Binnenkort is het weer Koningsdag en het leek ons leuk om de Nederlandse tradities eens op een rijtje te zetten. Op Koningsdag hangen we traditioneel de Nederlandse vlag uit, is de vrijmarkt en eten we oranje tompoezen. Maar wat is er nog meer typisch Nederlands?
Beschuitje met muisjes
Bij de geboorte trakteer je vaak op beschuit met muisjes, roze bij een meisje en blauw bij een jongetje. Dat is ook niet in de andere landen en typisch Nederlands.
Stamppot eten
De stampotten zijn ook lekker in de herfst en winter en in het buitenland minder bekend. Boerenkoolstamppot, worstelstamppot, zuurkool, met lekker verse rookworst en uitjes en jus. Als je buitenlandse gasten ontvangt, is het leuk om ze uit te nodigen hiervan te genieten.
Fietsen
Het weer is heerlijk en tijd om er lekker op uit te trekken met de fiets. Eén van de weinige activiteiten, die je in Corona tijd gemakkelijk kunt doen. Nederland staat bekend als fietsland en is bij uitstek genieten van de verschillende landschappen. Stippel een leuke route uit en geniet van de glooiende uitzichten.
Sinterklaas
Sinterklaas en pakjesavond is ook typisch Nederlands. Op 5 december wordt er sinterklaas gevierd met pepernoten, cadeautjes en surprises. De roetveegpieten hebben hun intrede gedaan en ook schrijf je vaak een leuk gedicht. Ook de intocht van sinterklaas op de televisie twee tot drie weken voorafgaand is erg uniek. Helaas was dat vorig jaar door Corona dit jaar anders.
Haring happen
Elk jaar op de woensdag na carnaval is het in sommige gemeenten de traditie om haring te happen en in juni wordt het eerste vaatje aangeboden. Lekkere haring, die gepaard gaat met een viering waarbij de dames een mooie hoed opzetten en iedereen op z’n best gekleed gaat.
Elfstedentocht
In februari was een aantal dagen erg koud met ijs en sneeuw. Iedereen hoopte op de tocht der tochten, dé elfstedentocht! Helaas kwam het er niet van, maar toch is dit ieder jaar weer hopen door alle Nederlanders. Schaatsen is een echte Nederlandse sport en wordt met veel plezier door iedereen uitgeoefend.
Carnaval
En niet te vergeten carnaval. Ieder jaar in februari of maart barst het carnaval los in Limburg en Brabant en enkele andere plaatsen in Nederland. Zelfs in Twente wordt carnaval gevierd. Zelf is dat ook een gelegenheid om de Nederlandse vlag uit te hangen, zoals ook op 4 en 5 mei.
Welke herinneringen koester jij als je aan ons (kikker)landje denkt?
Geef een reactie