17

mei

18313234_1_0_PROD_7
In Lifestyle \ Musthaves

Passiescore:

Sony e-reader PRS-T2

Door Mariska Veerman

Al van kleins af aan lees ik geen boeken maar verslind ik ze. Ik hoefde de bibliotheek maar in te komen en de bibliothecaresse wist me precies te melden welke nieuwe boeken er waren die ik wel eens interessant kon vinden. En hoewel het boek het steeds vaker bij me af heeft gelegd tegen alles wat op het scherm plaatsvindt is die liefde nooit verdwenen.  De geur van een nieuw boek, een lekker mok thee erbij en dan maar wegdromen bij prachtige verhalen. Maar boeken hebben een groot nadeel: ze nemen zoveel ruimte in. En jammer genoeg laat het appartement waar ik woon niet die droombibliotheek toe waar ik al van droom sinds ik die scene in Belle en het Beest voor het eerst zag.

Waarschijnlijk zag mijn vriend de uitpuilende boekenkast ook steeds erger worden en als verrassing heeft hij mij vorige week meegenomen naar Amsterdam om daar een eReader voor me te kopen, alvast voor mijn verjaardag. En hoewel ik eerst eigenlijk geen afscheid wilde nemen van de geur van een boek en het knisperen van de bladzijden moet ik eigenlijk zeggen dat ik na één boek erop te hebben gelezen volledig om ben.

Wat maakt een eReader zo fijn?

Vergeet je ervaringen met het lezen van een document op je tablet of het vermoeiende lezen van een lang document op je PC/laptop. Het scherm van een eReader is niet te vergelijken met die van dergelijke apparaten. Sony werkt bijvoorbeeld met het E-Ink scherm. Dit scherm is qua contrast vergelijkbaar met normaal papier en is niet vermoeiend aan je ogen. Een dergelijk scherm werkt ook niet met licht aan de achterkant. Kortom: als je wilt lezen in het donker heb je toch echt een lampje nodig. Gelukkig heb je ook handige hoesjes met een schattig inklapbaar lampje te koop. Er zijn trouwens ook apparaten met een zogeheten backlight te koop, zoals de Kindle Paperwhite. Deze kun je onder andere kopen bij Amazon maar ook in Waterstone’s in Amsterdam, waar je hem ook uitgebreid kunt testen. Mijn persoonlijke ervaring gaat echter over de Sony PRS-T2 , zonder backlight. Dus ik lees ’s avonds gewoon met mijn bedlampje aan: eigenlijk dus net als een écht boek.

Maar een eReader is uiteraard verschillend van het papieren boek. Voor de aanschafprijs van om en nabij de €120 wil je ook echt voordelen ten opzichte van het kopen van een boek en deze zijn er zeker. Ten eerste bespaart het zoals gezegd een hoop ruimte in je boekenkast. Als je net als ik graag wegdroomt in een dikke pil heeft het als enorm voordeel dat die dikke pil nooit meer zal wegen dan de ongeveer 200 gram die het apparaat samen met de eventuele hoes weegt. En geloof me:  dat is echt heel erg licht. Ter vergelijking: de iPhone 4S tikt ook al snel de 140 gram aan zonder hoes. Een boek weg moeten leggen omdat je lamme armen krijgt is dus verleden tijd! En het grootste voordeel is een combinatie van de eerste twee punten: op een eReader passen onwaarschijnlijk veel boeken. Denk aan duizenden boeken. Ga je dus op een lekker lange vakantie? Je hoeft niet meer te denken aan het maximale gewicht als je je boeken inpakt. Ook hoef je niet bang te zijn dat de batterij tijdens die vakantie snel opgaat. Met een gemiddelde leesduur van 30 minuten per dag gaat de accu zo’n 8 weken mee.

Hoe kom je aan je boeken?

Bij de eReader van Sony wordt meteen software meegeleverd die je wegwijs maakt op je eReader en ook meteen makkelijk toegang verleent naar de eBook shop van Bol.com. Natuurlijk kun je ook bij buitenlandse sites boeken legaal kopen met het benodigde ePub formaat. Toch heb ik hier een klein nadeel gemerkt van de eReader: helaas zijn nog lang niet alle boeken verkrijgbaar als eBoek. Nieuwe publicaties zijn doorgaans geen probleem, net als populaire titels, maar als je zoals ik toch wat meer in de alternatieve hoek van boeken kijkt kan dit soms tegenvallen. Ironisch genoeg valt dan op dat je makkelijker illegaal dan legaal aan je boeken kan komen en dit lijkt me dan ook echt een puntje van verbetering voor de aanbieders. Wel weer erg leuk is dat er ook een groot aantal boeken inmiddels vrij van auteursrecht is en dus ook gratis is te downloaden, onder andere op de site van Bol.com:

http://www.bol.com/nl/m/boeken/digitaal-gratis/index.html

Hier vind je echte klassiekers tussen zoals de Sprookjes van Grimm, de complete werken van Shakespeare maar ook mijn persoonlijke jeugdfavoriet ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Sony PRS-T2 is te koop in drie kleuren: wit, zwart en rood. Ikzelf ben gegaan voor de rode en heb er ook de bijpassende hoes bij gekozen. Eigenlijk is zo’n hoes wel écht een must om het toch kwetsbare scherm te beschermen, daarnaast is het ook handig omdat je de stylus er dan makkelijk in kunt klemmen. Een hoes met ingebouwd lampje is rond de €50, eentje zonder €35. Ook vind ik het wel noodzakelijk om de netadapter erbij aan te schaffen, deze kost ongeveer €30. Sony levert alleen het kabeltje mee waarmee je de reader aan de PC kunt koppelen en opladen en het is niet zo fijn om bij een lege batterij je PC drie uur aan te moeten zetten om de reader te laden. Mijn reader komt bij Saturn vandaan en werd toen in een bundel aangeboden met de hoes en de adapter gratis meegeleverd dus het kan lonen naar een dergelijke actie uit te kijken.

Ga je dus in de zomer lekker lang op vakantie, verslind je net als ik enorm veel boeken en puilt je kast ook uit? Misschien moet je dan net als ik toch die geur van boeken los durven laten en eens een kijkje nemen in een eBook! En natuurlijk is dit ook echt een geweldig cadeau voor lezende moeders op Moederdag!

Meer informatie? Neem dan zeker een kijkje op de site van Sony http://www.sony.nl/hub/ebook-reader.

 

 

 

 

1 Reactie

Luana

26 mei 2013 om 19:53

Ik had een Kindle, maar deze is begin dit jaar stuk gegaan. Nu hard aan het sparen voor een nieuwe! Deze lijkt mij ook heel erg fijn.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.