Een paar maanden geleden kreeg ik een blessure aan mijn achillespees. Ik mocht een tijdje niet tennissen en heb me helemaal op het wandelen gestort. Samen met mijn nieuwe sporthorloge, die mijn stappen telt, probeer ik 10.000 stappen te halen om toch in beweging te blijven. Dit weekend is het mooi weer, dus zo doe ik mijn zaterdag rondje weer naar de kaasboer, de slager, de groenteboer en de supermarkt. Het is super handig dat al mijn winkels in één straat zitten en dat ik zo toch bijna 2 kilometer loop.
De vierdaagse zal ik nooit lopen. Gewoon omdat ik 30 kilometer te veel vind. Met 10 tot 15 km vind ik het nog leuk om te lopen. Maar hoe voorkom je nu een sportblessure? De meeste sportblessures ontstaan door overbelasting. Belangrijk is om je goed voor te bereiden en niet over de top te gaan.
De meest voorkomende wandelblessure zijn de blaren. Blaren ontstaan door wrijving tussen de huid en kan verschrikkelijk pijn doen. Goede wandelsokken zonder naden zijn hierbij belangrijk. En als je dan eenmaal toch een blaar hebt opgelopen, laat de blaar dan behandelen door iemand die er verstand van heeft en plak het vervolgens dakpansgewijs af met leukoplast (dit zijn pleisters zonder wondkussen).
Met mijn achillespeesblessure ben ik nu al even zoet. In het begin kreeg ik een beetje irritatie, maar na verloop van tijd werd mijn achillespees pijnlijk. Ik kon bijna geen snelle actie maken om de bal te halen. Achillespeesblessures hebben tijd nodig. Ik loop er nu een aantal maanden mee en laat deze behandelen door een fysiotherapeut.
Als ik lange wandelingen maak, krijg ik soms last van mijn knie. Hiervoor heb ik inmiddels een kniebraces aangeschaft, die mijn knie goed in beweging houdt en stabiel is. Hierdoor kan ik gemakkelijker langere afstanden lopen als ik op een zondagmiddag besluit om een lange wandeling te maken in het bos.
Mijn tips, waarom ik het wandelen, langer kan volhouden zijn:
1. Begin in stapjes en train goed
Voor iedere sport geldt: bouw het rustig op. Ik begon met wandelingen van 1 kilometer. Nu loop ik gemiddeld drie keer week bijna vijf kilometer. Dat geeft me een heerlijk gevoel. Maar voordat ik zover was, heb ik dit goed moeten opbouwen. Ga hier ook niet meteen te voortvarend van start!
2. Zorg voor een goede opbouw van de wandeling
Ga niet als een dolle aan de slag, maar zorg voor een goede opwarming. Zoek vervolgens een goede afwisseling in de ondergrond en probeer de trainingsafstanden in een hoger tempo te lopen. Het ritme is echter belangrijk. Zorg dat je dezelfde snelheid blijft behouden.
3. Verzorg je voeten goed
Zorg dat je voeten goed verzorgt door de nagels goed recht af te knippen en het overmatige eelt regelmatig te verwijderen. Een voetenbadje is ook heerlijk met een lekker verzachtende bruistablet.
4. Een goede wandeltechniek
Goed je voeten neerzetten, goed landen en een goede lichaamshouding zijn essentieel. Dit verkleint de kans op blessures.
Goede wandelschoenen en wandelsokken, zijn zoals hierboven beschreven, ook enorm belangrijk. Hoe voorkom jij een blessure?
Geef een reactie