24

feb

IMG_5597
In Travel \ Reizen

Passiescore:

Op bezoek in de wijngaarden van Plaimont

Door Redactie

In juni maakte ik kennis met de wijnen van Plaimont in Rotterdam op de SS in Rotterdam. In de zomer van 2018 was ik vier dagen in Frankrijk om de heerlijke wijnen van Plaimont te proeven, alle innovaties in de wijngaarden te beleven en naar het plaatselijke jazzfestival te gaan. Wat een fijne, uitgestrekte en mooie streek bleek dat te zijn.

Plaimont producteurs

Plaimont is een wijncoöperatie in Zuid-West Frankrijk met ruim 5.250 hectare wijngaard en een productie van 385.000 hectoliter per jaar. De producteurs Plaimont zijn tegelijkertijd ook een van de meest innovatieve wijnimporteurs in Frankrijk en in Nederland worden veel van deze wijnen in de supermarkt. Vier dagen ondergedompeld worden in wijn, wijnproeverijen, wijngaarden en jazz. Wat wil je nog meer?

Saint-Mont, een klein wijndorp

Saint-Mont is een klein dorpje met 400 inwoners in het Zuidwesten van Frankrijk. We vlogen op Toulouse en moesten nog enkele uren rijden richting de Pyreneeën. Les producteurs de Plaimont zijn een van de grootste wijncoöperaties van Frankrijk. Plaimont is ook de beste wijncoöperatie van Zuidwest Frankrijk. De wijnen van Saint-Mont zijn wat mij betreft hun sterkste troef. De wijnen kunnen de competitie aan met de beste wijnen van Frankrijk. Dit kunnen ze met wijnen met een heel goede prijs/kwaliteit verhouding.

Pliamont 1

Plaimont producteurs, hoe is het begonnen

In 1979 zijn de producteurs van Plaimont ontstaan uit de samenwerking van drie wijnkelders: Saint-Mont, Aignan en Plaisance. Plaimont werd opgericht door André Dubosc. Dubosc stond ook bekend om zijn alpinopet.

In dit grote wijngebied zijn de wijngaarden met de traditionele Gasconse druivenrassen aangeplant. Een van de belangrijkste druivenrassen is de Colombard, maar ook zijn er veel andere druivenrassen te bekennen in de wijngaard. Druivenrassen als de de Petit Corbu, Pinenc en de Arrufiac. De Tannat is heer en meester in de wijngaarden rond Saint-Mont en Madiran.

Plaimont heeft ervoor gekozen om het imago van bulkwijn van zich af te schudden en meer te gaan voor kwaliteitswijnen. Een strenge kwaliteitscontrole in de wijngaard, een maximaal rendement per hectare, druivenpluk met de hand en nog veel meer andere strikte eisen voor alle wijnboeren.

Pliamont 2

Pliamont 3

Familiebedrijf van oudsher 

Vele wijnbedrijven zijn familiebedrijven in het Zuidwesten van Frankrijk. Wijnbedrijven die al tientallen jaren op dezelfde manier hun wijn maken en terug kunnen vallen op een eeuwenoude traditie. Plaimont geeft aan deze wijnboeren hun kennis en laat ze ook kennis maken met nieuwe technieken. Dit alles om de kwaliteit te verhogen en beter samen te werken. Ook de marketing en verkoop wordt centraal door Plaimont geregeld.

Pliamont 4

In 2017 kreeg Plaimont de vermelding van beste wijncoöperatie. De wijnen worden gekenmerkt omdat ze goed zijn geprijsd en een belangrijke inkomstenbron zijn voor de regio. Plaimont bestaat uit verschillende AOC’s, coöperaties van de AOC Saint Mont, AOC Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh. De wijnen zijn kwaliteitswijnen en veel behoren tot de top van Frankrijk. Het zijn mooie wijnen om te drinken bij het diner en de lunch en wijnen waar de kwaliteit voorop staat.

Pliamont 6

Ken jij de wijnen uit deze streek? Ben je wel eens in deze omgeving geweest? Het was een leuke ervaring om de wijnen van Saint Mont te mogen proeven!

Pliamont 9

Pliamont 10

Pliamont 11

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.