20

nov

Gezond leven
In Sport \ Review

Passiescore:

Ga goed met je gezondheid om

Door Redactie

Zelf ben ik erg gezond bezig. Sinds dat ik graag zwanger wilde worden, ben ik nog meer bewust geworden hoe ik met mijn lichaam om ga. ‘s Ochtends fruit met kwark, ‘s middags brood (en het liefste volkorenbrood), snacks met vooral groenten en ‘s avonds ook gezond met groenten, vlees en aardappelen, pasta of rijst. Ik merk dat als ik gezond eet en leef dat ik me ook fitter voel. Voor mij is het vrij gemakkelijk om een wijntje te laten staan en roken deed ik niet. Maar dat geldt niet voor iedereen. 

Onlangs zat ik aan een diner met een vrouw die zwanger was en rookte. Ze kreeg te veel stress om te stoppen. Ik attendeerde haar op de e-smoker. Ook in een restaurant in Alicante had ik er al eerder van gehoord. Maar de voordelen kende ik nog niet. De E-smoker ook wel E-sigaret of verdamper genoemd is een geweldig alternatief als vervanging van een normale sigaret. De elektronische sigaret is hierdoor inmiddels vaak in het nieuws geweest. Maar wat houdt e-smoken of verdampen nu precies in, en is het nu eigenlijk wel of niet slecht voor de gezondheid?

Bij een normale sigaret vindt verbranding plaats, hierdoor komen veel schadelijke stoffen vrij welke je gezondheid zeer zeker kunnen beïnvloeden. Veel mensen denken dat teer, nicotine en koolmonoxide de enige schadelijke stoffen in de sigaret zijn omdat dit als enige staat vermeld op het pakje sigaretten. Maar je krijgt bij het roken van een sigaret vele honderden giftige stoffen binnen waarvan 300 kankerverwekkend zijn! Deze stoffen komen na de verbranding van de tabak pas vrij en staan daarom niet op de pakjes vermeld. Stoffen, die schadelijk zijn, zijn aceton, arsenium, fosfor, terpentine etc.

Voordelen van de e-sigaret 

De E sigaretten hebben een groot voordeel en dat is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. E-sigaretten bevatten geen kankerverwekkend teer, koolmonoxide en stikstofoxide, die de ademhaling en conditie verslechteren en bovendien hart en bloedvaten aantasten. Naast nicotine en teer blijft de e-sigaret roker ook gevrijwaard van de honderden andere giftige stoffen die je binnenkrijgt bij het roken van tabak. In normale tabak zitten vele giftige stoffen die bij het verbranden van de tabak vrijkomen. Dit kan oplopen tot 4000 gifstoffen waarvan er ongeveer 300 kankerverwekkend zijn. De e-sigaret bevat nicotine als enige gifstof. E-sigaretten produceren nagenoeg een geurloze damp in plaats van stinkende rook. Hierdoor blijft je omgeving, maar ook je kleding vrij van tabak luchtjes. Ook krijg je minder gele tanden en hier zal de tandarts ook vrolijker van worden. Daarnaast is het veel goedkoper en heb je geen asbak en aansteker meer nodig.

Maar je kunt het dus ook gebruiken om af te komen van je verslaving. Je moet dan wel nicotinevrije vloeistof toevoegen aan je e-sigaret. De vloeistof verdampt bij het e-smoken. Bij het kookpunt wordt dit verhit zodat er damp ontstaat voordat je inhaleert. Je kunt kiezen uit verschillende soorten vloeistoffen. Als je een vloeistof kiest zonder nicotine heb je dus ook meer kans en mogelijkheden om te stoppen met roken. Zo kun je dus op je eigen tempo afbouwen en van je nicotineverslaving afkomen. Zou jij een E sigaret kopen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.