14

dec

Zuid-Tirol 1

Passiescore:

De heerlijke producten uit Zuid-Tirol

Door Redactie

Ik ben dol op ingrediënten uit Italië. Een paar weken geleden was ik op een event om kennis te maken met producten uit Zuid-Tirol. Alto Adige, ook wel Zuid-Tirol genoemd, is de noordelijkste autonome provincie van Italië. Het is een beetje Oostenrijk en een beetje Italië. Ik vind het een prachtige regio! Samen met Roberta Pagnier van 24Kitchen gingen we aan de slag om drie heerlijke gerechten te maken. Roberta Pagnier had al een keer een kookworkshop en diner bij mij thuis gegeven, dus het was super leuk om haar weer te zien. Met zo’n kookworkshop doe je me nu echt een groot plezier! En al helemaal als dat dan ook nog is met producten waar ik zo van houd zoals wijn en kaas…

De Europese Unie heeft speciale labels ontwikkeld om de producten uit Zuid-Tirol goed te herkennen. Met informatie over de kwaliteit, oorsprong en de veiligheid van de producten. Door dit label kunnen de producten niet worden vervalst en zijn de producten uniek en ook goed herkenbaar. De producten, die in aanmerking komen voor dit label zijn: Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas. Dit speciale EU-kwaliteitslabel laat zien dat de producten voor kwaliteit uit de regio Zuid-Tirol staan.

Zuid-Tirol 6

Zuid-Tirol 1

Drie gangen diner 

Ik mocht me samen met Andrea van Annie Pannie bezig houden met en me uitleven op het hoofdgerecht: varkensfilet met Stilfser kaas saus, spek en gebakken appels. Maar ook de andere twee gangen waren erg lekker. Ik heb overal even meegekeken omdat ik dat vooral het leukste vind. Jody van Ongewoon Lekker leefde zich uit op de Tiroolse gnocchi met Stilfser kaas en gepofte tomaatjes. Als nagerecht hadden we appel panna cotta met amandelkrokant en appelmoes.

Zuid-Tirol 10

Zuid-Tirol 4

Zuid-Tirol 5

Wijn Alto Adige DOC

In de kookstudio bij Keizer Culinair maakten we kennis met specialiteiten van Zuid-Tirol. Te beginnen met de heerlijke wijn uit de regio: de wijnen van Alto Adige uit Zuid-Tirol. Ik heb ze hierna nog geserveerd tijdens de wijnproeverij en mijn gasten waren razend enthousiast! De wijnen uit de regio worden aan strenge kwaliteitscontroles onderworpen: ze zijn ook allemaal DOC-gecertificeerd. Er wordt een maximumoogst voorgeschreven, of het minimum alcoholgehalte of zuurgehalte. De wijnen worden verbouwd en geoogst tussen de bergen en de cipresen en door het gunstige alpiene landklimaat heb je hier ruim 5.400 hectare aan wijngaarden. Er zijn ongeveer 20 druivensoorten in de regio. Het grootste gedeelte bestaat uit witte wijn (ruim 60%) en de overige veertig procent is rood. Zelf vind ik de bubbels van Kettmeir wel erg lekker: een combinatie van 60% Chardonnay, 30% Pinot Bianco en 10% Pinot Nero. Overigen hebben de wijnen uit Zuid-Tirol al een lange historie: ze bestaan al sinds 1971.

Stilfser BOB kaas

Dit is toch wel absoluut mijn favoriet en ik kon er eigenlijk niet vanaf blijven! De Stilfser BOB-kaas heeft een beschermde oorsprongsbenaming en kan worden herleid tot het jaar 1914., meer dan honderd jaar oud. De kaas wordt 62 dagen gerijpt, wordt gemaakt van verse koemelk van de bergboerderijen in Zuid-Tirol op 1000 meter en binnen 48 uur verwerkt. De kaas heeft een kruidige en volle smaak en dat vind ik erg lekker. Het is best een beetje “pittig” en zeker niet slap. Stilfser wordt gemaakt in de fabriek in Bruneck en door het apliene  zuivelbedrijf van Burgeis.

Zuid-Tirol 9

Südtiroler appels 

De frisse en fruitige appels kennen ook hun herkomst uit Zuid-Tirol. De Südtiroler Apfel BGA wordt sinds 2005 door de Europese Unie erkend. Al jaren is Zuid-Tirol bekend om de appeloogst en de oude traditie. Op de kleine boerderijen worden de appels geteeld. Door het gunstige klimaat in Zuid-Tirol met ongeveer 300 dagen zon, regen in het voorjaar en een zachte zomer en goede herfst is het telen van appels ideaal in deze omgeving. Persoonlijk vind ik de appels uit Zuid-Tirol lekker van smaak, sappig en ook best een beetje pittig. Merken zoals je ze in de supermarkt tegen komt, zoals bijvoorbeeld Elstar, Jonagold, Golden Delicious en Granay Smith . Ik vind dat appeltjes een ingrediënt zijn die je vaak kunt gebruiken. Een veelzijdig product.

Zuid-Tirol 8

Südtiroler speck

Tijdens deze dag werd ik tot de spek koningin gekroond, omdat ik zulke subtiele en goede repen spek kon snijden. De spek uit Zuid-Tirol is echt lekker. We moesten dit in dunne kleine plakjes snijden en het lukte me perfect. Zelfs Andrea van AnniePannie stond versteld! Sinds 1996 is het Südtiroler Speck BGA erkend en een beschermde geografische specialiteit. Het is een ambachtelijk spek, het beste magere varkensvlees met een beetje zout, rook en heel veel frisse lucht. Het heeft een lekkere rokerige smaak en is totaal niet vet. Daar heb ik namelijk altijd een hekel aan. Het allerbeste spek uit Zuid-Tirol krijgt het logo van Zuid-Tirol in het zwoerd gebrand. Ik vind het heerlijk om bij een verse pasta met (parmezaanse) kaas te eten. Je kunt het het beste even uit de verpakking halen voordat je het gaat gebruiken. De snijkant van het ham is het meest ideaal om te beginnen met snijden.

Zuid-Tirol 11

Deze kookworkshop werd georganiseerd door de Europese Unie. Dit betreft een betaalde samenwerking, maar verandert mijn mening niet.

Zuid-Tirol 3

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.