Pesten is niet alleen bekend terrein onder jongeren en scholieren, ook leraren worden regelmatig gepest. Zo blijkt uit een onderzoek van CBS, daarin staat dat een op de tien leraren wordt gepest en dan vooral door leerlingen.
Wie denkt dat pesten alleen onder jongeren gebeurt, heeft het dus goed mis. Ook uit een peiling van 7Days en EenVandaag onder ruim 900 jongeren zegt 23 procent dat er afgelopen schooljaar in hun klas minimaal één leraar werd gepest. Wat wel verassend is dat uit diezelfde peiling twee derde van de leerlingen zegt meer respect te moeten hebben voor hun docenten.
Maar waarom worden leraren dan gepest? De belangrijkste reden is dat leraren die gepest worden vaak weinig orde en gezag in een klas kunnen handhaven en ook geen duidelijke grenzen aangeven. Hierdoor daalt het respect van leerlingen met soms pesten als gevolg. Een leerling uit het onderzoek zegt zelfs: ‘Maar zolang ze geen orde kunnen houden, verdienen ze ook niet zó veel respect.’
© thinkstock.
Het pesten neemt soms grote vormen aan. Veel voorkomende manieren van pesten zijn bijvoorbeeld: de les verstoren, de leraar voor gek zetten en foto’s maken. Ook geven de jongeren aan dat er vaak roddels worden verspreid, leraren worden genegeerd of dat ze de docent intimideren door het gooien van propjes of het schrijven op een schoolbord. ‘Ik heb wel eens meegemaakt dat leerlingen zo ver gingen met pesten en irriteren, dat de lerares huilend de klas uit liep’ vertelt een leerling.
Een docent die zelf slachtoffer werd van zulke pesterijen vertelt haar verhaal: ‘Leerlingen die steeds door het lokaal lopen, pertinent weigeren mee te doen, de deur in je gezicht dichtslaan of voordringen als je je armen vol spullen hebt. Het zijn allemaal kleine dingen, die wel laten zien: ik waardeer jou niet als docent en zie jou niet als mens.’
De pesterijen gaan vaak het hele schooljaar door en worden niet echt opgelost. Wel geeft de helft van de ondervraagde scholieren aan dat ze medelijden hadden met de gepeste leraar. Oplossingen zijn volgens Rene Kneyber, auteur van het boek Orde houden in het voortgezet onderwijs, niet moeilijk. Zelf werkte hij jarenlang als docent en in zijn boek beschrijft hij dat iedereen kan leren orde te houden in een klas, volgens hem een onmisbaar onderdeel om het pesten tegen te gaan.
Door: Simone Lenkens
Geef een reactie