3

dec

Uitgelicht Atletiek
In Sport \ Sporten

Passiescore:

‘De moeder der sporten': Atletiek

Door Redactie

Atletiek, ‘de moeder der sporten’. Het seizoen is nu helaas afgelopen, maar dat houd niet op dat de atletiekwereld stil staat. Of wel een groot deel gaat naar de indoorbanen of een groot deel traint buiten aan conditie en kracht, zodat ze klaar zijn om in april weer aan het nieuwe wedstrijdseizoen te beginnen. Ben jij nieuwsgierig naar de sport atletiek? Vandaag vertel ik je er alles over!

Zelf zit ik al negen jaar onder atletiek. Ik ben begonnen, omdat ik mijn conditie wilde opbouwen en ik al even op zoek was naar een nieuwe sport, besloot ik samen met een vriendin een paar trainingen mee te doen. Het mooie aan atletiek vind ik dat je zo veel verschillende onderdelen hebt waar je op kan presteren. Ben je in het rennen wat minder goed, dan ligt werpen meer op jouw pad. Verder vind ik het mooi dat je zowel individueel en in groepen kan presteren. Tijdens het lopen van een estafette moet je goed op elkaar ingespeeld zijn, terwijl je bij andere onderdelen puur voor jezelf kan gaan.

Collage Atletiek

Atletiek is een erg varieerde sport. Je hebt verschillende looponderdelen van sprint tot MILA (middellange afstand). Hier loop je van 100m tot een Engelse mijl. Bij 400m ligt de overgang van sprint naar middellange afstand. Verder heb je op de baan nog verschillende hindernisonderdelen, zoals 100m, 110m en 200m hordenlopen en 3000m steeple. Steeple(zie afbeelding hieronder) is sinds dit jaar ingevoerd als onderdeel voor de Senioren vrouwen. Hiervoor was het alleen een onderdeel voor de mannen.

Collage Atletiek 2

Natuurlijk heb je niet alleen ren-onderdelen bij atletiek. We hebben ook nog verschillende springonderdelen, zoals hoogspringen, polsstokhoogspringen, verspringen en hink-stap-sprong. Zelf heb ik nog nooit aan polsstokhoogspringen gedaan, aangezien bij mijn club we er geen trainer voor hebben gehad. And last but not least hebben we ook nog de werponderdelen, mijn favoriete onderdelen. Speerwerpen, kogelstoten en discuswerpen zijn de bekendste en daar train ik het meest voor. Een minder bekende is de kogelslingeren. Zelf heb ik het één keer getraind, maar verder niet meer.

Collage Atletiek 3

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar atletiek? Ga gerust eens kijken bij een club bij je in de buurt!

Door: Dewi Sanders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.