16

apr

Giethoorn 8

Passiescore:

Leuke tips om te doen in Giethoorn: voor ieder wat wils

Door Redactie

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd door de vele waterwegen en de kleine en smalle straatjes. Voorheen was dit dorp in de Overijsselse Weerribben-wieden populair onder Aziaten en Amerikanen, maar ook voor Nederlanders is het leuk om dit stadje aan de kop van Overijssel te bezoeken. Gelegen tussen de iets grotere dorpen Steenwijk en Meppel vind je Giethoorn. Tot 1973 was Giethoorn een zelfstandige gemeente. Omgeven door de vele boerderijen tussen alle waterwegen en de dorpsgracht, centraal voor alle horecagelegenheden. Je ziet hier mooie bultrugboederijen en iedere boerderij heeft een eigen kavel. De naam van de bultrug komt omdat de schuur hoger is dan de boerderij zelf. In dit artikel vinden we het leuk om jullie te vertellen wat er in dit voorjaar en deze zomer allemaal te beleven is in Giethoorn. Het is een waterrijke omgeving dus ideaal voor het voorjaar of de zomer. 

1. Een bootje huren

Met stip op nummer één is het leuk om een bootje te huren in Giethoorn. Dit kun je doen voor een hele dag en dan kun je niet alleen door het dorpje varen, maar ook in het nabijgelegen gebied van de Weerribben-Wieden varen en dat is zeker aan te raden. Net buiten Giethoorn heb je leuke huisjes langs het water staan en in de zomer kun je aanmeren aan een eilandje voor een lekkere frisse duik of versnapering. Vind jet het leuker om meer over de geschiedenis te weten van Giethoorn en mee te varen in een grote boot? Rondvaart Giethoorn met gids en eten en drinken boek je hier. Je krijgt leuke feiten en weetjes over Giethoorn van een professionele schipper en koffie en thee bij een lokaal restaurant en je hoeft zelf niet te sturen. We hebben dit ook mogen ervaren en hebben nog een leuke les aardrijkskunde van de gids gehad. Wist je bijvoorbeeld dat Giethoorn ontstaan is door de vererving, waar plassen en meren zijn gegraven. De turf werd vervoerd door sloten en vaarten en zo zijn de vele huizen op eilandjes gebouwd. Via het bruggetje kun je het huis bereiken. Zelfs komen er geen auto’s. Boodschappen vervoer je met een karretje. In Giethoorn zijn meer dan 176 bruggen en deze zijn privé-eigendom. Via een online reserveringssysteem maakt het gemakkelijk en snel om zo in korte tijd een bootje te huren.

Giethoorn 2

Giethoorn 11

Giethoorn 21

2. Suppen en fietsen op het water

Ben je sportief en vind je het leuk om de uitdaging aan te gaan het water per fiets te verkennen? Het is super leuk om met een sup per fiets het water op te gaan en lekker te trappen. Gegarandeerd krijg je veel bekijks. Vergeet je zonnebrand niet in de zomer. Het is een bijzondere manier om lekker op het water te fietsen en je na afloop helemaal zen te voelen.

3. Alpaca’s knuffelen

Helemaal uit Amsterdam zijn deze vrienden een “nieuw” leven begonnen in Giethoorn. Ze hebben er een mooie boerderij en ook een speciale uitgebreide plaats voor hun alpaca’s aangelegd. Begonnen met twee alpaca’s nu inmiddels acht en vernoemd naar de meesters uit de Nederlandse schilders. Alpaca’s zijn echte kuddedieren, dus al snel bleef het niet bij twee alpaca’s. Meneer Vermeer eet graag uit je hand en het leuke is dat je ook een dag (vrijblijvend) mag komen meehelpen op de boerderij. Er is genoeg te doen. Je kunt struiken aanplanten, slapen in de boomhut of lekker chillen op de ligstoelen. Dit is ook uitstekend als je met het team van je werk er even tussenuit wil. Gecombineerd om na deze tijd van Corona weer hechter als team te gaan samenwerken? Op dit eiland voel je je meteen thuis en heb je de mogelijkheid om lekker met de beesten te knuffelen of een goed coachingsgesprek in te plannen. Maar soms kan enkel de stilte alleen al haar werk doen. Zin om iets bijzonders te doen? Ga dan naar Alpaca Eiland Giethoorn.Giethoorn 4


Giethoorn 19

4. Kunst en cultuur 

In een van de verscholen boerderijen heb je het keramiekmusem de Oude Aarde. In dit museum zijn de mooiste edelstenen, fossielen en mineralen. Je kunt hier door het museum lopen en je daarna je wanen in de bijbehorende museumwinkel met mooie kristallen. Wat een kleuren en mogelijkheden. Je kunt er ook workshops volgen en je creatieve uitspattingen laten vieren. Er is nog meer kunst en cultuur in het pittoreske Giethoorn. Maar vind je het leuk om een oude boerderij van binnen te zien en alles te leren over de turfwinning? Dan is het leuk om je bezoek aan Giethoorn te combineren met een bezoek aan het museum t Olde Maat Uus. Ook het vissershuisje en het boterhuis geven een indruk hoe de Gieterse bevolking leefde. Regelmatig zijn er speciale exposities in dit museum te zien. Gratis toegankelijk met de museumjaarkaart. En dichtbij is de kerk, ook leuk om even binnen te kijken. Je loopt er zo naar toe. Of laat je fotograferen in de originele klederdracht.

Giethoorn 7

Giethoorn 16

Giethoorn 15

5. Heerlijk blijven slapen, meerdaags verblijf 

Het is ook leuk om een aantal nachten te blijven slapen met een groep vrienden of vriendinnen of een familieweekend in Giethoorn te organiseren. De groepsaccommodatie Giethoorn Mooi Oldemarkt is dicht in de buurt en biedt plaats aan 45 tot 60 personen en je kunt Hoeve A en Hoeve B ook samen huren. Met een eigen bar en bedden met een bedstee gegarandeerd succes voor grote families. Uiteraard kun je ook een van de hotels in het centrum van Giethoorn kiezen als je met een klein gezelschap bent.

6. De inwendige mens: lekker smullen

Uiteraard is het ook lekker om door Giethoorn te wandelen. Lunchen of dineren kun je bij restaurant de Pergola, waar je ook in de serre kunt zitten of Italiaans restaurant Fratelli is ook een aanrader. En in de zomer een lekker ijsje eten of een bezoek brengen aan de kaaswinkel? Ook de horeca is heerlijk en uitgebreid in het mooie Giethoorn.

Giethoorn 18

Giethoorn heeft een autovrije zone en net buiten het centrum kun je parkeren op de centrale parkeerplaatsen. Of met het openbaar vervoer is het handig wanneer je bij station Steenwijk de bus naar Giethoorn neemt. En wat dacht je om te fietsen naar Giethoorn? Éen bezoek aan Giethoorn zou eigenlijk bij de opvoeding moeten horen dat iedere Nederlander minstens één keer in zijn of haar leven een bezoek brengt aan dit dorp. Ook kun je het combineren met een bezoek aan onze hoofdstad Amsterdam. Ben jij al eens in Giethoorn geweest?

Giethoorn 20

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.