2

mrt

American Sniper
In Lifestyle \ Film

Passiescore:

Review: American Sniper

Door Redactie

American Sniper is niet voor tere zieltjes. De rauwe, intrigerende oorlogsfilm over Navy SEAL sluipschutter Chris Kyle (Bradley Cooper) komt hard binnen en zet je aan het denken.

Clint Eastwoods American Sniper is met nu al meer dan €400.000.000 in de wereldwijde box office de best verdienende oorlogsfilm ooit. De kaskraker is de verfilming van de biografie geschreven door Chris Kyle zelf, Scott McEwen en Jim DeFelice.

American SniperAfbeelding: comingsoon.net

American Sniper vertelt het waargebeurde verhaal van de Texaanse Chris Kyle. 9/11 wakkert meer dan ooit het vuur in hem aan om iets te betekenen in de Amerikaanse strijd tegen terrorisme. Hij sluit zich op zijn dertigste aan bij de Navy SEALs. In totaal wordt Chris vier keer op oorlogsmissie naar Irak gestuurd. Hij bewijst zich als een onverslaanbare sluipschutter die in totaal 160 kills (slik) op zijn naam zet. Het grootste aantal kills ooit gemaakt door een Amerikaanse sniper.

Naast Chris’ oorlogservaringen staat American Sniper ook in het teken van een liefdesverhaal. Hij is getrouwd met Taya (Sienna Miller), die hem nog vóór zijn eerste uitzending leerde kennen. Terwijl Chris in Irak zit, baart zij een zoon en dochter en maakt ze zich natuurlijk de grootste zorgen. Het leven van de vrouw van Navy SEAL is haast onmogelijk en zal een bron van herkenning zijn voor gezinnen die in hetzelfde schuitje zitten.

American SniperAfbeelding: comingsoon.net

Na elke missie komt Chris steeds meer gebroken terug en kampt hij duidelijk met een posttraumatische stressstoornis. Met de onbeschrijflijk ernstige gebeurtenissen nog op zijn netvlies gebrand en in zijn oren geknoopt is het moeilijk om de liefdevolle, vrolijke echtgenoot en vader te zijn. Er ontstaat een dikke kloof tussen zijn leven in het oorlogsgebied en dat aan het thuisfront. En net wanneer het weer de goede kant op lijkt te gaan en hij weer in de buurt komt van zijn oude persoon, gebeurt het onbedenkelijke.

American Sniper legt de vinger op de zere plek van vele oorlogsveteranen met PTST. De oorlog in Irak is in Amerika ook een groot heikel punt. Het verhaal zet je aan het denken over verschillende kwesties betreffende de oorlog. Chris Kyle werd door zijn mede-SEALs en veel Amerikanen gezien als een held en kreeg de bijnaam ‘The Legend’, maar was ook omstreden. Niet iedereen is het eens met de Irakoorlog. In zijn strijd voor zijn vaderland heeft Chris een vrouw en een kind moeten doden, welke slechts twee van de 160 moorden zijn geweest. In hoeverre is dat iets waar je trots op moet zijn? En wat doet dat gemoord met jou als persoon?

American SniperAfbeelding: comingsoon.net

American Sniper is bestempeld met een Rated R vanwege het harde oorlogsgeweld. Veel bloed, marteling en harde schoten maken de film ongeschikt voor lichtgevoelige kijkers. De betrokkenheid van kinderen in de strijd is ook schrijnend om te zien.

Bradley Cooper heeft voor zijn rol duidelijk enorm hard getraind om er zoveel mogelijk uit te zien als Chris. De acteur is een grote spierbundel, met armen en een borstkas waar je ‘u’ tegen zegt. Het Texaanse accent komt makkelijk over z’n lippen. Maar het belangrijkst is dat de acteur als geen ander een enorm gevoelig liggende rol op zich heeft genomen en deze briljant heeft weten te vervullen. Cooper toont dat hij werkelijk de meest uiteenlopende karakters op zich kan nemen in zowel komedies als een zware oorlogsfilm als deze.

American SniperAfbeelding: comingsoon.net

American Sniper sleepte zes Oscarnominaties binnen – vorige week uitgereikt – waaronder die voor Best Picture en Best Actor in a Leading Role voor Bradley Cooper, maar mocht alleen het gouden beeldje voor Best Sound Editing mee naar huis nemen. Niet voor niets heeft de film de Oscar voor beste geluidsmontage gewonnen. De bas dreunt door de boxen en geven American Sniper de extra spanning. De oorlogsgeluiden vliegen je om de oren en zuigen je zo het verhaal in. Ik zat 134 minuten lang op het puntje van m’n stoel. Ga jij American Sniper zien?

Release: 5 maart 2015
Regie: Clint Eastwood
Speelduur: 134 minuten

Bekijk de trailer hier 

Door Faye Heijnis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.