20

nov

Bitcoins
In Lifestyle \ Lifestyle

Passiescore:

Digitaal geld: wat is jouw ervaring?

Door Redactie

De laatste tijd verdiep ik mij steeds meer in hoe ik het beste met mijn geld kan omgaan. Ga ik geld beleggen? Een vriendin van me is daar zelfs een eigen website over begonnen. Met het groeiende aantal online transacties en het minder vertrouwen richting banken na de financiële crisis van 2008 is er behoefte aan een nieuw digitaal betaalmiddel. Al heel lang hoorde ik over bitcoins, maar wat het nu precies inhoudt, weet ik eigenlijk nog niet zo goed.

Bitcoin is het antwoord op de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Je kan een Bitcoin het beste zien als een digitale vorm van cash geld: een manier van waarde uitwisseling rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Dit noemen we peer-to-peer. Waarom zou je een Bitcoin aanschaffen, stel ik mezelf de vraag?

Geen centrale bank

Een Bitcoin is onafhankelijk en volledig gedecentraliseerd. Het hangt dus niet af van een centrale bank of overheid die de koers ervan kan manipuleren zoals met fiat geld. Geld bijdrukken en inflatie veroorzaken is echt iets voor traditionele munteenheden zoals euro of dollar en geldt niet voor Bitcoin. Bitcoin is bovendien een globale munteenheid en overal ter wereld verhandelbaar. Ook het overschrijven werkt vrij simpel met een eenvoudige muisklik: van het ene moment op het andere kan je Bitcoins overschrijven en kan de tegenpartij de Bitcoins ontvangen. Dit gaat zo snel dat je het kan vergelijken met het zenden van een email: ongeacht de afstand verloopt de transactie dus altijd even snel. Eigenlijk heb je ook geen bank meer nodig want de Bitcoin software is eigenlijk je tussenpersoon. Je maakt het geld over naar de ander in een peer-to-peer-network. Bitcoins kopen is dus eigenlijk best gemakkelijk.

Gratis

Ook hoef je geen overschrijvingskosten te betalen. Het is zowel internationaal als gratis tegelijk. Een belangrijk onderwerp vind ik ook privacy. Ik vind anonimiteit belangrijk en bij Bitcoin kan je anoniem Bitcoins overschrijven van het ene naar het andere adres.
Ook zijn er nadelen aan Bitcoins. Omdat de overheid het niet onder controle heeft, kan het op termijn worden verboden. Ook geven sommige mensen nog steeds de voorkeur om iets tastbaars in hun hand te hebben zoals echt geld. De waarde van de Bitcoin fluctueert waarbij de munt heel veel op- en neergaande schommelingen kent. In het begin was iedereen sceptisch en was de waarde vaak aan het schommelen. De Bitcoin zou volgens sommigen “niet echt bestaan” of onveilig en onbetrouwbaar zijn. Anderzijds zijn steeds meer mensen de Bitcoin gaan kopen en werden er dus ook steeds meer investeringen gedaan. Dit zorgde ervoor dat de Bitcoin ging stijgen en eind 2017 de waarde van 10.000 dollar bereikte.

Beperkte oplage

Vanaf het begin van Bitcoin is besloten dat er in totaal maar 21 miljoen BTC’s zouden worden uitgegeven. Door deze vaste hoeveelheid te bepalen kan de waarde van Bitcoin lange tijd stijgen, maar ook eens stabiliseren en zelfs hevig dalen.

Wat is jouw ervaring met digitaal geld?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.