Tips om trouwen goed te regelen
Door Tamara Schellekens
Trouwen is weer populairder aan het worden. Zo heb je jaren geen bruiloft en dit jaar mag ik drie huwelijken bijwonen. Is trouwen weer in? Mijn vrienden en vriendinnen zijn voor de helft getrouwd en anderen gaan misschien niet trouwen. Over twee maanden trouwt mijn zusje en onlangs hoorde ik van de veranderingen in de wet. Tegenwoordig trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Goed om je te verdiepen in de mogelijkheden en kansen. Onlangs had ik een leuk gesprek met Raya Oranje-Jorna en ik vind het leuk om deze tips met jullie te delen.
Geregistreerde partnerschappen groeit
Er wordt minder getrouwd. Weliswaar is er in 2016 weer iets vaker getrouwd dan in het jaar ervoor, maar het aantal trouwerijen is nog niet terug op het niveau van 2014. Alleen als ik kijk naar één van de meest gelezen artikelen op Passievrouwen is trouwen in. Volgens het CBS is verder het aantal geregistreerde partnerschappen flink gegroeid. Opvallend daarbij is dat juist in de grote steden het geregistreerd partnerschap niet populair is. Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat de meeste huwelijken plaats vinden in het voorjaar en in de zomermaanden. Trouwen op vrijdag is het meest in trek. Ook de maandag is populair, op die dag is het doorgaans goedkoper om te trouwen.
Wet veranderd
Mijn zusje gaat na bijna twintig jaar relatie en twee kinderen van 10 en 8 rijker trouwen. Tot 1 januari 2018 was de standaard dat je in gemeenschap van goederen trouwde. Als de aanstaande echtgenoten dat niet wilde dan moest je voor de huwelijkssluiting naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Vanaf 1 januari 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Alles wat je voor het huwelijk bezit blijft van jou, tenzij je iets anders afspreekt (daarvoor moet je dan naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen). Wat de echtgenoten tijdens het huwelijk verdienen, wordt wel gemeenschappelijke eigendom. Schenkingen en erfenissen die je ontvangt tijdens het huwelijk blijven privé en vallen dus niet in de gemeenschap van goederen. Dat is handig om te weten.
Tips
Voor de lezers en lezeressen van Passievrouwen hebben we een aantal tips. De eerste: houd tijdens je huwelijk een goede administratie bij en gooi die ook niet na vijf jaar weg. Het grootste nadeel van de wetswijziging is dat het administratiediscipline vergt. Je moet precies bijhouden met welk geld je wat betaalt. Stel: je koopt tijdens het huwelijk een boot met privé vermogen. Wanneer je vervolgens 10 jaar later gaat scheiden en niet kunt aantonen dat de boot met jouw privé geld is betaald, moet je alsnog de waarde van de boot 50/50 delen. Als je bij voorbeeld samen een huis koopt en je hebt de koopsom of een deel van de hypotheekaflossingen gedeeltelijk uit je privévermogen hebt betaald, kan het helemaal ingewikkeld worden. Je hebt er dan recht op dat je uit de overwaarde van het huis eerst je investering terugkrijgt en dan ook nog naar evenredigheid van de waardeontwikkeling van het huis. Dan moet je dus wel precies aantonen welke bedragen je hebt betaald en op welk moment. Op het moment dat je niet kunt aantonen dat een deel van de investering uit jouw privévermogen komt, zal je jouw aandeel in de winst toch met je ex-partner moet delen.
Ondernemerschap
Als je een eigen bedrijf hebt, zoals ik, laat je dan goed voorlichten. Raya Oranje-Jorna, advocaat familierecht en mediator bij Van Hilten advocaten en mediators heeft nog de volgende tip: “Eigenlijk adviseer ik jullie als lezers van Passievrouwen in dat geval altijd huwelijkse voorwaarden op te stellen zodat je niet, als je huwelijk misloopt voor verrassingen komt te staan. Zoals ook hierboven het voorbeeld van de boot en het huis. Raadpleeg bij grote aankopen of wanneer je een schenking ontvangt een notaris- of familierecht advocaat om te zorgen dat jullie het op de juiste manier aanpakken”.
Eigenaar
Raya Oranje-Jorna voorziet veel procedures over de vraag wie eigenaar is van een goed: beide echtgenoten of één van beiden. “Ook bij ondernemers die gaan trouwen en niets regelen voorzie ik problemen. Ter illustratie: Jan en Marieke gaan trouwen. Jan heeft een reclamebureau. Volgens de hoofdregel van de nieuwe wet valt zijn bedrijf buiten de gemeenschap. Dat is ook de bedoeling van Jan en Marieke. Zij maken dan ook geen huwelijkse voorwaarden. Tijdens het huwelijk werkt Jan hard en weet hij zijn bedrijf uit te bouwen tot een miljoenen onderneming. Het harde werken van Jan eist z’n tol en heeft weerslag op het huwelijk. Na 15 jaar besluit Marieke te scheiden van Jan. Jan gaat er vanuit dat hij de waarde van zijn onderneming niet hoeft te delen met Marieke. Jan komt echter bedrogen uit. De wetgever heeft namelijk bepaald dat er in principe bij scheiding ten bate van de gemeenschap een redelijke vergoeding komt voor de kennis, vaardigheden en arbeid die Jan in zijn onderneming heeft gestoken. Er moet dus wel degelijk worden afgerekend en wel een “redelijke vergoeding”. Alleen hoe bepaal je de hoogte van die vergoeding? De wetgever heeft de invulling van deze norm overgelaten aan de rechter. De komende jaren dus voer voor discussies en procedures.
Hoe heb jij jouw huwelijkse voorwaarden geregeld? We hopen dat je veel aan deze tips hebt!
Geef een reactie