Lapland stond voor 2018 op mijn bucketlist. Wat was het fantastisch! Samen met Voigt Travel maakten we met een aantal journalisten en bloggers de eerste vlucht naar Kiruna (Zweeds Lapland). Fins Lapland is bekender, maar Zweeds Lapland is minstens zo mooi. Ik ben een aantal keren op wintersport geweest en vind de sneeuw in de winter in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland geweldig, maar Lapland in Finland en Zweden overtreft alles. Lapland staat natuurlijk bekend als dé bestemming om het Noorderlicht te zien, maar je kunt er ook mooie tochten maken met de huskyslee en zonsondergang observeren.
Noorderlicht
Zweeds en Fins Lapland staat bekend om het Noorderlicht, maar het is maar geluk hebben om dit te zien. Het Noorderlicht bestaat uit electrisch geladen zonnedeeltjes die botsen in de atmosfeer. Natuurverschijnselen laten zich niet regelen, dus iedere dag kun je met een speciale app kijken of de kans groot is dat je het Noorderlicht kunt zien. Het is onvoorspelbaar en heeft tegeljkertijd iets magisch: die sterrenhemel. Met ongeveer 1,5 uur rijden vanuit Kiruna (ongeveer 200 kilometer boven de Poolcirkel) ben je in het dorpje Abisko. Abisko is ook een Nationaal Park waar je veel wildlife en natuur kunt vinden op 80km2. Als je een reis van meerdere dagen maakt, is de kans groot dat je hier (in Abisko) het Noorderlicht kunt zien. In het gebied rondom Abisko zijn vele bergen. Voor het Noorderlicht is de ideale situatie dat het helder is. De bergen houden de neerslag en wolken tegen waardoor je meer kans hebt op goede omstandigheden om het Noorderlicht te zien. Dit prachtige groene licht kun je – als je gelukt hebt – met de sneeuwscooter ontdekken, maar ook met een mooie wandeling. Een andere leuke activiteit, die je kunt doen, is sneeuwschoenwandelen. Maar ook skiën of langlaufen. Wij maakten onder leiding van een Amerikaanse gids een prachtige wandelroute over loopbruggen en bevroren watervallen. Hier bevindt zich ook het Aurora Sky Station, waar je normaliter vaak het Noorderlicht kunt spotten.
Foto’s: Liefde voor reizen (Marloes)
Uitzicht van het hotel in Abisko
Bucket list: sleeën met de husky!
De huskytocht is een ervaring, die je mee moet maken! Dit stond al heel lang op mijn bucketlist. De husky’s weten precies wat ze moeten doen: ze krijgen een tuigje aan, blaffen, janken en willen het liefst zo snel mogelijk gaan rennen. Er zit wel een hiërarchie in de volgorde van de slee: de leiders gaan voorop en daarachter komen de volgers. Het geblaf en gejank is een oorverdovend geluid. Maar als ze dan ook gaan rennen… Samen zit je met vier personen in de slee en gaan de ene heuvel op en de andere heuvel af. De husky’s rennen met een behoorlijke snelheid door het prachtige winterse landschap. Wat een mooi uitzicht. Een omvangrijk en wijd landschap, mooie bergtoppen en met een beetje geluk de ondergaande zon. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Je gaat lekker hard, het is bitterkoud, maar zó gaaf! Sinds dat ik op mijn vijftiende door onze eigen hond ben gebeten, ben ik toch een beetje voorzichtiger met honden, maar deze husky’s zijn er om te knuffelen! Je komt helemaal bevroren terug van deze geweldige sledetocht. Mijn haren bestonden uit ijspegels, maar dit gevoel is heerlijk. Koude heb ik niet ervaren omdat ik gelukkig genoeg laagjes had aangetrokken.
Ontmoeten van de lokale bevolking
Iedere reis vind ik een ontmoeting met de bevolking eigenlijk een hoogtepunt. Meekrijgen hoe ze leven, hoe ze eten en wat hun gewoonten zijn. Dan leer je een land en cultuur pas echt goed kennen. De Sami bevolking hebben in Zweden, Finland en Lapland het recht om de rendieren te houden. Het is leuk om de Sami’s te ontmoeten, hun traditionele kleding te zien en hun lekkerste gerechten te proeven. Ze hebben zelf een eigen volksvertegenwoordiging, een eigen vlag, taal en cultuur. Vroeger waren de Sami vissers en jagers. Ze leefden van en met de rendieren. De twee Sami dames maken voor ons een heerlijke lunch bij een brandend en knapperend vuurtje, zittend op een rendierkleedje. Een heerlijke zalmpreisoep die in deze koude voortreffelijk smaakt en een “kuksa” met limonade.
