22

mei

Stad Schiedam 3

Passiescore:

Schiedam verrast op culinair gebied en wordt niet voor niets Dutch Distillers District genoemd

Door Redactie

Heb je zin om een keer een weekendje er tussen uit te gaan en niet meteen in de drukte van een te grote stad terecht te komen? Denk dan eens aan Schiedam, onder de rook van Rotterdam. Misschien minder bekend, maar zeker de moeite waard om je hier een weekend onder te dompelen in lekker eten en drinken. Schiedam, gelegen in de provincie Zuid-Holland, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De oorsprong van Schiedam als stad is nauw verbonden met de ligging aan de rivier de Schie en de ontwikkeling van handel en industrie in de regio. En het staat nog steeds bekend als het Dutch Distillers District. In dit artikel delen we graag een aantal culinaire en food en beverage tips met je!

Oorsprong Schiedam

Hoe is Schiedam ontstaan? Schiedam ontstond in de 13e eeuw rondom een dam die werd aangelegd in de Schie, een zijrivier van de Nieuwe Maas. Deze dam, die bedoeld was om overstromingen tegen te gaan, gaf de stad zijn naam: “Schiedam”. De strategische ligging aan de Schie maakte van Schiedam een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart en handel. De stad ontwikkelde een bloeiende handel, vooral in vis en graan. Je ziet er nu nog steeds oude pakhuizen staan en dat doet je soms wel denken aan Amsterdam. Schiedam heeft veel van zijn historische karakter weten te behouden. De stad staat bekend om zijn oude grachten, historische panden en monumentale molens. Al met al heerlijk om een leuke stadswandeling met gids te doen of een boottochtje door de grachten te ondernemen.
Stad Schiedam 3

Stad Schiedam 1

Stad Schiedam 2

Serious Bee Distillers 

Schiedam heeft de naam “Distillers District” verworven dankzij zijn rijke geschiedenis en traditie in de productie van jenever, een Nederlandse variant van gin. Deze reputatie is het resultaat van verschillende factoren die de stad tot een centrum van distillatie hebben gemaakt. Het is dan ook leuk om te gaan kijken bij een echte kleine destilleerderij: Serious Bee Distillers. Je moet even zoeken in een kleine wijk met andere bedrijven en je vindt dit niet midden in het centrum, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. De naam zegt het al: er is een leuke herkenning en connectie met bijen. De unieke honingdistillaten zijn bijvoorbeeld vervaardigd met de honing van eigen bijen. Bijen zijn belangrijk voor de natuur en dat zie je dus ook teug in deze kleine destilleerderij. Ze maken ook bijvoorbeeld honingalcohol. Je loopt hier naar binnen en ziet met eigen ogen hoe kleine destillaten worden gemaakt. Je kunt hier zelf ook je eigen gin maken en een proeverij organiseren voor minimaal zes mensen. Compleet met eigen etiket op jouw gin fles! Rob van der Gaag en Alwine van Winsen hebben Serious Bee Distillers een tijdje geleden opgezet. Voorheen was Alwine directeur van het Jenevermuseum; ze weet hoe ze moet branden en stoken en nu heeft ze met haar man haar droom en hart gevolgd en een eigen distilleerderij opgezet. Het kleinschalige karakter van de destilleerderij en de passie van de medewerkers en eigenaren is leuk om te zien en zelf te ervaren. Een distilleerderij die op basis van honing allerlei soorten alcohol maakt zoals rum, mede, brandwijn en meer!

Adres: Serious Bee Distillers, Nieuwsticht 10, 3113 BH Schiedam, 06-44427316

Distilleerderij Bee 2

Serious Bee 5

Distilleerderij 3

Jenever, je kunt er niet omheen 

Het Jenevermuseum mag absoluut niet ontbreken bij jouw stadstour door Schiedam. Schiedam kan niet zonder de jenever. Een van de meest bepalende factoren voor de groei van Schiedam was de opkomst van de jeneverindustrie in de 18e en 19e eeuw. Schiedam werd er zelfs wereldwijd bekend mee. Maar het is leuk om te zien hoe het proces eruit ziet en te weten te komen hoe jenever wordt gemaakt. Je kunt een rondleiding boeken en een proeverij van verschillende soorten jenevers. Je wordt vanzelf helemaal enthousiast door het verhaal van de ontzettend gepassioneerde medewerker, die het hele proces van begin tot einde vertelde hoe jenever wordt gemaakt. Je hebt verschillende jonge en oude jenevers en dit heeft te maken met het stookproces: een oude en een nieuwe methode. Jenever is leuk om te proeven en smaken te herkennen. Absoluut een leuk museum, dat je niet over kunt slaan, is het Jenevermuseum.

