13

nov

sport 2
In Sport \ Evenementen

Passiescore:

De nieuwste hardlooptrends voor vrouwen!

Door Redactie

Hardlopen is enorm populair. Ik kan me niet herinneren dat het vroeger in mijn jonge jaren al zo’n hype was. Steeds meer ontstaan er specifieke hardloopevenementen voor vrouwen. Het is een laagdrempelige sport voor iedereen. Wat zijn op dit moment de trends? 

Als je het over ‘trends’ hebt, dan kun je denken aan een hype of modeverschijnsel. Het is voor sommige vrouwen niet meer weg te denken uit ons schema. Steeds meer hardloopwedstrijden worden minder prestatiegericht, maar de nadruk ligt op plezier hebben.

Minder in teamverband 

Van mijn vriendinnen hoor ik dat ze zich aansluiten bij een loopgroepje of onder begeleiding lopen. Ik vind het juist wel lekker om in mijn eigen tijd te gaan hardlopen. Dat verandert: mensen gaan vaker op eigen houtje lopen. Dat heeft er ook mee te maken dat steeds meer jongeren aan hardlopen. Jongeren zien het als onderdeel van een gezonde levensstijl en hebben geen zin om zich aan te sluiten bij een vereniging. Al die hardlopende jongeren zorgen er ook voor dat hardlopen een minder serieuze bezigheid wordt en dat de hardloopevenementen steeds minder prestatiegericht zijn. Het gaat er uiteindelijk om dat je lekker bezig bent en in beweging bent. Hoe snel je over de finish komt, is niet zo belangrijk. Al wil je natuurlijk ook niet met de bezemwagen mee.

Verschillende evenementen

Er zijn evenementen met muziek (Rock and Run in Amsterdam), evenementen met kleur (The Color Run in diverse steden in Nederland) en evenementen rond een bepaald thema. Daarnaast blijven hardloopevenementen voor het goede doel onverminderd populair, zoals de Utregse Meidenloop, de Rokjesdagloop en de Roparun. Je doet mee met vrienden, deelt je belevenissen via sociale media en de afstanden zijn vaak wat korter. Lopen is een middel geworden tot een specifieke beleving. Een goed voorbeeld is de al even genoemde Color Run: een loopevenement geïnspireerd op het hindifestival van de kleur. Deelnemers zijn gekleed in witte kleding en krijgen op het traject een stofwolk van verschillende kleuren over zich heen (zie foto). En ja, dat is leuk. Of je snel voer de finish komt is minder belangrijk.

Blogfoto-color-run-2 (700x358)

Een van de belangrijkste trends is dat wij, Passievrouwen, steeds meer vrouwen zijn gaan hardlopen. Je ziet het aan het deelnemersveld van wedstrijden, maar ook aan de insteek van tijdschriften zoals Runners World. Bekijk de covers van de laatste nummers en je zult zien dat er steeds vaker vrouwen op de cover staan en dat er in binnenin ruimte is gemaakt voor tips die vooral vrouwen aanspreken. Bij hardloopevenementen zoals de Dam tot Damloop zie je dat al de helft van de deelnemers uit vrouwen bestaat. Hardlopen is een lifestyle.

Zevenheuvelenloop 

Volgende week vindt in Nijmegen de Zevenheuvelenloop plaats. Hardlopen over de heuvels, ik vind het zwaar! De hardloopwedstrijd op een vlakke weg wordt steeds vaker ingeruild voor een traject door de natuur. Twee relatief toegankelijke wedstrijden zijn de Zevenheuvelenloop en de halve marathon van Egmond. Wie nog een stap verder wil gaan meldt zich aan voor een Strongman Run, waarbij je het lopen combineert met allerlei hindernissen. Of mudrunning, waarbij je off-road hardlopen op een baan met allerlei hindernissen. Het is een soort stormbaan, ontworpen door mariniers. Na aflopen ben je vies en uitgeput, maar je hebt wel een geweldige belevenis meegemaakt. Parcoursen met meer variatie zoals bij mudrunning, zijn vooral populair bij mannen terwijl vrouwen zich meer aangetrokken voelen door evenementen met muziek en kleurige outfits.

TZ_2111_1945_32 ZEVENHEUVELEN

Apps en accessoires 

Absoluut gaaf om je hardloopprestaties van te leggen via de app. Tegenwoordig leg je je hardloopactiviteiten vast met apps en accessoires, zoals een Fitbit, Jawbone of andere sporttracker. Er zijn meer aanbieders van sporthorloges dan ooit, met nieuwkomers als Mio, Nike en TomTom, al blijven de favoriete merken van de oudgedienden (Garmin en Polar) ook nog erg populair. Schoenfabrikanten komen met innovaties zoals Boost (Adidas) en Lunar (Nike), maar de volgende stap staat alweer voor de deur: schoenen en sportkleding met ingebouwde sensoren, die tijdens het hardlopen meteen feedback geven. Over hoeveel vocht je verliest, hoe je hartslag is en of je nog op schema ligt voor de geplande tijd.

Wat is jouw favoriete app of accessoire om te hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.