30

okt

100 inventions 2
In Lifestyle \ Evenementen

Passiescore:

1001 Inventions

Door Wendy Versteeg

Vanaf eind augustus is de internationale tentoonstelling 1001 Inventions in Rotterdam te zien. Met de tentoonstelling willen de makers de veelal onbekende geschiedenis van de moslim beschaving tonen in al haar culturele, religieuze en etnische diversiteit. 1001 Inventions is tot en met 11 januari 2015 te zien in Post Rotterdam.

In deze roerige tijden waarin culturen, achtergronden en beeldvorming een belangrijke rol spelen in het dagelijkse nieuws, geeft de tentoonstelling 1001 Inventions een beeld weer van de moslimcultuur en wetenschap zoals nog niet eerder te zien was.  Een onbekend hoofdstuk uit de moslimgeschiedenis wordt tijdens de expositie getoond aan de hand van technische hoogstandjes, medische vooruitgang, handelsreizen over de wereld (zijderoute) en vooruitstrevende ideeën die voortkwamen uit de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving. In de vorm van korte films, interactieve stations, workshops, games en acteurs krijgen bezoekers een duidelijk beeld van een periode die niet alleen van groot belang was voor de hedendaagse maatschappij. Denk aan satellietnavigatie en de klok, maar ook aan verschillende medische instrumenten.

1000 inventions

Nederland is van oudsher een smeltkroes van culturen, die tevens een bron van inspiratie voor het land vormen. Rotterdam profileert zich hierin als ultradiverse stad met een rijke kenniseconomie en technische vooruitstrevende bedrijven. Er was dus geen betere plek denkbaar voor de tentoonstelling 1001 Inventions om het actuele onderwerp van de moslimcultuur en wetenschap voor iedereen toegankelijk te maken. Door middel van de expositie wil de organisatie van 1001 Inventions bouwen aan een toekomst met meer onderling begrip. De eerste bezoekers hebben zich in ieder geval al laten verbazen en inspireren door de interactieve tentoonstelling, die op een spannende wijze duidelijk maakt hoe belangrijk dit gouden tijdperk ook voor Nederland is geweest.

De tentoonstelling 1001 Inventions stond eerder in onder meer New York, Kuala Lumpur, Washington, Istanbul, Dubai en Chicago. Hilary Clinton over de tentoonstelling: “nu is het moment om te tappen uit de nalatenschap van de moslimcultuur met als doel de kracht van wetenschap en technologie te versterken en nieuwe wegen naar welvaart aan te leggen.”

1001 Inventions  is tot en met 11 januari 2015 te zien in Post Rotterdam. je vindt de tentoonstelling in het voomalig postkantoor in Rotterdam aan de Coolsingel 42. Kaarten zijn online verkrijgbaar v.a. € 6,00 voor kinderen en € 12,00 voor volwassenen. Meer informatie kun je vinden via: www.1001inventions.nl      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.