3

jan

Dresden 1

Passiescore:

Dresden: een moderne stad in de barok sfeer en de Sachsische Weinstrasse

Door Redactie

Het was al weer een tijdje geleden dat ik in Duitsland was geweest. Tot we deze zomer naar Dresden gingen. Een voor mij onbekende stad. In de zomer ben ik me gaan inlezen in de historie van Dresden en blijkt het een moderne en barokke stad te zijn. Ik deel graag mijn ervaringen met deze stad, waar je een leuke citytrip naar toe kunt maken. Op ongeveer 6,5 uur rijden van Amsterdam ben je in deze stad. 

Het is prachtig weer als we de stad Dresden bezoeken. Judith en ik maken een mooie wandelingen door de prachtige straten met schilderingen door het centrum. Er zijn vele historische gebouwen. Ondanks dat deze stad is gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het moderne stad met barokke gebouwen. In de tijd van oorlog is de stad verwoest door bombardementen van de Amerikanen en Britten. Een stad waar de rivier de Elbe dwars door de stad loopt. Als eerste bestijg ik de 220 trappen van het Hausmannsturm, maar dan heb je werkelijk ook een briljant uitzicht over de stad. Je ziet de Elbe kronkelen door de gehele stad. Ook de kastelen en wijnranken zie je in de verte al liggen. De Altstadt is vrij uitgebreid opgezet, schoon, mooi, veel pleinen en brede straten. Het voelt lekker om hier doorheen te lopen. De Frauenkirche is het middelpunt van Dresden. De kerk, die opnieuw is gebouwd, is ontzettend populair bij toeristen.

Dresden 17

Dresden 5

We gaan vervolgens naar het Residenzschloss. Dit paleis uit de dertiende eeuw is nu een museum met veel kunst. Je hebt verschillende ruimtes en hallen. Veel zilver en goud, klederdrachten uit de verschillende jaargetijden, ridders die je vol aankijken in hun oorspronkelijke harnassen en veel zwaarden. Hier zie je de materialen en wapens zoals verschillende zwaarden en harnassen uit de oorlogen terug komen. Iedere ruimte heeft zijn eigen thema. Zelfs 14-karaats diamanten die blinken en glimmen. Vaak zijn het miniaturen en de kunstcollectie van het Schloss.

Collage Dresden 2

Collage dresden 3

Het paleizencomplex, de Zwinger genaamd, is ook een bezoekje waard. Verschillende ingangen en binnenplaatsen maken dit gebouw uniek en toch ook eigentijds. Verschillende ingangen, fonteinen, trappen en poorten, het is leuk om er rond te lopen. Pracht en praal wisselen elkaar af en in iedere hoek is een ander museum gevestigd. Mooie beelden in de muren en lange wandelpaden.

Dresden 6

Collage Dresden 4

Neustadt

Via de Carolabrücke kom je in de Neustadt, het nieuwere gedeelte. Leuke kleine restaurantjes in hofjes met mooie kleine ruimtes omringd door bomen. Hier komt het artistieke gedeelte van de stad Dresden tot uitdrukking. Ook hier heb je weer leuke straatjes met kleine fonteintjes op iedere hoek van de straat. Ook leuk is om een boottochtje te maken met de tandradboten, waarbij je zelfs de stoommachine van binnen kunt laten draaien.Dresden 12

 

Dresden 19

Ook is het leuk om de hop en hop off bus te pakken. Je komt zo bij de leukste plekjes, zoals dit oude kaaswinkeltje waar je de lekkerste kazen kunt proeven. Je kunt uitstappen in iedere wijk en de lokale specialiteiten proeven. Ook staat Dresden bekend om de speciale mosterd die ze maken.

