29

jan

Brunel 1
In Lifestyle \ Musthaves, Special

Passiescore:

Tips om lekker te leven en te werken

Door Tamara Schellekens

Minder werken, lekker genieten en goed leven. Het is nu iets meer dan vijf jaar dat ik “ondernemer” ben. Naast het feit dat ik twee dagen per week op een HBO-school werk, vind ik het heerlijk om zelfstandige te zijn. Mijn eigen tijden te kunnen bepalen in vijf dagen van de week. Hoewel het voor mensen klinkt als onmogelijk is het helemaal niet moeilijk. Het kan je bovendien gelukkiger maken.

Je hebt immers geld nodig om een leuk leven te kunnen leiden. Dat zal ik niet ontkennen. Ik houd van lekker uiteten gaan, naar de sauna en op vakantie. Het leven kan alleen maar beter worden door minder te werken. Toch blijkt dat minder werken niet alleen goed is voor je geluksniveau en je sociale leven. Je leidt ook een “groener” leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer vrije tijd hebben en je eigen tijd kunt indelen, automatisch minder sterk de drang hebben om het gebrek aan vrijheid te compenseren door veel te kopen, uit te gaan en te stappen.

Brunel 2

Ontspanning 

Ook heb ik meer tijd overdag. De lunch is vor mij echt even een ontspannen moment. Ik maak zelf soep van de groenten die ik nog in de koelkast heb liggen of ik fiets naar de supermarkt voor een vers broodje. Het is gezonder, goedkoper, leuker en minder milieubelastend.

Werken voor je geld is niet leuk. Wanneer je je werk puur doet om iedere maand de euro’s op je bankrekening te krijgen, raak je snel vermoeid. Je wil je nuttig voelen, je wil een bijdrage leveren. Door je definitie van werk te veranderen, kun je meer plezier krijgen in je werk. Eigenlijk heb ik nog niet vaak een dag gehad, ook toen ik nog in loondienst was, dat ik geen zin had om te werken. Als je geen tijd hebt om van je werk te genieten, word je leven en werk minder fijn. Je hebt weinig tijd voor jezelf, voor je familie, je partner…ben jij helemaal gelukkig in je baan? Aan het einde van de jaar is het zo dat mensen vaker gaan rondkijken naar een andere baan, brunel.nl biedt vaste maar ook tijdelijke banen.

Rijker leven

Hoe kun je nu minder werken en meer spelen? Een rijker leven en meer genieten. Wellicht kunnen deze tips je nog helpen. Door minder te werken, houd je meer tijd over om te sporten, lokale producten op de markt te halen, je leven wordt leuker en komt weer in balans.

  1. Zorg dat je financiële verplichtingen worden verminderd zodat je de kosten in de gaten houdt. Zeg abonnementen op van tijdschriften die je toch nooit leest, los leningen af en zorg dat je financiële zorgen compact worden.
  2. Als je een of twee dagen minder gaat werken, valt het qua inkomstenderving best mee.
  3. Bepaal je minimale inkomen en zorg dat je dit bereikt. Wat heb je minimaal nodig om lekker te kunnen leven? Je hebt meer tijd om geld te besparen. Ik neem bijvoorbeeld mijn brood mee naar school en koop niet iedere keer een lunch.
  4. Doe in de tijd die je overhoudt leuke dingen zoals sporten, vrijwilligerswerk, koken of lezen.

Door meer tijd voor jezelf te nemen, word je leven leuker en ook de kwaliteit. En dit heeft weer een positieve werking op je partner en eventuele kinderen. Wanneer begin jij? Brunel 1

1 Reactie

Dinnie

17 september 2019 om 17:03

Dan moet je natuurlijk wel genoeg verdienen om rond te kunnen komen.. : ) Helemaal als je uit eten, op vakantie & naar de sauna wilt gaan. Desalniettemin natuurlijk een mooie gedachte en minder consumptie en minimalistischer leven is iets wat we moeten nastreven in de groeiende wereldpopulatie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.