30

apr

IMG_9842
In Kids \ Kids

Passiescore:

Koken en tegelijkertijd de kinderen: tips!

Door Redactie

Het is spitsuur tussen vijf uur en half acht. De kinderen hebben trek, manlief komt thuis of heeft de hele dag thuisgewerkt en dan wil je ook nog snel en lekker eten. Want we blijven echte bourgondiërs! Hoe kun je het beste de tijd tussen het koken en het naar bed gaan zo aangenaam mogelijk invullen? Het is rennen, vliegen en hollen. In dit artikel delen we enkele tips. 

Ons jongste meisjes kan nog niet eten wat de pot schaft, maar onze oudste geniet echt al om met papa en mama mee te eten. Zeker als ze een dag naar de kinderopvang zijn geweest of een dagje bij opa en oma zijn ze vaak moe. Gelukkig hoeven we maar twee dagen opvang te regelen. Op de andere dagen ziet “de spits” er iets relaxter uit. Het is en blijft soms best moeilijk om tijd te vinden om te koken. En in de zomer is het met lekker weer beter en gezelliger om er op uit te gaan zoals een lange wandeling in plaats van uren in de keuken te staan.

Houd het relaxed

Tip nummer één is wel om jezelf niet te druk te hoeven maken en je zelf ook niet zoveel druk op te willen leggen. In het weekend nemen we de tijd om uitgebreid te koken, en nu zeker in de zomer met de Green Egg is het heerlijk om al vroeg in de ochtend een groot stuk vlees te bereiden. Door de week kiezen we over het algemeen voor iets gemakkelijke recepten en dan is het fijn om een maaltijdbox van HelloFresh te krijgen. Alle ingrediënten worden thuisbezorgd en we hebben vaak in 20 minuten een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Simpel en snel

Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door voorgesneden groenten te gebruiken, maar ovenschotels doen het vaak ook goed hier in huis. Voordeel is dat je dit al in de middag als ze slapen kunt voorbereiden en het alleen maar in de avond nog in de oven hoeft te schuiven. Lekkere lasagna of zo. Nu ben ik voor vanavond een heerlijke ovenschotel met ham, asperges, gruyere kaas en roomsaus aan het proberen. Ik kan me er nu al op verheugen! ‘s Avonds de ovenschaal in de oven, ondertussen het speelgoed opruimen en nog even de dag doornemen

Weekplanning 

Omdat ik de boodschappen thuis laat bezorgen, maak ik steeds meer gebruik van een weekplanning en maak zo een lijstje wat we de hele week kunnen en gaan eten. Afwisselend en gevarieerd, pasta, rijst, aardappelen en uiteraard verse groenten. We kiezen de recepten ook uit om een goede afwisseling te hebben.

IMG_9842

Invriezen

Zeker voor de kleinste maak ik alle hapjes helemaal zelf. Daarom maak ik vaak een grotere hoeveelheid en vries dit in. Daardoor kan ik op drukke dagen gewoon een klein bakje uit de vriezer halen en opwarmen. Ideaal en lekker snel.

Weekend

In het weekend hebben we wel lekker de tijd om uitgebreid te koken en dat doen we dan ook zeker. Omdat we het allebei leuk vinden, kiezen we ook voor een heerlijke borrelplank als voorafje en maken de lekkerste gerechten en gangen klaar als de kinderen in bed liggen. Soms nodigen we vrienden uit en anders genieten we gewoon met z’n tweeën van een avondje samen. Uiteraard met een goed glas wijn erbij!

Kids mee laten helpen

Ze zijn er nu nog een beetje jong voor, maar later lijkt het me leuk om samen te koken. Ik heb ook gezien bij vrienden dat als je je kinderen bij het koken betrekt, ze later aan tafel ook beter leren eten. Je kunt ze lekker in de kinderstoel erbij zetten en af en toe door de pan laten roeren. Bovendien is het ook nog eens erg gezellig en worden hun smaakpupillen al vroeg getraind.

Filmpje

En als ze dan écht te moe zijn, moet ik eerlijk bekennen dat ik ook wel eens een filmpje opzet. Even de dag rustig afsluiten met een rustige muziekje of lekker filmpje. Het maakt de kinderen rustig en ze weten ook dat dit bij het bedritueel hoort. Overdag doen we het niet, maar ‘s avonds maximaal een half uurtje is geen probleem.

Hoe combineer jij koken en kinderen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.