4

dec

Nike-Dir-fit-knit
In Sport \ Kleding

Passiescore:

Hardlopen: de kleding is belangrijk!

Door Tamara Schellekens

Toen ik gisterenochtend weer lekker ging lopen, merkte ik dat het flink kouder was. Door het dragen van mijn thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast. Om goed te profiteren van thermische onderkleding moet ook de bovenkleding aangepast zijn (thermische onderkleding in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen goed effect hebben). Thermische short zijn verkrijgbaar in korte, lange mouw en in hemdjes.

Nike-Dir-fit-knit

Ook draag ik in het begin een hardloopjack. Bij het hardloopjack is het vooral van belang dat het ademend, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Een goed loopjack is bovendien winddicht en regenbestendig. De stof waarvan dit hardloopjack gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht doorlaat maar regendruppels niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels. Een duur hardloopjack in combinatie met een gewoon katoenen T-shirt als onderkleding heeft geen bevredigend effect.
Nike shirtLoopshirt zijn verkrijgbaar met lange, halflange, korte en zonder mouwen. Het laatste model wordt singlet genoemd. Zelf draag ik graag mijn loopshirt met halflange mouwen. Ook de dikke en het gebruikte materiaal zijn er veel variaties. Zo kun je een keuze maken uit winddicht, ademend en vochtregulerend. De duurdere shirts hebben al deze drie de eigenschappen.
Het gebruik is afhankelijk van het jaargetij. Hartje winter is een loopshirt minder geschikt; je kan dan beter kiezen voor een hardloopjack met daaronder thermische onderkleding.

 

Speciale hardloopbroekjes (shorts) hebben een binnenbroek. Ik draag zelf graag een strakke lange tight, Naast deze zijn er strakke tights te koop. Deze zijn vochttransporterend en verkrijgbaar met een korte, halflange en lang pijp en in diverse diktes. In de winter, zoals nu, kun je het beste als hardloopbroek een lange tight gebruiken. Koop een tight niet te strak, omdat je anders mogelijk last zult hebben van onvoldoende bewegingsvrijheid. Ook ontstaat er bij koud weer een isolerend warm luchtlaagje.

Door het dragen van speciale hardloopsokken (een bekend merk is Falke, maar mijn sokken van Nike sluiten naadloos aan) wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. De betere sokken hebben hielbescherming en teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts merkteken.

nike-dri-fit-cushion-quarter-laufsocken-rbeni208-1_z1

Eigenlijk ben ik snel geneigd om mijn handschoentjes van hockey aan te trekken. Maar ik werd gewaarschuwd: maak in de winter niet te snel gebruik van handschoenen. In het begin kan het wel wat koud zijn zonder, echter je handen komen vrij snel op temperatuur. Voor echt koude omstandigheden zijn er thermische handschoenen te koop.

Nike schoenen

Bij koud weer kan je het beste een muts dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest. Als het erg koud is kan je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor kou (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline.

Het is niet altijd nodig je loopkleding te wassen. Vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je sportkleding.

Hardloopkleding moet in de eerste plaats doelmatig zijn. Ook moet het lekker zitten, maar mooi vind ik ook erg belangrijk:).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.