Adres: Jenevermuseum, Lange Haven 74, 3111 CH Schiedam, 010-2469676

Jenever museum 6

Jenever museum 7

Jenever museum proeverij

Chocolade mag niet ontbreken

Als je aan Schiedam denkt, denk je misschien niet meteen aan chocolade, maar breng ook eens een bezoekje aan de Bonte Koe. Je kunt hier een rondleiding krijgen over verschillende soorten chocolade, proeven van cacao en de resten van het witte pulp van de cacaoboon. hier wordt een heerlijke limonade van gemaakt. Je koopt hier de lekkerste bonbons en cadeautjes en kunt ze zelf ook uit een echte chocolademuur halen. Normaal net zoals de snackcorner, maar nu gevuld met overheerlijke chocolade. De missie is niet voor niets: “de lekkerste, eerlijke en handgemaakte chocolade van Nederland maken. En dat met een zo positief mogelijke impact op mens, dier en milieu. Hiermee willen we een voorbeeld zijn voor andere ambachtelijke familiebedrijven”. Ook kun je hier terecht voor een lekker kopje koffie en/of thee om lekker te genieten. De chocolade halen ze van biologisch gecertificeerde cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek. Door de bonen in te kopen bij de Grupo Conacado Coöperatie, ondersteunen ze direct het verbeteren van de levensomstandigheden van de cacaoboeren. Deze boeren verbouwen hun bonen op een duurzame manier en ontvangen een eerlijke prijs voor hun werk. Hierdoor profiteren zowel de boeren als hun gemeenschappen. Daarnaast zijn ook onze dierlijke grondstoffen en noten biologisch gecertificeerd. Je kunt een tour boeken op vrijdagmiddag voor minimaal tien personen.

Adres: De Bonte Koe, Lange Haven 54, 3111 CH Schiedam, 010-4732751

Chocoladeproeverij De Bonte Koe 2

Chocoladeproeverij De Bonte Koe

Chocolade automatiek

Lunchen op de oudste locatie

Het Vlaams Broodhuys ken je misschien van het lekkerste zuurdesembrood? Bij een Franse boer ontdekte Dimitri het ‘campremy’ meel, en dat was precies wat hij nodig had om het lekkerste zuurdesembrood van Nederland te maken. Na negen maanden kwamen de eerste ‘pains grand-mères’ uit de oven. Twee kilo per stuk, met een prachtig opengebarsten korst, een stevige, bijna vleesachtige structuur en de lekkerste geur van de wereld. Brood om verliefd op te worden. In Schiedam zit deze heerlijke lunchlocatie het Vlaams Broodhuys met verschillende soorten broodjes met beleg en goede koffie. Een beetje de oude robuuste muren met veel stenen en cement, beetje industrieel maar leuk om even te lunchen voor een lekker belegd broodje of toch een ontbijt?

Adres: Vlaams Broodhuys, Korte Haven 5, 3111 BH Schiedam, 010-2687060

Vlaams Broodhuys 2

Restaurant 1714 om af te sluiten

Je dag afsluiten? Als je heerlijk wilt dineren op een leuke en passende locatie, kun je niet om restaurant 1714 heen. Lekkere en frisse cocktails en mocktails, die er ook nog eens super leuk uit zien en nog eens prima smaken, een gevarieerde kaart met vlees, vis en vegetarisch, wederom in een oude destilleerderij. Een hele fijne locatie. Kijk ook maar eens door het glas in het restaurant op de vloer. Aan het water gelegen en zeker met goed weer is dit prima toeven! Zoals ze ook beloven: een fijne plek waar eten, drinken en gezelligheid samenkomen. Hier kun je fijn dineren met een mooie entourage en sfeer.

Adres: Lange Haven 24-26, 3111CA, Schiedam, 010-4268948

1714

Restaurant 1917 2

Restaurant 1917

Wij zijn enorm verrast door de leuke locaties voor eten en drinken in Schiedam. Dit zijn leuke tips voor een bourgondische tour door Schiedam, maar er valt nog veel meer te beleven. Maar Schiedam is gemakkelijk te combineren met leuke kunst, cultuur, festivals en musea. Je kunt er zo een weekend vermaken. Als je dit combineert met de vele molens, die er zijn, heb je een vol weekend met verschillende leuke bezienswaardigheden! Ben jij al eens in Schiedam geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.