Asperges vind ik heerlijk. Toen Marketing Oost een leuke dag organiseerde om te zien hoe de asperges werden geteeld, was ik bijzonder blij met deze uitnodiging. 12 april ging ik op kijken hoe de asperges werden voorbereid, proefde ik een geweldig vijfgangen walking ontbijt met asperges bij driesterren restaurant De Librije, ging ik naar aspergeteler Ogink in Raalte en lunchte bij Bagatelle.
Normaal denk ik dat het witte goud vooral wordt geteeld in Limburg en Noord-Brabant. Eigenlijk wist ik niet dat er ook heerlijke asperges uit het Oosten komen. Bij driesterren restaurant de Librije werd het startsein gegeven van “Het witte goud uit het Oosten”. In het Oosten en dan met name in de regio’s Vechtdal en Salland zijn asperges volop verkrijgbaar. In het Oosten heb je diepe zandgrond met diep grondwater en dit zorgt ervoor dat de asperges als de beste van Nederland worden betiteld. Ik liet me geen twee keer vertellen en heb heerlijk genoten van deze asperges.
Nu was ik twee jaar geleden als gaan dineren bij De Librije, maar het blijft altijd speciaal. Nog steeds knijp ik in mijn vingers dat ik dit gewoon “voor mijn werk” mag doen. Jonnie Boer is ambassadeur van de campagne “het witte goud uit het oosten” Speciaal voor deze campagne is een boekje samengesteld met leuke wetenswaardigheden, tips, achtergronden en recepten over asperges.
Aspergeontbijt
Als eerste aten we een gouden ei met aspergesalade, schuim van ei en een krokantje (midden). Super lekker. De tartaar van asperges met forelblad en limoen was ook erg smaakvol. Daarna de tom kha kai soep en lam met sous vide gegaarde asperges. Het dessert vond ik het állerlekkerste: aardbei met sorbetijs van asperges en een heerlijke crumble (rechts).
Aspergeteler Ogink
De asperges van De Librije komen van aspergeteler Ogink uit Raalte. Het is nogal een arbeidsintensief proces om de asperges te telen. Met oldtimers en luxe auto’s brachten we een bezoek aan deze aspergeteler. In het Vechtdal en Salland zijn vijf aspergetelers. Jonnie Boer werkt al meer dan vijfentwintig jaar met deze asperges van Ogink. In het Vechtdal en Salland zijn vijf aspergetelers. Ogink bestaat dit jaar 55 jaar en in het voorjaar teelt hij asperges. In de andere maanden heeft hij gewoon een andere baan.
Toen wij er waren, was het nog vrij koud, maar tien dagen later met de vele zon zouden de asperges los komen. Aspergeteelt is echt seizoensarbeid. In april worden de asperges geplant en als er in de grond een barst komt, moet de asperge worden gestoken. In de maand april en mei werken ze zeven dagen in de week met behulp van extra seizoenskrachten. Vervolgens worden de asperges uitgegraven, worden ze in een bak met water gelegd en door een apparaat gehaald die foto’s maakt van de dikte, de lengte, de kleur en de vorm van de asperge. De allerbeste asperges worden zo geselecteerd. Zelf vind ik het topje van de asperges altijd het lekkerste.
De beste asperges worden geselecteerd naar verschillende klasses. Wist je bijvoorbeeld dat Ogink 20.000 asperges de grond in steekt? Krijg jij bij het lezen van dit verhaal ook al zin in asperges? Deze week ga ik een recept met jullie delen.
Winactie
Rondom de campagne ‘Het witte goud uit het Oosten’ wordt er een winactie georganiseerd. Wil je graag kennis maken met de asperges uit Salland en Vechtdal? Doe dan mee! Deze winactie is te vinden op www.visitoost.nl/
Passievrouwen is uitgenodigd voor het aspergeontbijt, de toertocht, het bezoek aan de aspergeteler Ogink en de lunch bij Bagetelle door Visit Oost
.
Geef een reactie