22

dec

9916_stoofpotje_met_zoete_aardappel1
In Food \Recepten

Passiescore:

Recept voor de kerst: Boeuf Bourguignon met kruidkoek!

Door Tamara Schellekens

De komende dagen laten we jullie een aantal heerlijke gerechten zien voor de kerst. Een van mijn favoriete recepten voor de kerstdagen, zijn toch wel de stoofpotjes. Het is niet moeilijk, maar de geur in mijn keuken van het heerlijke vlees vind ik zaligmakend.
Deze speciale variant is met een toevoeging van kruidkoek, waarbij je een heerlijke en bijzondere smaak krijgt! De volgende ingrediënten heb je nodig:
 • 1 kg sukadevlees
 • 3 tenen knoflook
 • 1 middelgrote ui
 • 1 winterpeen
 • 1 selderiesteel
 • 1 bos peterselie

groenten - ui geelkruidkoek-van-arend-200-gr-of-400-gr

 • 4 takjes tijm
 • 3 laurierblaadjes
 • 500 ml rode (bourgogne) wijn
 • 250 g verse zilveruitjes
 • 200 g champignons
 • 250 g niet-gerookt spek (zuurkoolspek, of evt. pancetta)
 • 50 g kruidkoek
 1. Maak de ui schoon en snij deze in vieren. Snij de schoongemaakte wortel in blokjes. Hak de knoflook grof. Was de peterselie en snij de blaadjes er vanaf. Bewaar deze voor later.
 2. Maak het vlees schoon, verwijder het bindweefsel en grote stukken vet en snij het in stukken van ca. 3 x 3 cm. Marineer het vlees ca. 4 uur in de wijn, met de wortel, ui, knoflook en het bouquet garni (peterseliesteeltjes, tijm, laurier).
 3. Blancheer de zilveruitjes kort, het velletje laat zich dan makkelijk verwijderen, en dep ze goed droog. Bak deze met een klontje boter in een pan op een middelhoog vuur. Neem ze dan uit de pan en leg opzij voor later.
 4. Snij het spek in blokjes van ca. 1 cm. Bak deze met eventueel nog een klontje boter in de pan op een middelhoog vuur. Neem het spek uit de pan als dit mooi gebruind is.
 5. Haal tenslotte het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog. Bestrooi het dan met bloem, zout en peper. Schudt de overtollige bloem eraf en bak het vlees, indien nodig met nog wat extra boter, op een hoog vuur. (Bak het vlees eventueel in twee of drie etappes.)
 6. Draai dan het vuur laag. Neem het vlees uit de pan en verwijder het overtollige vet. Deglaceer de pan met de wijn (schraap het aanbaksel van de bodem) en voeg vervolgens het vlees, de wortel, ui, knoflook, de kruidkoek en bouquet garni van de marinade weer toe. Doe de deksel op de pan en zet deze ca. 2 1/2 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Eventueel kun je de pan op een zo laag mogelijk vuur laten sudderen (niet koken!) Beste oplossing is natuurlijk de slowcooker.
 7. Borstel intussen de champignons schoon en snij deze in plakjes van een halve centimeter dik. Zet een wijde pan met een klontje boter op een hoog vuur en sauteer daarin de champignons.
 8. Als het vlees gaar is, neem het dan uit de pan en verwijder het bouquet garni. Laat de wortel, ui en knoflook in de pan.
 9. Reduceer de saus (laat deze inkoken) op een middelhoog vuur tot ongeveer tweederde. Pureer de groenten met een staafmixer, meng dit door de saus en controleer of deze dik genoeg is. Zo niet, bind het dan met wat beurre manié (gelijke hoeveelheden boter en bloem door elkaar gekneed)
 10. Voeg vervolgens het vlees, het spek, de champignons en zilveruitjes erbij en laat dit goed doorwarmen. Snij als laatste de peterselieblaadjes fijn en voeg deze toe aan de nu helemaal perfecte Boeuf Bourguignon.

9916_stoofpotje_met_zoete_aardappel1

 

1 Reactie

Hansb

4 november 2022 om 16:08

Jullie zetten in de ingredientenlijst selderiesteel maar gebruiken die niet

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.