Door het uitvoeren van een goede warming-up worden er door je lichaam processen in gang gezet die ervoor zorgen dat je meer rendement uit je training haalt. Belangrijk dus! Wat vaak nog te weinig aandacht krijgt is iets wat net zo belangrijk is: de cooling-down !
We weten inmiddels allemaal hoe belangrijk het is om voor het sporten en intensief trainen een goede warming-up te doen. Dit om blessures te voorkomen, maar ook om je mentaal voor te bereiden op de te leveren inspanning. Zoals je jouw lichaam met een warming-up voorbereidt, zo zorg je na het sporten goed voor je lijf door niet meteen uitgeteld op de bank te ploffen, maar juist je training rustig afronden met een nuttige cooling-down. Vind je dat moeilijk? En hoe ziet een cooling-down er eigenlijk uit? Hier enkele tips die het je wat makkelijker maken:
Een goede cooling-down bestaat uit verschillende onderdelen:
1. Eerst loop of huppel je rustig uit.
2. Aansluitend doe je wat lichte dynamische rekoefeningen, zoals dribbelen, huppelen en knieheffen en wat statische (passieve) rekoefeningen, dat zijn oefeningen op de plaats waarmee je bijvoorbeeld nek-, schouder-, arm- en bilspieren aandacht geeft.
3. Nog een optie is het nemen van een afwisselend warme en lauwe douche of het nemen van een massage.Op internet zijn meer voorbeelden van een goede cooling-down te vinden. Afwisseling van de oefeningen houdt het leuk en zorgt ervoor dat je plezier houdt in het sporten. Doe er je voordeel mee. De cooling-down is een onmisbaar onderdeel van je training. Je hartslag gaat er weer rustig mee omlaag, je bloedcirculatie herstelt zich en bovendien bevordert het de afvoer van afvalstoffen uit de spieren, waardoor je spierstijfheid en spierpijn voorkomt. Niet vergeten dus.
Moeilijk om het vol te houden? Sport dan samen met een vriend of vriendin en bedenk om de beurt welke warming-up en cooling-down je uitvoert.
Onthoud: warming-up, training, cooling-down. Dan zit je altijd goed.
Door: Iris Kouwen
Geef een reactie