9

okt

In Sport \ Evenementen

Passiescore:

Bikram yoga: goed voor body, mind en soul

Door Vera Geenen

Yoga is hot! Van jong tot oud; steeds meer mensen ontdekken de fysieke en mentale voordelen die deze tak van sport met zich meebrengt. Als liefhebber van de warmte én yoga was voor mij de tijd aangebroken om een nieuwe uitdaging te zoeken: Bikram yoga. Ik belde met Daniëlle Mainzer, eigenaar van de studio Bikram Yoga in Nijmegen, en volgde twee proeflessen bij haar. Een uitdading met als beloning veel zweet, een soepel lichaam en een euforisch gevoel.


Wat is Bikram yoga?

Bij Bikram yoga staan 26 oefeningen centraal die altijd op dezelfde wijze worden uitgevoerd. Deze oefeningen zijn zodanig opgebouwd dat aan alle onderdelen van het lichaam, van de organen tot de spieren, gewerkt wordt. De houdingen zijn wetenschappelijk doordacht en zorgen voor een optimaal effect. De sessie van 90 minuten wordt gehouden in een zaal met een temperatuur van 40°C.

“Als je oefent met aandacht, ontdek je steeds iets nieuws.” – Daniëlle Mainzer

In slechts een kort broekje en sport top gekleed, stapte ik de zaal binnen. Om aan de warmte te wennen, kon iedereen de eerste tien minuten voorafgaand aan de les op een matje op de grond liggen. Om half tien begon de les met een ademhalingsoefening om de longen én de poriën te openen. Het zweet liep er aan alle kanten uit, maar wat voelde de warmte fijn! Na een aantal oefeningen begon het zwaarder te worden, en was het hard werken. Daniëlle: “Bikram yoga is misschien wel een van de meest effectieve sporten die er bestaat. Body, mind en soul komen samen in één sport”.

staande boog

 

Na afloop van de les voelde ik me als herboren! Ik had veel energie en de volgende dag merkte ik op dat er dankzij de warmte nauwelijks spierpijn aanwezig was. Als tip gaf Daniëlle nog mee dat je moet doen wat je kunt. Streng zijn voor jezelf maar ook heel mild. Want vaak lukt meer dan je zelf denkt.


Wist je dat:

– Bij een les gemiddeld tussen de 500 – 1000 calorieën worden verbrand?

– Bikram yoga het ademhalingssysteem, de bloedsomloop, het spierstelsel, het zenuwstelsel en het hormonale systeem verbetert?

– Deze yogastijl ook het energieniveau verhoogt, rugklachten vermindert en het immuunsysteem versterkt?

 

Ben jij al overtuigd en durf je de uitdaging aan? In Nederland kan in de volgende acht plaatsen Bikram yoga worden beoefend: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden, Haarlem, Arnhem en Nijmegen. Uiteraard kan er eerst een proefles gevolgd worden. Zoek een studio bij jou in de buurt en deel hier je ervaringen met de lezers!

 

Totaal 3 reacties

Lisa Janssen

9 oktober, 2013 om 21:06

Ik heb ook wel eens Bikram Yoga gedaan en vind het een echte aanrader! Erg leuk om jouw ervaring te lezen Vera :)

Beantwoorden

Yarl Plantenga

10 oktober, 2013 om 14:37

Dit stuk nodigt uit! Ga me hierin verdiepen. Zeer interessant! Zelf ben ik bezig met een biologische levensstijl, dit past er volgens mij zeer goed bij! Check mijn website!

Beantwoorden

Vera

10 oktober, 2013 om 21:16

Leuk om te horen, Yarl! Bikram yoga past zeker binnen een bio-levensstijl.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.