De Belgische stad Namen was bij mij niet bekend. Het kan zijn dat ik er ooit doorheen ben gereden tijdens een vakantie naar Frankrijk, maar ik werd nieuwsgierig naar de stad tijdens een culinaire spijs- en wijnontmoeting. België vind ik charmant, culinair en gezellig. Dit land heeft mijn hart gestolen. Ik ontdekte al de lekkerste smuladresjes in Luik en mocht nu weer culinair genieten in een ander deel van Wallonië: Namen.
De wijngaarden van Chenoy
In de omgeving van Namen heb je de 10 hectaren grote wijngaard Domaine du Chenov. Domaine de Chenoy is de oudste en grootste wijngaard van de provincie Namen. En alleen al door de Philippe Grafé wil je daar een keer terug. Ze verbouwen tien druivensoorten en schakelen over twee jaar in 2019 helemaal over naar biologisch. Ik proefde onder andere de
Wat is er lekkerder om wijn te proeven met de kaasjes uit de Maison Saint Aubain? Ik kies voor de heerlijke geitenkaasjes uit Ferme Bijard à Sart Saint-Laurent. Ze hebben een typische smaak door de sinaasappel en zongedroogde tomaten. Ook maakt Le Ferme des Grandes-Fagnes heerlijke biologische kazen van rauwe koemelk. Bij deze kaas gaat mijn voorkeur uit naar de rode wijn van Chenoy: een ronde wijn en charmante fruitig en evenwichtig. Ik laat me vertellen dat een vleugje van zwart fruit in de mond zeer zacht en afgerond, waar ik fruitige aroma’s (zwart fruit) en licht kruidig (een nota van groene peper) ruik.
Stadswandeling door Namen
In het centrum van Namen heb je de wijnkelders en wijnwinkel Grafé Lecoq. Daar vind je meer dan 800.000 flessen wijn in de kelder. Het leuke is dat deze wijnen ook in de lokale restaurants worden geserveerd: de Château Bon Baron – Pinot Blanc. Deze Pinot Blanc heeft mooie aromatische tinten en wordt gekenmerkt door een lichtgele kleur met een intense schittering aan het oppervlak. In de neus ruik je subtiele aroma‘s waar van tropisch fruit, florale tinten, een lichte kruidigheid en enkele botertoetsen. Deze aroma’s worden in de mond onderbouwd door een evenwichtig en mond vullend gevoel met een aangename afdronk. Toch weer wat geleerd voordat ik aan de cursus vinologie begin!
Heerlijke gerechten bij de wijnen met een schitterend uitzicht op de Meuse.
Het plaatselijke likeurtje.
Lokale biertjes proeven bij Les Bietrumé de Namur.
Saffraan telen bij Le Saffran de Patr’Ann
Saffraan ken ik vooral voor de gele kleur in rijst. De saffraan komt uit de saffraankrokus. Het is een bewerkelijk om het saffraan te produceren. Op een natuurlijke manier zonder de toevoeging van meststoffen met een flinke vochtigheid ‘s nachts en warmte overdag. Ik heb er bewondering voor!
Hoe wordt de saffraan geteeld? Plukken, drogen, wegen, selecteren en verpakken. In de supermarkt is het goedkoop te verkrijgen maar de echte saffraan is duizenden euro’s per kilo. We namen een kijkje bij Le Saffran in Profondville. Wat een hobby!
Bezoek ook de wijngaard van het Château de Bioul. Een aanrader is om het kasteel van Bioul niet over te slaan. Het kasteel stamt uit de elfde eeuw en was eigendom van de familie Orbais. In de zestiende eeuw tot 1708 was het in handen van het huis van Brandenburg.
Plantjes eten en wandeling op de Citadel
Weet jij waar hondsdraf, daslook, brandnetel en zevenblad vandaan komt? Het groeit gewoon in het bos! In de herfstwandeling op de Citadel in Namen kun je ze gewoon proeven. Onder leiding van de enthousiaste gods kun je in 1,5 uur alles leren over eetbare planten!
Lunchtip!
Wil je lekker lunchen en de heerlijke wijnen uit Wallonië proeven: ga dan eens naar Brasserie :es Vents Danges!
Wijngaard Domaine du Ry d’Argent
Ook Domaine du Ry d’Argent kiest voor de meer bijzondere druivensoorten. Hier vind je bijvoorbeeld de druivensoorten Pinot Blanc of Chardonnay-druiven. Ik vind de rode mousserende wijn het lekkerste. Het Domaine du Ry d’Argent bevindt zich op een prachtige helling op het zuiden, op het Namense platteland in de streek Entre-Sambre-et-Meuse. Er stroomt een klein bekje door de wijngaard en de wijngaard ligt op zo’n 160 meter hoog. Samen met de wijngaard van Le Chenoy is dit het grootste aaneengesloten oppervlak van België. En Wallonië is het verlengde van de Champagnestreek.
Gezelligheid, culinair genieten en proosten op het leven. Een mooie groep internationale journalisten en bloggers.
Namen, onbekend maakt onbemind! Waarom ga jij deze stad niet eens bezoeken?
Deze persreis is aangeboden door Wallonië België Toerisme. Dit verandert mijn mening niet.
1 Reactie