1

apr

ronson
In Lifestyle \ Muziek

Passiescore:

Review: Uptown Special, Mark Ronson

Door Redactie

Mark Ronson is het muzikaal wonderkind van Engeland. Met zijn eerdere hit Valerie met Amy Winhouse en nu Uptown Funk met Bruno Mars, heeft Mark Ronson naam gemaakt over de hele wereld. Ooit begonnen als DJ, groeide hij snel uit tot een muzikale alleskunner, hij bespeelde ongeveer alle instrumenten op zijn eerste plaat Here Comes the Fuzz.

Uptown Funk is de langstlopende nummer één single van de 2010’s. Het lied staat al twaalf weken op nummer één op de Billboard hitlijst. Het nummer werd in één week tijd vijftien miljoen keer gestreamed, wat wederom een record is. Het lied won bij de Brit-awards de belangrijke prijs British Single of the Year.

ronson

Het eerste nummer van het album, Uptown’s First Finale, is een soort soul/jazzachtige intro. Het is vooral een instrumentaal nummer, maar geeft wel een lekker bruin-café-gevoel en met vocals van legende Stevie Wonder kan natuurlijk weinig nog misgaan! Summer Breaking doet denken aan een rustigere versie van Valerie met vocals van Kevin Parker. Het nummer doet ook denken aan 60s pop, denkend aan de Beatles en The Beach Boys. Feel Right is een topnummer, een perfecte mix tussen de oude soulvolle muziekaliteit van het nummer en de rap van Mystikal. Door de stem van Mystikal veroorzaakt het nummer soms zelf James Brown-vibes.

Uptown Funk is het volgende nummer van het album en houden we er niet allemaal van? Eindelijk weer een retro 70s nummer wat aanslaat! En wat is de tekst geweldig. Het gaat volledige over zelfacceptatie, wat het dan weer een boodschap mee geeft. Een heerlijk feelgood nummer. Ook al kwam het in november al uit, wij zijn er zeker van dat dit de lente-hit van 2015 gaat worden! I Can’t Lose is een samenwerking met Keyone Starr die de vocals verzorgt. Voor dit nummer gingen Ronson en zijn partner Jeff Bhasker op zoek naar een nieuwe zangeres uit het zuiden van Amerika. Ze gingen kerken, nachtclubs en café’s af om die perfecte zangeres te vinden. Die zangeres is Keyone geworden. Het nummer is meer een popnummer dan de andere liedjes op het album, maar door het gebruik van blaasinstrumenten valt het gevoel van “een gewoon popliedje” wel weg. Met Daffodils zijn we weer terug bij het funk-geluid wat Ronson zo goed weet door te voeren op de cd. Kevin Parker is terug voor de vocals, maar dit keer klinkt het lang niet zoetsappig, maar eerder urban en edgy. Een aantal elementen van dit nummer kwamen terug in Uptown Funk en maken hierdoor van het album weer een geheel. Het nummer duurt echter wel erg lang en blijft na een tijdje toch niet echt spannend of zelfs ontspannend.

ronson3

Crack In The Pearl brengt ons helemaal terug naar vroegere tijden. Andrew Wyatt maakt er een soort R&B-nummer van, maar door de teksten doet het nummer onmiddellijk aan de jaren ’40 denken. Het nummer is een soort vervolg op Uptown’s First Final en een ode aan Las Vegas. Je ziet jezelf al over The Strip lopen na een heftig avond stappen in Vegas. Op In Case Of Fire verzorgt Jeff Bhasker de vocals. Hij heeft het merendeel van het album ook geproduceerd, naast Ronson. Ook In Case Of Fire is een echt soulful nummer en geeft echt een jazzgevoel, mede door de instrumenten. Leaving Los Feliz is wederom een nummer met vocalist Kevin Parker. Het nummer lijkt weer meer op het eerdere nummer Summer Breaking. Wederom een klein beetje zoetsappig, denk aan de 60’s pop. Zelfs het geluid lijkt uit die tijd te komen. De vocals zijn niet opgenomen zoals we van tegenwoordig zijn gewend, maar er lijkt een ouderwets filter en echo overheen te zitten. Een apart nummer en wederom door de blaasinstrumenten zeker passend bij de rest van Uptown Special.

Andrew Wyatt is terug voor het op-één-na-laatste nummer van Uptown Special. Heavy And Rolling kan zomaar een lekker dansnummer worden. De vocals doen R&B-achtig aan, terwijl de instrumenten het weer een soulnummer maken. Ook heerlijk te luisteren van de zomer in je autootje met alle ramen open! Voor Crack In The Pearl Pt. II is Stevie Wonder terug. Ronson gaf toe dat hij Stevie Wonder gewoon nog één keer op de plaat moest zetten, dus vandaar. Crack In The Pearl Pt. II is de perfecte afsluiter van de plaat. Als je dit nummer en het eerste nummer Uptown’s First Finale achter elkaar zou zetten, is het plaatje compleet. Het nummer eindigt helaas wel een beetje abrupt.

ronson2

Uptown Special is een heerlijke plaat, een ware ode aan jazz en soul van vroeger. Terwijl je er naar luistert komen beelden voorbij van bruine café’s in het diepe zuiden van Amerika of jazzcafé’s in Brooklyn, New York waar de mensen nog echte instrumenten bespelen. Ronson laat met dit album zien dat moderne muziek lang niet altijd een vette beat of elektronisch geluid hoeft te bevatten. Echte instrumenten hebben dit album gemaakt tot wat het is. Mindere nummers zijn Summer Breaking en Daffodils, die toch een beetje een andere kant op lijken te gaan dan de rest van het album. Daffodils duurt erg lang en krijgt op het eind een beetje een misplaatste beat en Summer Breaking lijkt te zoetsappig voor een album dat ook Uptown Funk en Feel Right produceerde. Toch is het echt een aanrader dit album eens goed te beluisteren. Feel Right zal, mits het als single uitgebracht wordt, zeker een grote hit worden. Dit geldt ook voor I Can’t Lose en Heavy And Rolling. Ronson heeft met deze plaat een perfecte mix tussen moderne en vervlogen tijden te pakken.

Wat vind jij van Uptown Special?

Door: Mitzi Pepers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.