Ik weet niet of het zo lijkt, maar iedereen is steeds meer bezig met besparen, duurzaam leven, goed op het milieu letten en ook nog rekening houden met het klimaat. Dit deden we altijd al, maar misschien ligt nu de focus er meer op of valt het op? In ons gezin zijn we ook milieubewust bezig. De luiers van onze meisjes brengen we naar de milieustraat, we eten maar een paar keer per week vlees en we verkopen kleding die we niet meer dragen op de sociale platformen.
Lekker badderen
Ook met water proberen we zo zuinig mogelijk te doen. Fris zijn, wassen en douchen zijn belangrijke standaarden in ons gezin. De meisjes gaan om de dag in bad, want voor hun tere zachte huidjes is iedere dag gewoon te veel. Maar zelf douchen we iedere dag. Gewoon omdat we dat prettig vinden. Maar dan nemen we een korte douche van een paar minuten in de ochtend. In ons nieuwe huis proberen wel steeds meer stil te staan over hoeveel water we verbruiken en oom hoe we dat kunnen verminderen. We hebben ons ook verdiept in hoe we zo duurzaam met water kunnen omgaan. Soms is het ook handig om een waterontharder aan te schaffen. Een waterontharder is toch wel een voordeel binnen je gezin omdat bepaalde huishoudelijke apparaten een langer leven beschoren zijn. Ook heb je bijvoorbeeld voor je wasmachine minder wasmiddel nodig. Maar waar heb je een waterontharder voor nodig?
Hard water
Maar wat is hard water nu? Hard water heeft te maken met de hoeveelheid kalk, die in het water zit. En hard water leidt weer tot meer kalkaanslag in de leidingen, denk aan kranen, vloeren en tegels, maar ook aan kalkvorming in de verwamingselementen van producten zoals de wasmachines, boilers en uiteindelijk worden deze apparaten minder energiezuinig en hebben dus ook een impact op jouw rekening en het milieu.
Kalkaanslag
Het heeft te maken met de hardheid van het water in een bepaalde regio. Wat we ook niet wisten, is dat de hardheid van het water in Nederland wordt uitgedrukt in Duitse graden, ook wel dH genoemd. De hardheid van het water verschilt dus ook per gebied en streek in Nederland. Hiermee hebben we ook weer wat nieuws geleerd. Soms wordt het water door het plaatselijke drinkwaterbedrijf al onthard en dan heb je dus eigenlijk geen waterontharder nodig. Maar toch is het fijn om het kalk tegen te gaan. Overal ontstaat wel kalk en zeker in de sanitaire oppervlakten, waar je zelf niet goed bij kunt komen met schoonmaken.
Opties
Maar wanneer schaf je nu een waterontharder aan? Het is vaak aan te raden om dit te doen vanaf een waterhardheid van 14dH. Iedereen zal een ander advies geven, maar dit heeft ook te maken met de kosten. De kosten voor een waterontharder vind je hier op deze website: https://kosten-waterontharder.nl/. Gemiddeld moet je denken bij ons gezin, bestaande uit vier personen, voor een bedrag van 1000 tot 2000 euro. Ook heb je de mogelijkheid voor een elektrische waterontharder. Maar wat is een elektrische waterontharder? Een electrische waterontharder werkt op stroom en er zit een microporcessor met een printplaat in. De processor houdt met behulp van een sensor rekening met waterverbruik en stuurt de processor het motortje aan. Je gaat dus zuiniger met de waterontharder om. Twee opties: wat heeft jouw voorkeur?
Geef een reactie