick. Samir, de grote baas, vroeg hoeveel geld Rick op zijn rekening heeft staan. Rick moest een aantal gegevens op een leeg A4’tje schrijven. Een pakketje met daarin sieraden ter waarde van € 15.000,- werd door Rick zelf dichtgeplakt. Hij vulde nog een aantal gegevens in waarin staat dat deze sieraden een cadeau zijn aan zijn familie in Nederland.
“Een dag later belde Samir. We moesten naar zijn huis komen. Toen moest ik het pakketje op de post doen. Het stond op mijn naam. Er was niets mee gebeurd in de tussentijd, dit had ik nagekeken”, vertelt Rick.
De dag erna werd Rick gebeld door de douane. Of het klopte dat hij het pakketje zelf had verstuurd. De douane vertrouwde de zaak niet helemaal. Ze dreigden met een gevangenisstraf wanneer ze erachter zouden komen dat Rick niet de waarheid zou vertellen. Rick had toen door dat het niet helemaal legaal was wat er gebeurde maar moest het spelletje meespelen om alles goed af te laten lopen. Daarna ging hij daarna naar Samir’s huis en vertelde hij hem wat er allemaal is gebeurd. Rick schijnt iets verkeerds tegen de douane gezegd te hebben. Een vriend van Samir werd boos op Rick. Het zou nu allemaal verpest zijn, tenzij Rick geld pinde om te bewijzen dat hij geld heeft. Onder druk pinde Rick in totaal € 6.500,-.
“Sam en ik waren beide erg bang. Samir belde ’s middags om te zeggen dat ons bewijsmateriaal onvoldoende was. De oplossing zou zijn om mij terug te zetten op een vliegtuig naar Amsterdam. Zodra ik daar aankwam, moest ik zoveel mogelijk geld overmaken om te bewijzen dat ik wél geld heb.”
Toen ik hier aankwam, speelde ik het spelletje mee. Ik zei dat ik het aan het regelen was. Ik probeerde nog met een slimme smoes ze in een val te laten lokken, zodat ze mijn geld terug zouden geven. Maar dat deden ze niet”, vertelt Rick. “Ze hebben me op het vliegtuig gezet zodat ik geen aangifte kon doen. Ik heb nu geen poot om op te staan. Ik had daar aangifte moeten doen en kan nu niks meer. Omdat het pintransacties waren kan de bank het geld niet terug halen.”
“Ik heb er wel van geleerd. Ik reisde normaal om nieuwe mensen te leren kennen. Dit zou ik nog wel doen, maar ik zou minder snel meegaan voor een etentje bij ze thuis bijvoorbeeld. Het begon erg leuk maar het eindigde in een soort maffiasfeertje. Er kwamen steeds meer mensen bij en de sociale druk werd steeds groter. Het geld dat ik nu kwijt ben was bestemd voor projecten met weeskinderen. Dat krijg ik niet meer terug. Hoe dan ook, ik blijf positief denken”, sluit Rick lachend af.
Over het algemeen zijn vrouwen een kwetsbare doelgroep van oplichtingtrucs. Een aantal trucs waar je als vrouw zijnde op moet letten zijn:
Het armbandje
Voor je het weet, knoopt iemand een armbandje bij je om om te kijken hoe het staat. Het armbandje kan niet meer af en je wordt gedwongen ervoor te betalen.
Taxi
Als vrouw zijnde, neem je sneller een taxi omdat dit veiliger is dan het openbaar vervoer in veel landen. Taxi’s rijden vaak ver om, waar ze veel geld voor kunnen vragen. Een tip is daarom om jezelf een beetje wegwijs van tevoren maken, let op herkenningspunten waar je langsrijdt en zorg dat de taxichauffeur weet dat jij het door hebt wanneer hij een omweg zou nemen.
Kinderen
Een manier waarop veel scammers het vertrouwen van vrouwen kunnen winnen, is met kinderen. Kinderen die zogenaamd zouden overlijden wanneer je geen geld geeft. Steeds vaker, ook in Nederland, worden kinderen hiervoor ingezet. Oppassen dus met wie je vertrouwt.
Geef een reactie