Must see: ijshotel Jukkasjärvi
Een waar museum van ijs waar de kunstenaars ieder jaar naar toe komen om de mooiste ijsculpturen te maken: het ICEhotel van Jukkasjärvi. Een hotel volledig van sneeuw en ijs. Uit grote blokken ijs van twee bij één meter uit de rivier worden megastenen gezaagd en vervoerd. Het ijs komt van de Thorenrivier. Als het weer gaat dooien, stroomt het hotel als smeltwater weer terug naar de rivier. Sinds 2017 heeft hetICEhotel ook een permanent gebouw, een ijshotel met luxe suites en kunstsuites. Je kunt er en drankje drinken in de ijsbar (uiteraard uit een glas van ijs) en je kunt er zelf beeldhouwen.
De Nederlandse styliste Marjolein Vonk komt al jaren op dit kleine plekje Jukkasjärvi in het ICEhotel. Ze reist al 17 jaar ieder jaar naar het ijshotel om te werken aan het ontwerpen en maken van het ijshotel. Het ICEhotel bestaat sinds 1989 en wordt elk jaar in zes weken opgebouwd. Ieder jaar weer opnieuw. Met bijlen, zagen en schaven maken ze van iedere kamer (de Art Suites en Deluxe suites) een uniek ontwerp. Vele kunstenaars en artiesten willen maar al te graag hun bijdrage leveren door een kamer in dit ijshotel te mogen ontwerpen. In 2018 zijn zestien ontwerpers gekozen. Het is een prachtige aanblik: helderblauwe bouwstenen, ijspilaren en sneeuw. Iedere hotelkamer heeft een eigen thema. Vormen, die ontstaan door reliëf en schaduwen. De sneeuw blijft ook poederig wit door de vochtarme lucht. Je loopt dan ook heerlijk door de sneeuw in het hotel.
De kunstenaars maken de mooiste creaties door te hakken en te beitelen. Hier ontstaan verschillende soorten hotelkamers waar ‘s nachts de gasten kunnen verblijven. Iedere kamer heeft iets unieks en een speciale betekenis. Overdag is het ijshotel open voor iedereen. Kun je je al voorstellen dat je slaapt op een bed van ijs, een matras en in een thermoslaapzak en onder een rendiervel? Ik zou er persoonlijk nog wel een nachtje over moeten slapen! In de hotelkamers is het gemiddeld vijf graden. Sommige hotelkamers hebben een eigen badkamer, of je moet even door de koude voor een douche of naar het toilet. Ook is er een mooie en indrukwekkende kapel waar ook nog kunt trouwen. In de frozen kapel een gigantische ijsster uit de muur gekerfd. Overdag komt door het licht een mooie lichtinval door de kapel. Binnen is het wel koud en het is belangrijk om je te blijven bewegen.
Tips
Het Noorderlicht is te zien van oktober tot en met maart. Je kunt het beste en zo donker mogelijke plek kiezen. Naast duisternis is er dus ook zonsverduistering nodig. In Lapland heb je wel de meeste kans om het Noorderlicht te zien. Je kunt hier ook een speciale app voor gebruiken om tijdens de reis de kansen in te kunnen schatten.
Laagjes, laagjes en nog eens laagjes
De temperatuur is wel even wennen. Je wenkbrauwen, wimpers en haren bevriezen waar je bij staat! Met -30 graden is het verstandig om je goed te kleden. Gelukkig had ik mijn nieuwe skikleding aan. Stevige en warme laarzen zijn absoluut geen overbodige luxe. Ook zou ik adviseren om thermokleding, een aantal skipullies of fleecetrui mee te nemen. Ook krijg je tijdens de excursies nog extra thermopakken en sneeuwlaarzen omdat het anders nog té koud is. Ik koos meestal voor drie lagen: thermokleding (ondergoed), de middenlaag in de vorm van een warme fleecetrui en vaak nog een extra shirt en daarover een een warme skijas en skibroeh. Ook was ik erg blij met mijn speciale laarzen die tot -40 graden gingen. Het is in Lapland zelfs zó koud dat je mobiele telefoon en fotocamera binnen enkele minuten leeg raakt. Maar die bittere kou is het dubbel en dwars waard! Ik zou zo graag teruggaan en zie dit zeker als een alternatief voor de wintersport. Door de frisse en gezonde lucht kom je als herboren en lekker fit terug!
Hotels
Tijdens deze reis verbleven in het Hotel Fjället Björkliden en Abisko Mountain Lodge. Deze locaties waren een prima uitvalsbasis voor de activiteiten en excursies. En tijdens zo’n reis slaap je prinsheerlijk! Komt dit door de koude?
Deze persreis (vlucht, hotels, excursies en food en beverage) is aangeboden door Voigt Travel. De skijas, de skibroek, de fleecetrui en de muts heb ik gekregen van Protest. De sneeuwboots heb ik gekregen van Etrias. Dit verandert mijn mening niet. Dit reisverslag geeft mijn eerlijke mening.
Geef een reactie