26

aug

Bietenrisotto
In Food \Recepten

Passiescore:

Heerlijke bietenrisotto

Door Mariska Veerman

Risotto bereidenEen paar jaar terug waren mijn vriend en ik op Taste Amsterdam en daar serveerde Jamie Oliver’s Fifteen een overheerlijke bietenrisotto. Deze risotto moesten we natuurlijk ook thuis proberen en inmiddels staat deze risotto regelmatig bij ons op tafel. Natuurlijk kun je de gebruikte bouillon zelf trekken en de bieten ook zelf schoonmaken, koken en raspen. In dit recept ga ik echter uit van de gemakkelijke variant die je ook na een werkdag nog wilt klaarmaken.

Ingrediënten

1 pak geraspte bieten (bijvoorbeeld bij Albert Heijn, Koelafdeling)

0.75 liter kippenbouillon of tuinkruidenbouillon voor een vegetarische variant.

250 gr risottorijst

1 dl droge witte wijn

1 ui, gesnipperd

1 el olijfolie

30g boter

Geschaafde Parmezaanse kaas

1 zakje rucola

Balsamico azijn/Extra Vierge olijfolie

 

Zorg dat je bouillon aan de kook is en maak in een diepe hapjespan de olijfolie heet. Fruit de ui totdat deze glazig is. Voeg hier de risottorijst aan toe en bak deze ongeveer een minuutje of twee mee. Voeg nu de droge witte wijn toe. De zuurheid van de wijn zorgt dat de korrels zich mooi openen en de bouillon straks makkelijker opnemen. BietenrisottoHet kan zonder de wijn, maar het is lekkerder om het met te doen. Laat de wijn bijna helemaal verdampen en voeg dan met een diepe soeplepel de eerste twee tot drie lepels bouillon toe. Laat dit elke keer weer helemaal opnemen door de rijst voordat je er een nieuwe lepel aan toevoegt. Ga zo door tot alle bouillon is opgenomen door de rijst. Voeg vervolgens de biet en naar smaak Parmezaanse kaas toe. Ikzelf doe er meestal een flinke eetlepel kaas door. Gebruik niet teveel in één keer: daar kan de risotto erg draderig van worden.

Laat dit geheel nog zo’n tien minuten pruttelen op gematigd vuur.

Ondertussen kun je de rucola aanmaken met de balsamico azijn en extra vierge olijfolie.

Serveer de risotto met de rucola en een beetje extra Parmezaanse kaas. Heerlijk met een glas van (dezelfde) droge witte wijn erbij!

1 Reactie

Cees Getkate

1 april 2020 om 18:14

En de boter? Vergeten?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.