24

dec

Schermafbeelding 2014-12-24 om 12.27.57

Passiescore:

Passievrouw van december: Bibiane Mentel

Door Tamara Schellekens

Sport vind ik leuk! Ik kijk veel sportprogramma’s en bezoek veel sportwedstrijden. Een aantal maanden geleden woonde ik het sportontbijt bij en daar vertelde Bibiane Mentel haar levensverhaal. Diep onder de indruk was ik! Ik vind het erg belangrijk dat er steeds meer aandacht is voor de Paralympische sporters en daarom is het goed dat ABN Amro zich als partner van de Toekomst aan de gehandicaptensport en de paralympische sporters heeft verbonden. Ik steun het initiatief van ABN Amro van harte! 

Het was 1993 toen Babiane Mentel begon met snowboarden. Zij studeerde nog maar gaf haar studie volledig op voor haar sport en won in 1996 haar eerste wereldbekerwedstrijd. In 1999 raakte Bibiane geblesseerd maar binnen 6 weken stond ze alweer op de latten na intensief werk van haar fysiotherapeut. In het ziekenhuis werd bij een herhaalde blessure een plek op het bot van haar been ontdekt en het bleek botkanker te zijn. Zij liet haar tumor verwijderen, maar voor de kwalificatie van de Olympische Winterspelen in 2002 in Salt Lake City was de botkanker weer terug. Haar kanker was uitgezaaid en er zat niets anders op dan haar been te laten amputeren. Het ging nu niet meer om haar sportcarrière, maar om haar gezondheid. Nooit opgeven en altijd doorgaan is me bijgebleven uit haar verhaal. Wat een passie en een doorzettingsvermogen, een echte Passievrouw!Schermafbeelding 2014-12-24 om 12.27.57

Niet opgeven 

Vier maanden na haar amputatie stond ze voor het eerst weer op een snowboard. In 2004 werd Bibiane tweede op de halfpipe (een halve pijp waar trucs mee worden gedaan in snowboarden) en in 2013 kwalificeerde Mentel zich voor de Paralympische wereldspelen in Sotsji. Bij de openingsceremonie droeg Bibiane de Nederlandse vlag. En begin dit jaar won Bibiane goud tijdens de Paralympische snowboardcross.Als je Bibiane ziet of hoort spreken, straalt er een enorme kracht en drive vanuit! Zelf is ze ook de bedenker van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Daarom vond ik het ook absoluut verdiend dat Bibiane op 16 december 2014 is verkozen tijdens het NOC/NSF Sportgala tot Paralympisch sporter van het jaar.

bibiane mentel

Het is goed dat er meer aandacht komt voor de Paralympische sporters. ABN Amro investeert in talent, is Partner van de Toekomst en gaat gezamenlijke campagnes en activiteiten ontwikkelen om meer aandacht te krijgen voor de gehandicapte sporters. Ook zullen speciale trainingskampen worden georganiseerd om talenten de kans te geven zich te ontwikkelen. Ik ben hier een enorme voorstander van. Wat vind jij ervan? 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN Amro. Kijk voor meer informatie naar deze video:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.