Dresden 20

Sachsische Weinstrasse

De omgeving van Dresden staat ook bekend om de Sachsische Weinstrasse. Iets waar ik erg benieuwd naar was! Deze wijnroute leidt langs allerlei mooie kastelen. Je heb echt minstens een dag nodig om al dit moois te zien. Het is echt de moeite waard. Prachtige natuur, landgoeden en schitterende kastelen. De Sachsische Weinstrasse strekt zich uit over 60 kilometer in het Oosten van Duitsland. Het ene kasteel volgt het andere nog mooiere kasteel op, het ene landgoed is groter dan het andere. Langs de oevers van de Elbe en soms midden in de natuur. Onze route brengt je langs een aantal mooie Schloss.

Schloss Wackerbath

Met de auto is het een mooie en uitgestrekte route. Houd jij van wijn, kastelen en natuur? Neem dan minstens twee dagen de tijd om deze route te ontdekken. Schloss Wackerbath is een van de bekendste sektproducenten van Europa. Sinds 1727 bestaat de wijnbouw bij de bouw van dit slot. Sinds 1836 wordt de sekt geproduceerd. Het Schloss bestaat uit een aantal wijnkelders onder de grond waar de duizenden vaten en flessen rijpen tot de sekt de perfecte smaak heeft bereikt. Ik houd wel van bubbels en vind het dan ook heerlijk om te drinken. De set ontstaat in de fles. Je voegt er gist bij en de fles kantelt zich een beetje. Door iedere dag de fles een beetje verder te kantelen, ontstaat de perfecte bubbel.

 

Dresden 7

Dresden 8

In het najaar worden de druiven geoogst, maar dit landgoed leent zich uitstekend om gezellig met een flesje wijn het gebied te ontdekken. Je kunt je ook aanmelden voor allerlei activiteiten zoals de “sparkling wine tour with tasting” of de “vineyard hike”. En je kunt hier ook genieten van een heerlijk diner met bijpassende wijnen.

Dresden 9

Schloss Moritzburg

Vanuit de stad Leipzig vervolgen we de Sachsische Weinstrasse naar Schloss Moritzburg. Een lange uitgestrekte straat met de weerspiegeling van een kasteel. Een ophaalbrug met veel water om het kasteel heen. Een prachtig plaatje als je zo naar binnen loopt. Vroeger woonde hier koning Augustus de Sterke. Het is een prachtig kasteel met een rijk bosgebied en een vuurtoren.

Dresden 10

Alleen al de route is het rijden waard. De route is duidelijk zichtbare met bruine bordjes en leid je langs de rivier de Elbe. Je rijdt door kleine dorpjes met heuvels, komt onderweg forten tegen en smalle, kleine straatjes omhoog. Het Kasteel Albrechtsberg en de kathedraal van Melissen vallen op door de hoogte van de torens en zijn aan elkaar verbonden.
Dresden 11

Waar te verblijven

Het Radisson Blu Radebeule is een ideaal hotel om te verblijven in Dresden. Het hotel ligt op ongeveer 8 kilometer van het centrum, maar je kunt gemakkelijk parkeren. Ook beschikt het hotel over heerlijke wellnessfaciliteiten waardoor je de combinatie kunt maken van een citytrip, maar ook ontspannen kunt genieten van een heerlijke massage of jetstream in het grote zwembad. Ik vind een stedentrip met daarbij een hotel met prachtige wellnessfaciliteiten ideaal om er echt even tussen uit te zijn.


Dresden 18

De stad Dresden en de Sachsische Weinstrasse hebben een goede indruk bij me achter gelaten. Duitsland is een gastvrij land en de regio Sasksen straalt rust en sfeer uit. De sekt wijnen zijn heerlijk en de Sachsische Weinstrasse zeker een bezoek waard! Ook Dresden is een moderne en leuke stad om in twee tot drie dagen te bezoeken.

Wat is jouw favoriete Duitse stad?

Deze persreis is aangeboden door Visit Dresden. Dit verandert mijn mening niet. Deze reportage is een eerlijke mening hoe de redacteur dit heeft waargenomen. Passievrouwen dankt Visit Dresden voor het mogelijk maken van deze persreis. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.