22

okt

Flevoland 2

Passiescore:

De leukste tips voor Flevoland in de herfst

Door Redactie

Almere en Lelystad zijn relatief nieuwe en moderne gemeenten en steden en Flevoland is de minst oude provincie van Nederland. Tijd om een kijkje te nemen in deze veelzijdige provincie. In het eerste artikel deel ik een aantal tips met jullie voor een leuk weekend Flevoland. Ook in de herfst is Flevoland mooi! Flevoland: natuur, recreatie, leuke dorpjes en vele bossen. 

#1 Museum Batavialand

Wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Ga dan naar museum Batavialand. Ik vond het heel interessant om te horen hoe Flevoland is ontstaan, hoe duizenden jaren geschiedenis op de grens van land en water wordt tentoongesteld. Wisselende tentoonstellingen en uitdagende en interactieve presentaties met zelfs een echte werf met aan de steiger de beroemde replica van het VOC-schip Batavia. Nederland is het verhaal van water. Zeker rondom het IJsselmeer waar de strijd letterlijk gevoerd is tegen het water. Door de inpoldering en de dijkenbouw is hier een mooi nieuw gebied ontstaan. In het museum vind je ook informatie over de vele ontdekkingsreizen, overzeese handel en je voelt letterlijk het land en water in Bataviastad! Bataviastad ligt aan het Markermeer in Lelystad. In het museum kun je gemakkelijk een ochtend of middag besteden en het is ook ideaal voor kinderen! Museum Batavialand is een mooie start om de geschiedenis van Flevoland helemaal te begrijpen.

Collage Flevoland batavialand

#2 Lunchen in Lelystad bij De Rede

Een leuke lunchlocatie aan het water is De Rede in Lelystad. Deze locatie ligt lekker aan het water en bij mooi weer heb je een leuk uitzicht op de haven. Ik bestelde mijn favoriete steak tartaar met een heerlijke toast en een lekker soepje. Ook voor leuke gelegenheden is deze locatie geschikt.

Collage Flevoland lunch

#3 Boswandeling maken 

Wandelen? Ik doe het graag. Zeker nu ik de ambitie heb om de 10.000 stappen per dag te halen. In Flevoland vind je verrassend veel mooie natuur. Niet alleen de Oostervaardersplassen, maar ook het Holsterwold, het Waterloopbos en de Markerwadden. Het Holsterwold ligt nabij Zeewolde en is het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa, hoe bijzonder? Op pad met boswachter Andre Wels die al sinds 1982 in dit gebied werkt en de aanplanting zelf heeft meegemaakt.

Collage flevoland natuur

Je rijdt in dit gebied met een eco-car, een electrisch busje die het hele gebied door gaat om de mooiste plekjes te laten zien. Het Horsterwold wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Dit gebied is maar liefst 4500 hectare groot en staat vooral bekend om het hout. Maar ook kun je prachtige wandelingen maken in dit gebied.

Collage flevoland natuur 2

 

In het gebied De Stille Kern komen we in een ongerept stukje natuur waar de paarden “los” rond lopen. Het blijken de kuddes Konikpaarden te zijn die hier leven. Ook is er een mooie uitkijktoren (de Tuurtoren genoemd) waar je een fenomenaal uitzicht hebt op het gebied. Grauwe lucht, mist, en dit op maximaal 45 minuten vanaf Amsterdam?

#4 Varen naar de Marker Wadden

De Markerwadden is een van de nieuwste ontdekkingen van Flevoland. Op een hele stoere rib boot de Thunder met 80 km/u gingen we naar het mooiste gebied van Flevoland. Je moet wel een zwemvest of pak dragen want een klein beetje nat word je wel. Nu nog in oprichting, maar onlangs geopend. Ook zijn er diverse rondvaartboten voor bijvoorbeeld een uur of zeilboten met driemasters.

 

Collage Flevoland Boottocht

We hadden enorm geluk met het weer. Het stukje nieuwe natuur in het IJsselmeer is het Marker Wad. Dit stukje natuur is volledig vervaardigd door mensen. Met klei, slib en zand uit het Markermeer wordt dit uniek stukje in Flevoland aangelegd. Toen wij er waren, was het nog in aanbouw maar het is voor mij zeker een reden om te gaan kijken. Een waar paradijs voor watersporters als het straks is geopend. Er komt een haven, een zandstrand en je kunt er mooie wandelingen maken in het gebied. Nu kun je er alleen nog maar per boot naar toe. 

Ben jij wel eens in Flevoland geweest?

Passievrouwen was op uitnodiging van Toerisme Flevoland te gast in Flevoland. Het programma is door hen aangeboden. Dit verandert mijn mening niet. Alle foto’s zijn door Passievrouwen zelf gemaakt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.