Loopt je kind een wond op? Dan is het zaak om te voorkomen dat de wond gaat zweren. Een zweer kan ontstaan door de infectie van een wond en ziet eruit als een open, ronde wond. Zweren komen het meest voor op de benen, maar ze kunnen ook voorkomen op de voeten, heupen en rug. Een voorname factor is de ontwikkeling van zweren zijn omstandigheden waarin het bloed naar de verwonding kan stromen. De neiging tot spontane genezing is doorgaans slecht bij een zweer, waardoor speciale aandacht noodzakelijk is.
Eerste ingrepen
In het geval van een zweer op een been of een voet, wat de meest voorkomende gevallen zijn, is het verstandig om het been van je kind omhoog te leggen. Compressiesokken kunnen daarnaast helpen om zwelling van de benen te beperken. In beide gevallen zorg je ervoor dat het bloed uit het been stroomt. Bij een milde zweer is reinigen met steriel zout water (een zoutoplossing) verstandig. Dit kan pijnlijk zijn voor je kind. Overleg met de huisarts of je Emla crème voorgeschreven kunt krijgen om de huid rondom de sfeer tijdelijk te verdoven, zodat behandelen beter mogelijk wordt.
Behandeling
Het is verstandig om de plek waar de wond zit te voorzien van verband. Deze beschermen de wond en zorgen dat er geen vuil in komt, waardoor je ergere infectie kunt voorkomen. Afhankelijk van het type zweer kun je gebruikmaken van vochtige verbanden, hydrogels, hydrocolloïden, collageen-wondverbanden en antimicrobiële verbanden. Volg daarbij altijd de gegeven instructies. Als je zweer is geïnfecteerd, kan de huisarts antibiotische zalf voorschrijven. Dit gebeurt vooral als de infectie dieper weefsel of bot heeft bereikt. Maar ook als de zweer niet is geïnfecteerd, kan de huisarts antibiotica voorschrijven om het risico op een infectie verkleinen. Het gebruik van pijnstillers is vaak ook aan te raden. Deze moet je je kind niet te lang laten nemen. Dat zou ook niet nodig moeten zijn, maar naarmate de zweer beter wordt, zal de zweer ook minder pijnlijk worden.
Wanneer naar de dokter?
Heeft je kind te maken met een ernstige zweer, dan is het beste om eerst de huisarts te raadplegen voordat je zelf de zweer begint te behandelen. Het kan nodig zijn om de hulp van een verpleegkundige in te schakelen. Heeft je kind een wond die je in eerste instantie wel zelf behandeld hebt, maar die niet binnen twee tot drie weken geneest? Dan kan het zijn dat er een zweer ontstaan is. Omdat zo snel mogelijk behandelen noodzakelijk is, kan het ook bij een wond die niet snel genoeg heelt zinnig zijn om de huisarts in te schakelen.
Onderschat een wond die niet geneest bij je kind niet. Een zweer kan onderliggend weefsel en bot infecteren, dus een juiste behandeling is noodzakelijk.
Geef een reactie