5

sep

FullSizeRender (21)
In Lifestyle \ Lifestyle

Passiescore:

En dan besef je dat je steeds meer op je moeder lijkt…

Door Redactie

Vorige maand werd ik een jaartje ouder. Dan besef je pas hoe snel de tijd gaat. Kon ik me nog herinneren dat ik 20 werd, te kampen had met het dertigers dilemma en nu ben ik al weer in de veertig. Het is ook het moment dat je weer even stil staat bij het leven. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Ook mijn ouders worden ouder. Het afgelopen jaar was dynamisch, maar de band met mijn moeder is nog sterker geworden.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je ze ook gaat waarderen. Vroeger hadden we minder contact en nu wordt dit steeds meer. Ook krijg ik steeds meer inzicht dat we toch meer op elkaar lijken dan we eigenlijk doen vermoeden. Mijn moeder heeft veel sociale contacten, allerlei clubjes en hoeft zich niet te vervelen. Echt stilzitten vindt ze lastig en misschien heb ik dat ook van haar meegekregen.

Verhuizing

Onlangs verhuisde mijn moeder naar een appartement in een groter dorp, bijna een stad te noemen. Misschien was het altijd al haar droom om in dit dorp te wonen, dichtbij haar beste vriendinnen. Dit was eigenlijk ook wel te vergelijken met wat ik vier jaar geleden deed: verhuizen naar de stad, die aan mijn hart lag, Amsterdam. Voor mij betekende verhuizen een nieuw leven in een nieuwe stad. Voor mijn moeder betekende verhuizen ook een nieuwe stap in haar leven. Het was wennen, want het ouderlijk huis werd verkocht.

Nieuw leven

Uiteindelijk kreeg mijn moeder er een prachtig appartement voor terug. Ook heeft ze dit meteen gemoderniseerd. Het was best een spannende tijd. De laatste tijd merk ik dat mijn moeder ouder wordt, meer lichamelijke klachten krijgt en dat ze ook meer hulp nodig heeft. Aanpassingen in huis horen daar ook bij: als je dan een mooi nieuw appartement betrekt, is het ook goed om meteen alle voorzieningen in te richten. Ze heeft haar appartement aan laten passen aan de nieuwe moderne snufjes. Het is er alles aan gelegen om haar langer thuis te laten wonen. De afgelopen weken had mijn moeder moeite met zelfstandig lopen. Daarom is een traplift ook de oplossing om minder stappen te hoeven zetten en zich beter te kunnen bewegen in het huis. Gelukkig gaat het nu weer beter met mijn moeder. Ze is inmiddels hersteld en beweegt zich steeds sneller voort. Dat kan ook niet anders met alle sociale afspraken die ze weer heeft. Wat dat betreft, lijk ik toch meer op mijn moeder dan ik denk. En eerlijk…mijn moeder wordt binnenkort 70, ik hoop dat ik over dertig jaar zo’n rijk sociaal leven mag hebben als zij. Een ode aan mijn moeder.

FullSizeRender

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.