Wild is de boekverfilming van het avontuurlijke verhaal van Cheryl Strayed. Reese Witherspoon stapt in de schoenen van de vrouw die als onervaren hiker in drie maanden in haar uppie de Pacific Crest Trail liep: een wandeltocht van ruim 1750 kilometer. Bloederige blaren, een afgewipte teennagel en koude pap inbegrepen.
Cheryl (Witherspoon) is in Wild in een diep, donker gat gevallen. Voor haar alle reden om zich te wagen aan een lange wandeltocht om haar gedachten op orde te krijgen. Een wandeltocht van de Mexicaanse grens tot aan Canada, om preciezer te zijn. Niet voor niets heet het bestsellerboek waarin Strayed haar ervaringen deelt Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail. Ze hoopt haar oude zelf dankzij deze lange weg weer terug te vinden. Uiteraard als amateur makkelijker gezegd dan gedaan.
Wild bestaat voor een groot deel uit flashbacks naar mooie, maar vooral nare gebeurtenissen. De te vroege dood van Cheryls moeder Bobbi (Laura Dern, ook genomineerd voor een Oscar voor deze rol), de losse handjes van haar alcoholistische vader, de affaires die ze ten tijde van haar huwelijk had en haar vernietigende verslaving aan heroïne zijn pijnlijke herinneringen waar ze tijdens de hike mee geconfronteerd wordt. Beetje bij beetje leer je Cheryl en haar zware tijden kennen.
Afbeelding: The Hollywood Reporter
Witherspoon is voor haar rol als Cheryl genomineerd voor een Oscar. De actrice weet inderdaad het karakter een boeiende inhoud te geven. Om de twee minuten vraagt ze zich af waarom ze in godsnaam aan de slopende tocht is begonnen, maar houdt desondanks de wilskracht om verder te gaan. Al banjerend in de hete zon, regen en sneeuw zet Cheryl al haar survival skills in om zichzelf te bewijzen in de wildernis.
Zo beschreven klinkt het allemaal behoorlijk heftig, maar regisseur Jean-Marc Vallée – regisseerde ook het Oscarwinnende Dallas Buyers Club – slaagt er niet helemaal in om je echt het verhaal in te zuigen. Er blijft een onverklaarbare afstand tot Cheryl. Wat Wild mist, is een zichtbare omslag in haar. En dat terwijl Strayed de moordende hike naar eigen zeggen juist als erg therapeutisch en een ware eyeopener heeft ervaren.
Reden voor de lichte oppervlakkigheid is misschien het feit dat Cheryl in de film geen moment écht eenzaam is of het écht zwaar te verduren krijgt. Om de havenklap komt ze wel weer andere hikers tegen of vriendelijke autobestuurders die haar een lift willen geven, wat het avontuur een stuk minder aangrijpend maakt.
Acteur Michiel Huisman (in onderstaande afbeelding) geeft een ieniemienie Hollands tintje aan Wild. Na al dat zwoegen en zweten heeft Cheryl ook weleens behoefte aan wat lust. Terwijl ze door een of ander hippiestadje loopt, ontmoet ze deze gespierde jongeman met wie ze voor een nachtje in bed belandt.
Eerlijk is eerlijk: het moraal van Wild zit op de goede plek. Niet voor niets is het boek van Strayed immens populair geworden. Het vormt een inspiratiebron. Want is je stoute schoenen aantrekken en gaan voor iets dat je onmogelijk lijkt niet iets wat iedereen eens zou moeten proberen? Wild is een prima avonturenfilm, maar mijn verwachtingen waren net iets hoger.
Ga jij Wild zien?
Release: nu in de bioscoop
Regie: Jean-Marc Vallée
Speelduur: 115 minuten
Door Faye Heijnis
Geef een reactie