3

jul

hiit-workout_0
In Sport \ Geen categorie

Passiescore:

HIIT en LISS Workout

Door Redactie

Wat is een HIIT en LISS workout? Welke workout past het beste bij mij en met welke workout bereik ik het snelst mijn doel? Na het lezen van dit artikel ben je wat meer thuis met de begrippen: High- Intensity Interval Training en Low-Intensity Steady State.

HIIT Workout
Waar het op neer komt bij deze workout is dat je je prestaties wilt verbeteren door middel van korte trainingen. HIIT is een vorm van cardio en stimuleert dus de vetverbranding. Deze workout varieert van 15 tot 20 minuten. Je begint met een warming-up gevolgd door zes tot tien setjes waarbij je ongeveer een minuut alles geeft en daarna 15 seconden rust pakt. Denk hierbij aan springtouwen, sprinten en jumping jacks. Je wisselt hoge intensiteit af met lage intensiteit.

Het is goed om te weten dat deze workout niet wordt aanbevolen voor beginnende sporters. Deze workout is een belasting voor je lichaam en verhoogt de kans op blessures.

workout

LISS workout
Dit is een workout dat door veel mensen wordt gezien als de “gewone cardio”. Deze workout wordt constant met lage intensiteit uitgevoerd. Deze workout kan je dus ook veel langer volhouden en je herstelperiode is veel korter. Denk bij een LISS cardio aan een stukje wandelen, fietsen, zwemmen of op de crosstrainer.

workout1

Wat past het beste bij mijn doel(en)?
Allereerst is het belangrijk dat je het type cardio kiest wat bij jou past. Op deze manier zal je ook sneller je doel(en) behalen. Toch is het goed om te weten dat een HIIT workout effectiever is bij het verliezen van vet en je spieropbouw ondersteund, maar erg blessure- gevoelig is als je (nog) geen fanatieke sporter bent. Daarentegen ga je bij een LISS workout voor save. Het duurt misschien iets langer voordat je soortgelijke prestaties behaalt als bij een HIIT workout, maar je loopt minder kans op blessures.

Hopelijk zijn deze twee soorten workouts nu iets duidelijker voor jullie. Als er interesse is voor een voorbeeld workout, let me know via onze Facebook, Twitter of Instagram! Wie weet komt die dan nog online!

Door: Nadieh Oosterlaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.