12

okt

Simyo 1
In Lifestyle \ Gadgets, Musthaves

Passiescore:

Altijd bereikbaar zijn? Doe mee met de telefoondetox!

Door Tamara Schellekens

De laatste tijd leg ik regelmatig mijn mobiele telefoon een dagdeel weg. Gewoon omdat ik even niet bereikbaar wil zijn. Even geen zin heb om continue op het scherm te kijken. Anders word je de gehele tijd geleefd. De laatste tijd lees ik meer over een smartphone detox. Dat vind ik persoonlijk te ver gaan, maar minder met je mobiele telefoon bezig te zijn, juich ik alleen maar toe. Tja, en wanneer ben je verslaafd aan je mobiele telefoon? Ik ben het aan het overwegen en wil graag vier tips met je delen. 

Maar hoe werkt een digitale telefoondetox?

1. Uitzetten alle notificaties

Ik zou kunnen beginnen door alle notificaties van whatsapp, Facebook, Instagram en andere apps uit te zetten. Hierdoor word je afgeleid en heb je meteen de neiging om op je telefoon te kijken. Ook zou ik ontvangstbewijzen en mijn online status kunnen uitschakelen. Zelf vind ik dat iets te ver gaan. Het schijnt de sociale druk van de ketel af te halen, maar ik vraag me af of dit bij me past.

2. Instelen status niet storen

Je kunt tegenwoordig ook de niet storen status instellen. Alleen als je je toestel en scherm aanraakt, zie je de meldingen binnenkomen. Hiermee kun je structureel een periode zonder afleiding. Zeker een optie. Mijn mobiele telefoon staat automatisch op “stil”. Als ik mijn telefoon omdraai, merk ik er niets van.

3. Apps van je telefoon halen

Als derde zou ik ook de apps, die ik minder gebruik van mijn telefoon kunnen halen. Een leven zonder Instagram en whatsapp? Ik kan het me niet voorstellen. Dit ga ik dus ook niet doen. En wanneer heb je dan een telefoonverslaving? Onderzoeken hierover zijn niet gepubliceerd, maar wel is onderzocht dat je gemiddeld 85 keer je telefoon op een dag pakt en onze appjes checken. Een telefoonverslaving is moeilijk vast te stellen in tegenstelling tot bijvoorbeeld roken.

4. Mooie foto plaatsen van een 

Een telefoonscherm wat aandachtsvriendelijk is en als eerste de apps bevat die je het meest gebruikt. Een mooie foto van een leuke gebeurtenis en derest verstopt in een tweede scherm. Zo voorkom je dat je steeds wordt verleid om het Instagram icoontje in te drukken.

Maar helemaal onbereikbaar zijn? Ik zou er niet aan moeten denken. Ik wil hoe dan ook mijn telefoon bij me hebben en anders ga ik terug. Onlangs was mijn mobiele telefoon kapot en was ik onbereikbaar voor de buitenwereld. Dat gaf me een onprettig gevoel. Daarom kocht ik een nieuwe simkaart en plaatste deze in mijn oude mobiele telefoon. Want: ik wil gewoon bereikbaar zijn zodat ik altijd kan bellen, ook al houdt mijn mobiele telefoon ermee op! Maar af en toe leg ik mijn mobiele telefoon voor enkele uren weg. Hoe sta jij tegenover een telefoondetox? Simyo 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.