18

apr

IMG_6135
In Lifestyle \ Special

Passiescore:

De ideale klusjes in huis met je tafel om nu te doen

Door Redactie

Enorme wachtrijen voor de bouwmarkten. Dat zijn we niet gewend. Maar heel Nederland heeft nu de tijd om klusjes in huis te doen. Een van de klusjes die op mijn lijstje staat is om mijn massief houten tafel te voorzien van een nieuwe lag. Maar voordat ik me hier mee bezig ga houden, ga ik me eerst maar eens verdiepen in de mogelijkheden welke lag het beste erbij hoort.

# 1 Houten meubels met transparante laklaag

Een laklaag is een goede bescherming voor de eikenhouten of beuken meubelen. Je tafel is beschermd tegen oneffenheden en je hebt hierdoor minder kans op kringen en vlekken. Toch zal er na verloop van tijd misschien een krasje ontstaan. Je zou eventueel de krasjes kunnen bewerke met een olieset om de krasjes minder zichtbaar te maken. Het advies is om je houten meubel ongeveer drie keer per jaar zo te behandelen.

# 2 White wash finish

Als je een beetje een witte kleur hebt aangebracht op je houten meubel is het belangrijk om je tafel goed te behandelen tegen vocht, vlekken en uitdroging. Je tafel krijgt een beetje een robuuste of stoere laag erop. Als je de tafel met speciale whitewash behandelt, blijft de witte kleur ook mooi transparent en intensief waarbij de nadruk blijft liggen op de karakteristieke nerven en noesten van het hout. Ook hiervoor geldt dat het goed is om dit drie keer per jaar bij te houden.

# 3 Onbehandelde meubels

Een andere optie is dat je je meubel niet behandelt om zo de echte stijl te behouden. Je gebruikt geen olie of laklaag. Je kunt dan het beste een onderhoudsmiddel gebruiken om de vette kringen en het hout te blijven voeden. Ook moet je dan weer opletten dat je voor teak hout bijvoorbeeld weer een ander middel nodig hebt. Het voordeel van een houten tafel is dat je bij vlekken dit weer een beetje kunt opschuren, zodat de vlekken gemakkelijk worden verwijderd. Omdat de laklaag echt is gebruikt tegen bescherming heb je ook geen last van beschadiging.

#4 Tafel van eikenhout, notenhout of beukenhout

Een speciale soft touch lak is goed voor beukenhout, notenhout of eikenhout. Juist met de soft touch lak geef je jouw tafel een stoere, maar wel natuurlijke uitstraling en blijft het hout en de nerf voelbaar. Eigenlijk krijgt jouw tafel hierdoor meer een matte uitstraling. Deze lak is ook ideal omdat kringen midner zichtbaar worden en krasje minder opvallen.

IMG_6136

Welke klusjes in huis pak jij nu aan?

 

1 Reactie

Ineke Schoppers

27 januari 2024 om 20:36

Mijn soft wax lak eiken tafel van Goossens is beschadigd. Ze willen niet aangeven wat voor lak er precies op zit. Weten jullie waar ik deze lak kanbkopen?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.