24

apr

IMG_9685
In Travel \ Dagje weg, Reizen

Passiescore:

Een mooie bloesemtocht in het plaatsje Hemmen

Door Redactie

Heb jij al zin in de lente en vind je het ook leuk om mooie bloesems te bekijken? Ga dan eens naar de Betuwe. In de Betuwe ligt het dorpje Hemmen. Je vindt er het landgoed Hemmen, een fruitpakhuis, bijenhuis en kikkerpoel en hele mooie bloesems. Het middelpunt van het dorpje is het kerkplein met een theeschenkerij en cadeauwinkeltje. Ook zijn er leuke restaurants waar je een lekker kopje koffie kunt drinken. En van hieruit kun je leuke wandelingen maken langs de Linge.

IMG_9718

Langs de Linge 

Vroeger stonden hier in het midden van het dorp boerderijen en een bakkerij. De kerk ontstaat vanaf de dertiende eeuw en daaromheen ligt het kerkhof met prachtige plantanen, bomen die al de moeite waard zijn om te bezichtigen. Vroeger werden deze bomen als statussymbool aangeplant. Ook tref je er nog het oude postkantoor met heel schattig een klein paaltje om je postzegels nog te kopen en een brievenbus. Dit dorpje heeft wel iets romantisch in deze tijd van het jaar. Leuk is ook om langs de Linge te lopen. Oorspronkelijk is de Linge een voortzetting van de Waal en komt samen uit verschillende stroompjes. Wist je dat dit de langste rivier van Nederland is met 108 kilometer?

IMG_9737

 

IMG_9685

Als je langs de Linge loopt, kom je in de bocht en dat wordt de “ham” genoemd. Hier is ook de naam Hemmen van afgeleid. De Linge is daarna recht getrokken en wordt bij Tiel weer een krullend riviertje. Langs de Linge zie je mooie bloemen zoals de meidoorn, hazelaar, wilde kers en vlier en ook de mooie bloesembomen mogen niet ontbreken.

IMG_9726

Hier staan de mooie bloesems volop in bloei in dit jaargetijde.

IMG_9723

Washuisje 

Ook kom je het washuisje tegen. Daar kun je tegenwoordig in slapen. Daar werd vroeger de was van het kasteel gedaan. We liepen lekker over het pad en dat is heerlijk wandelen. 

Bij de Heerlijkheid van Hemmen kun je een lekker kopje koffie of thee nuttigen met een taartje erbij. Hemmen wordt ook wel de heerlijkheid genoemd omdat het vroeger heerlijke rechten had zoals tolrecht, pachtrecht, visrecht en het recht op belastingheffing.

IMG_9720

Kasteelpark

Overal kun je wandelen langs leuke bruggetjes, de oude kasteelwei met oude beuken en in de weilanden kom je de koeien tegen. Je loopt zo richting het Kasteelpark dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Je hebt veel uit het zicht lopende waterpartijen en dat maakt het park mooi en glooiend. Je vindt hier mooie kastanjebomen en het is helemaal mooi als het zonnetje schijnt. Je komt er nog resten tegen van de ruïne aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen het Huis Hemmen was vernield en later weer is opgebouwd. Hier stond voorheen een Middeleeuwse burcht en je kunt zien dat het nog resten zijn van een dubbele brug. Hier kun je gezellig rondlopen in de Kasteeltuin en ook de oude oprijlaan van het kasteel nog bewonderen.

Ook kun je in de vijvers mooie watervogels zien, zoals meerkoeten, waterhoentjes, nijl- en grauwe ganzen en eenden. In de bomen zie je veel initialen van stellen, die dar hun namen in hebben gerkerfd. En als je dan doorloopt, kom je bij de Nonnenbrug, vanwege de paaltjes met beelden van nonnen langs de brug,. Tegenwoordig zijn ze ook nog te zien in het Museum van Leiden.

Ben jij al wel eens in het dorpje Hemmen geweest? Een leuke plaats voor een mooie en gevarieerde wandeling van ongeveer vijf kilometer. 

IMG_9710

IMG_9706

 

 

 

 

 

Totaal 3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.