Superfoods zijn hot. Steeds vaker gebeurt het dat je ergens gaat lunchen en je een ‘healthy shake’ met chiazaden, hennepzaden en goji bessen op de kaart ziet staan. Maar wat zijn superfoods nou precies?
Superfoods zijn verschillende voedingsmiddelen die bomvol vitamines zitten. Iedere superfood heeft een andere werking en het komt dan ook in allerlei verschillende vormen. Zo is een avocado een superfood, maar een citroen ook. De laatste tijd zijn vooral zaden, noten en bessen hip in de superfoodwereld.
De biologische supermarkt Moeder Natuur in Amsterdam Zuid verkoopt een tig aantal superfoods. “Wat je hier in de zakjes ziet staan, zijn gedroogde superfoods. Dus onder andere zaden en gedroogde bessen. Deze worden veel gebruikt in muesli of shakes bijvoorbeeld”, vertelt een werknemer. Ze krijgt veel trainingen op het gebied van superfoods en is een ware ervaringsdeskundige. “Ik gebruik ze zelf voor van alles. Thuis heb ik zelfs een schaaltje staan met goji-bessen, als een soort snoepjes. Ook voor mijn kinderen”, vertelt ze.
Nienke Tode-Gottenbos is voedingsdeskundige en veel bezig met natuurlijke producten. Zij blogt hierover op haar website De Groene Vrouw. Nienke is van mening dat er te mysterieus gedaan wordt over superfoods. “Ik ben er niet per definitie op tegen, maar ik vind dat er te heilig wordt gedaan over superfoods”, vertelt Nienke. “Er is niet zoveel bijzonders aan de hand eigenlijk. Veel van deze superfoods bevatten voedingsstoffen die we ook kunnen vinden in brandnetels bijvoorbeeld, of in paardenbloemen. Maar dat klinkt dan weer niet zo mysterieus.”
Een ander nadeel aan superfoods volgens Nienke is dat het vaak uit tropische regenwouden komt, of andere verre oorden. “Je ziet het nu met quinoa gebeuren. Iedereen wil het hier hebben. Voor de mensen die daar wonen wordt het erg duur omdat het nu een stuk schaarser is”, legt Nienke uit. “Af en toe een superfood gebruiken is niets mis mee, ik ben erg voor afwisseling. Maar ik vind gewoon dat we ook eens moeten kijken naar andere voedingsmiddelen. Onkruiden, die gewoon in onze achtertuin staan, zijn bijvoorbeeld ook erg interessant. Tegenwoordig lijkt het bijna alsof je niet meer gezond kunt zijn als je geen superfoods eet, daar ben ik het echt niet mee eens”, vertelt Nienke.
Bij Moeder Natuur wordt beaamd dat afwisseling goed is. “Ik raad zeker aan om veel af te wisselen zodat je lichaam steeds andere voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig is. Superfoods zijn eigenlijk ‘in’ geraakt toen steeds meer mensen slechter tegen brood konden. Steeds meer mensen vragen ernaar”, vertelt de werknemer.
Toch besloten dat je eens superfoods wilt gaan proberen? Moeder Natuur raadt aan te beginnen met gojibessen, chiazaden of moerbeien. “Dit zijn de meest makkelijke superfoods om mee te beginnen. Ze zijn niet heel heftig qua smaak en kunnen makkelijk gebruikt worden in muesli of smoothies. Gojibessen en moerbeien kun je ook gewoon eten, als een soort snack”, vertelt de medewerker. Gojibessen zitten vol vitamine B2 en zijn goed om je immuunsysteem te ondersteunen. Chiazaden zitten vol met vezels en zijn rijk aan omega 3. Ze zorgen voor meer energie. Moerbeien bevatten veel vitamine C, ijzer en vezels.
Superfoods zijn tegenwoordig op veel plekken te koop. Mocht je besluiten het eens te proberen, kies dan wel voor de biologische variant. “Omdat superfoods op deze manier rauw gegeten worden en niet eerst gekookt, is het erg belangrijk om voor een biologische variant te kiezen. Dan weet je zeker dat het niet bespoten is. Soms worden superfoods zonder verpakking verkocht, op de markt bijvoorbeeld. Belangrijk om te onthouden is dat biologische superfoods niet zonder verpakking verkocht mogen worden. Wanneer er geen verpakking omheen zit is het waarschijnlijk niet biologisch”, vertelt de medewerker van Moeder Natuur.
Wat vinden jullie van superfoods?
1 Reactie