17

apr

rennen1
In Sport \ Evenementen

Passiescore:

Zo loop je je beste race ooit

Door Redactie

Maandenlang heb je door weer en wind getraind om zo fit mogelijk aan de start van dat geweldige hardloopevenement te verschijnen. Helemaal als het je eerste race is, is zo’n dag natuurlijk onwijs spannend. Met deze tips kom je je raceday zo goed mogelijk door!

De avond voor je race
Een goede voorbereiding begint de dag voor je race al. Bekijk de weersvoorspelling en selecteer daar je outfit op. Helaas is weer erg veranderlijk, dus is het verstandig om met laagjes te werken. Waarschijnlijk weet je zelf door je trainingen het beste met welke weersomstandigheden je het liefst welke kleding draagt. Leg alles voor grote dag klaar: je kleding, startnummer (die kun je al op je shirt spelden), eten, drinken, hardloopschoenen, droge/warme kleding voor achteraf en eventueel je sporthorloge.

Eten en drinken
Gouden regel: probeer voor of op raceday geen nieuwe dingen uit. Geen gelletjes of gekke drankjes als je die nog nooit eerder getest hebt. Stel je voor dat je lichaam daar verkeerd op reageert, dat gooit flink roet in het eten. Begin wel ruim van te voren al met het drinken van veel water, zodat je lichaam goed gehydrateerd is. Voor extra energie kan je de dag van te voren meer koolhydraten eten, maar ook hier geldt: doe dat met mate en probeer dat het liefste voor een training al een keer uit. Die drie grote borden pasta zijn voor kleinere afstanden helemaal niet nodig en misschien is je lichaam het daar ook niet mee eens. Eet je laatste grote maaltijd niet meer dan twee uur voor de race en eet vlak voor de start nog iets luchtigs, zoals een banaantje.

running2

De race zelf
Daar sta je dan, als het goed is ruim op tijd in je startvak (want op tijd aanwezig zijn is belangrijk, je weet nooit of er onvoorziene dingen gebeuren), wachtend op het sein dat je eindelijk mag gaan lopen. Door de adrenaline lijkt niks je meer in de weg te staan om een geweldige race te lopen. Toch kan die adrenaline het je ook nog erg moeilijk maken! Vaak ren je in het begin veel harder dan je normale tempo. Het is niet gek als je wedstrijdtempo hoger ligt dan tijdens het trainen, maar veel mensen geven in de eerste kilometers veel te veel omdat ze meegaan met de mensenstroom. Vervolgens ren je dan de laatste kilometers met je tong op je hielen. Niet fijn! Begin dus lekker rustig aan en bewaar het versnellen voor later in je race, als je voelt dat je nog energie over hebt.

Het allerbelangrijkste is echter genieten! Geniet van de sfeer, van de mensen langs de kant, van wat je lichaam allemaal kan, en maak je niet druk om je tijd. Dan is die finish sneller in zicht dan je je kan bedenken!

Welke races heb jij op de planning staan?

Door: Linda van Dijk
Foto’s: Classblog/Flickr & TheQSpeaks/Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.